Na korak do stvaranja vojske EU: Na snagu stupio PESCO, samo tri članice nisu pristupile savezu (FOTO)

"Ovaj program je dobra vest za Evropsku uniju i njene saveznike, a loša za njene neprijatelje"

  • 3

Na samitu lidera zemalja članica Evropske unije (EU) u Briselu zvanično je na snagu stupio Program stalne strukturne saradnji u odbrani (PESCO) koji predviđa stalnu i snažniju saradnju zemalja članica Unije u oblasti odbrane.

Sve o sporazumu PESCO i "vojsci EU": 5 članica nije potpisalo istorijski pakt. Da li je ovo dopuna NATO ili njegov protivnik? (VIDEO)

Predsednik Evropskog veća Donald Tusk je u obraćanju prisutnima kazao da se ideja o zajedničkoj odbrani u Evropi pojavila pre pola veka, ali da, kako je rekao, nije mogla biti realizovana zbog različitih problema.

- Danas je taj san postao stvarnost. Danas smo započeli PESCO koji u praksi predstavlja refleksiju naše volje u smislu izgradnje evropske odbrane - rekao je Tusk.

Foto: Tanjug / AP

Dodao je da je ovaj program dobra vest za Evropsku uniju i njene saveznike, a loša za njene neprijatelje.

U PESCO-u učestvuju: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kipar, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Irska i Portugal, dok su Velika Britanija, Malta i Danska odlučile da ostanu izvan programa.

Smatra se da je stupanje na snagu PESCO-a velik dan za EU u funkciji jačanja odbrambenih sposobnosti njenih zemalja članica.

Foto: Tanjug / AP

Države članice EU-a planiraju kroz PESCO zajednički da ulažu u odbrambene sposobnosti, da bolje koordiniraju operativnu spremnost svojih oružanih snaga i da provode zajedničke odbrambene projekte. Mnogi veruju da ovaj program predstavlja prvi korak ka formiranju "evropske vojske".

U Briselu je u četvrtak počeo samit lidera zemalja članica EU-a na kojem će se raspravljati o brojnim pitanjima, uključujući Bregzit, migracije, Jerusalim, Rusiju, odbranu kao i socijalna i ekonomska pitanja.

Samit lidera zemalja članica EU-a, na kojem učestvuju lideri svih 28 članica Unije, završava se u petak.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nego

    15. decembar 2017 | 08:33

    Koliko ja znam Hrvatska je već ušla i potpisala ugovor?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA