Poraz Republikanaca posle 25 godina u Alabami: Trampov kandidat, osumnjičen za zlostavljanje devojčica, izgubio na izboima (FOTO) (VIDEO)

Tramp je jutros čestitao Džonsu na pobedi, ali izgleda da nije izdržao da ponovo ne baci sumnju na regularnost izbora

  • 1

U šokantnom obrtu izborne trke u američkoj saveznoj državi Alabami, koja je postala tema vesti širom sveta, demokratski kandidat za Senat Dag Džons prema prvim rezultatima pobedio je republikanca Roja Mura.

Sve više žena traži da Tramp podnese ostavku zbog seksualnih optužbi: Čak je i ambasadorka SAD u UN-u stala uz njih (FOTO) (VIDEO)

Bili bi ovo samo još jedni od brojnih američkih lokalnih izbora da nije barem dve ključnih stvari: Roj Mur je za vreme predizborne kampanje optužen za seksualno napastovanje tinejdžerki, a Tramp ga je uprkos tome otvoreno podržao.

Ovo je prva pobeda demokratskog kandidata za Senat u "duboko crvenoj" (crvena je tradicionalno republikanska boja u američkoj politici) Alabami u 25 godina. 99% glasova je prebrojano i Džons vodi 50%-48%, sa više od 20.000 glasova prednosti.

Foto: Tanjug/AP

Ipak, Mur je sinoć odbio da prizna poraz i poručio svojim pristalicama da će tražiti prebrojavanje glasova.

- Nije gotovo. To je ono što trebamo da napravimo, čekati na Boga i pustiti da se ovaj proces odvije.

Ovi izbori su podelili Republikansku stranku oko toga da li bolje podržati Mura kako bi održali tesnu većinu u Senatu ili ga se odreći zbog seksualnih optužbi. U Senatu od 100 mesta republikanci imaju većinu od 52 mesta.

Foto: Tanjug/AP

Vodeći republikanci u Kongresu pozvali su Mura da odustane od trke za popunjavanje upražnjenih mandata u Senatu na izborima 12. decembra. Vatreni hrišćanski konzervativac Mur je odbacio optužbe da se ponašao protivno zakonu.

Donald Tramp je oklevao sa podrškom Muru praktno do zadnjeg trenutka, odnosno do početka ovog meseca, što je zasigurno povezano sa optužbama na račun Mura zbog kojih su mnogi republikanci pozivali Trampa da se ogradi od republikanca iz Alabame. Mura su tri žene optužile da ih je seksualno zlostavljao dok su bile tinejdžerke, a on u tridesetim godinama i pomoćnik državnog tužitelja.

Tramp je podršku Muru dao preko Tvitera, pozivajući građane Alabame da "izađu i glasaju" za njega jer će "Džons", kojeg je pogrdno nazvao liberalnim demokratom Pelosija i Šumera (demokratskih lidera u Kongresu i Senatu) "uvek glasati protiv onoga što moramo da napravimo za našu zemlju".

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Tramp je jutros čestitao Džonsu na pobedi, ali izgleda da nije izdržao da ponovo ne baci sumnju na regularnost izbora (kao i u slučaju vlastitih predsedničkih izbora), aludirajući da je velika količina glasova poštom sumnjiva.

- Ali, pobeda je pobeda - zaključio je.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Hina)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ečeverija,brat od strica MOMOV!

    13. decembar 2017 | 13:00

    Ako ćeš nekome da upropastiš život,samo ga optužiš za sseksualno uznemiravanje-ende!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA