≫ 

Preminuo američki kardinal koji je štitio sveštenike pedofile: Decenijama je gledao kako seksualno zlostavljaju decu i ćutao (FOTO) (VIDEO)

Bernard Lav je prebačen u Rim nakon što je skandal o seksualnom zlostavljanju dece buknuo u njegovoj episkopiji, i on je od tada živeo u italijanskoj prestonici već više od 15 godina

  • 7

Kardinal Bernard Lou iz Bostona, poznat po seksualnom skandalu i optužbama za zlostavljenje dece, umro je u 86. godini, objavio je zvaničnik Rimokatoličke crkve, koji je želeo da ostane anoniman jer nije imao ovlašćenje da objavi ovu vest.

SVEŠTENIK BODIBILDER: Ispod mantije krije nestvarno telo, vernici se sablažnjavaju kad je u gaćama, pa mu je crkva sve zabranila (FOTO) (VIDEO)

Lou je odnedavno u bolnici, pa je nakon kraće bolesti ubrzo preminuo.

Bernard Lou je prebačen u Rim nakon što je skandal o seksualnom zlostavljanju dece buknuo u njegovoj episkopiji, a on je od tada živeo u italijanskoj prestonici već više od 15 godina.

Foto: Tanjug / AP

Žrtve zlostavljanja i grupe koje ih zastupaju, posebno su se razbesnele kada je Lou povereno dužnost glavnog sveštenika u rimskoj bazilici koja nosi ime pape Jovana Pavla II.

PEDOFILIJA U KATOLIČKOJ CRKVI

Afera je izbila početkom 2002. kada je kardinal Lou, tada nadbiskup Bostona, priznao da je štitio sveštenika Pola Šejnija, uprkos mnogim dokazima da je godinama seksualno uznemiravao decu. Lou je morao da napusti mesto nadbiskupa nakon što je utvrđeno da nije preduzeo ništa kako bi sprečio Šejnija da dođe u kontakt sa decom. Umesto toga, predložio je da Šejni koji je priznao da je napastovao dečake i otvoreno zagovarao polne odnose između odraslih i dece, bude premešten u parohiju u Kaliforniji.

Foto: Tanjug / AP

U istrazi Boston Globa otkriveno je uz to da je mesna katolička hijerarhija, na čelu s kardinalom Bernardom Louom, sistematski i protivno moralnim načelima, prikrivala seksualnu zloupotrebu 90 svešenika u Bostonu i okolini tokom više decenija.

Novinari koji su otkrili i pisali o toj aferi dobili su uglednu Pulitcerovu nagradu. Stotine žrtava svedočile su u okviru afere.

Na temelju napisa Boston Globa snimljen je "Spotlight", nezavisni film proglašen najboljim filmom godine na dodeli Oskara 2016.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    20. decembar 2017 | 07:48

    Katolički sveštenici pošuntavili....

  • ZIVOJIN

    20. decembar 2017 | 10:22

    Komunisti su bili u pravu za sve sto su im uradili.

  • Slavica

    20. decembar 2017 | 10:40

    Da li shvatate da je kardinal ziveo jos 15 godina u miru, na slobodi. Gde je pravda da njegove zrtve? Toliko je to dvolicno i uzasno da se pitam da li ima pravde na ovom svetu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA