Amerika na prvom mestu: Otkrivena nova Trampova strategija za bezbednost i ko su najveći protivnici SAD

Trampova strategija fokusira se na zaštitu zemlje, uključujući izgradnju zida na južnim američkim granicama i preduzimanje drugih koraka po pitanju imigracije

  • 5

Američki predsednik Donald Tramp objavio je novu nacionalnu strategiju bezbednosti, uz poruku da će Sjedinjene Države slediti doktrinu po kojoj je "Amerika na prvom mestu".

Pet mesta na kojima bi u 2018. godini mogao da izbije RAT!

Tramp ocenjuje da su Kina i Rusija revizionističke sile i konkurenti koji nastoje da ospore moć SAD i podriju američku bezbednost i prosperitet, javlja Rojters.

- Oni (Rusija i Kina) su odlučni u tome da ekonomije učine manje slobodnim i manje pravednim, da im vojske jačaju, kao i da kontrolišu informacije i podatke kako bi vršili represiju nad njihovim društvima i širili uticaj. Amerika je u igri i Amerika će pobediti - smatra američki predsednik.

Trampova strategija fokusira se na zaštitu zemlje, uključujući izgradnju zida na južnim američkim granicama i preduzimanje drugih koraka po pitanju imigracije.

Foto: Tanjug/AP

On je pozvao na promovisanje prosperiteta SAD, mira i širenje uticaja SAD.

Tramp je rekao da će SAD sarađivati sa svim zemljama "na način koji uvek štiti naše nacionalne interese", prenosi AP.

U strategiji, koja je proizvod višemesečnih razmatranja koja su imali predsednik SAD i njegovi glavni savetnici, ne ponavlja se opis klimatskih promena kao pretnje po američku nacionalnu bezbednost koji je 2016. izložio tadašnji šef Bele kuće Barak Obama.

Rojters tim povodom podseća da je Tramp obećao povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma o klimi ukoliko on ne bude izmenjen.

- SAD će nastaviti da se zalažu za pristup koji uravnotežava energetsku bezbednost, ekonomski razvitak i zaštitu životne sredine - piše u dokumentu koji će Tramp danas pročitati.

Foto: Tanjug/AP

Trampov stav o nacionalnoj bezbednosti odražava njegove prioritete sagledane u predizbornoj poruci "Amerika na prvom mestu", koji uključuju zaštitu teritorije i granica SAD, obnovu američke vojske, prikazivanje snage u inostranstvu i težnju ka trgovinskim politikama koje više odgovaraju SAD, ocenjuje Rojters.

Agencija navodi da izdvajanje Kine i Rusije kao "revizinističkih sila" u dokumentu odražava oprez Trampove administracije prema ovim zemljama uprkos pokušajima samog Trampa da izgradi snažne odnose sa kineskim predsednikom Sijem Ðinpingom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Rojters navodi da je viši zvaničnik američke administracije, koji je brifovao novinare o strategiji, kazao da "Rusija i Kina pokušavaju da revidiraju globalni status kvo - Rusija time što je u Evropi izvela vojne upade u Ukrajinu i Gruziju, a Kina agresijom u Južnom kineskom moru".

Navodi se da će se Tramp u strategiji založiti za zaštitu infrastrukture SAD koja je kritične važnosti od sajber napada hakera i obećati da će "krenuti na zlonamerne sajber činioce". Rojters podseća da su Kina i Rusija često optuživane za sajber napade na američke ciljeve, što su ove zemlje negirale.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. decembar 2017 | 18:05

    AMERI SU SAMI SEBI NAJVACI NEPRIJATELJI JER VEC 3 DECENIJE ZIVE NA PLUMP-TROSE BEZ POKRICA!! SVE JE KAO BALON KOJI MOZE SVAKOG MOMENTA DA PUKNE A KAD SE TOME DODAJU TROSKOVI ARMIJE KOJA STALNO RATUJE BANKROTSTVO JE NEMINOVNO!!! RAT IH NECE SIGURNO SPASTI A MOZE NAS SVE UNISTITI!!

  • Čika Jova

    19. decembar 2017 | 10:25

    Vide ameri da gube primat u svetu. Kina i Rusija, polako ali sigurno naprediju, počele su da gledaju svoje interese, međusobno se poštuju, pomažu i sarađuju. Sve veći broj zemalja okreće se Rusiji i Kini, pa zbog toga amerikance drma nesanica. Tek će da ih drma.

  • brana

    19. decembar 2017 | 12:22

    Apsolutno se slazem!Oko cele Amerike treba podici zid visine 1000 metara ograditi ga na vrhu neizolovanim elektro vodovima i napuniti vodom,eventualno neki vod pod naponom ubaciti u vodu da vidimo sta ce biti.Jedini spas za planetu je sabiti ih u njihovu rupu i ne dozvoliti im da izadju i truju ostatak sveta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA