≫ 

Izbori u Kataloniji koji neće rešiti probleme: Već je pričinjena velika ekonomska šteta, kompanije beže, kruzeri ne pristaju u Barselonu (FOTO)

Advokat Georg Abeg iz advokatske kuće "Redl i partner" veruje da će "duh nezavisnosti" i dalje visiti nad Katalonijom, bez obzira na to kakav će biti ishod izbora

  • 0

Građani španskog regiona Katalonije danas će na vanrednim izborima glasati za separatističke stranke ili protiv njih, a kako piše Dojče vele taj španski region već sada trpi ekonomske posledice zbog povećane nesigurnosti, što izbori neće popraviti.

Počeli regionalni izbori u Kataloniji: Danas se odlučuje o sudbini problematične španske pokrajine

Donedavno, Barselona je bila jedna od najatraktivnijih turističkih metropola Evrope, broj turista stalno je rastao, a prošle godine taj španski grad posetilo je skoro 7,5 miliona turista, piše DW navodeći da je ekonomija u Kataloniji, prema zvaničnim podacima, u prva dva kvartala 2017. porasla za 3,1 odsto u poređenju s 2016. godinom.

Kako se navodi, od početka katalonskog konflikta mnogo toga se promenilo - 3.000 preduzeća je od septembra preselilo svoja sedišta iz tog regiona, strani investitori zaobilaze Kataloniju, a i neki kruzeri sada se pre odlučuju da pristanu u Valensiji. Zbog svega toga broj posetilaca Barselone u četvrtom kvartalu godine pao je za sedam procenata.

Foto: Pixabay

- Štrajkovi, protesti, demonstracije i scenariji o nezavisnosti u katalonskom glavnom gradu su stvorili ambijent u kojem se mnogi više ne osećaju dobro - kaže advokat iz Madrida specijalizovan za privredno pravo Georg Abeg.

Advokat Georg Abeg iz advokatske kuće "Redl i partner" veruje da će "duh nezavisnosti" i dalje visiti nad Katalonijom, bez obzira na to kakav će biti ishod izbora.

- Ono što je već sada jasno jeste sledeće: Portugalija će verovatno da profitira od nesigurne situacije u Španiji - rekao je on navodeći da ta zemlja sa deset miliona stanovnika u ovom trenutku privlači privatne investitore i start-ap preduzeća.

Foto: Tanjug / AP

Za stanovnike Barselone moglo bi možda da bude i dobro ako njihov grad bude posećivalo manje turista jer je grad je početkom godine praktično pucao po svim šavovima, organizovani su i protesti protiv masovnog turizma, piše DW.

Međutim, za ekonomiju šteta nanesena imidžu grada ima dalekosežne posledice, ocenjuje Albert Peters iz udruženja nemačkih menadžera u Barseloni i dodaje da će, prema internim procenama proces oko nezavisnosti imati posledice po ekonomiju najmanje u narednih 10 godina, koliko će biti potrebno da "zacele rane" i da se poverenje ponovo izgradi.

Španski ministar privrede Luis de Gindos polazi od toga da će se, u slučaju jasne pobede stranaka koje se zalažu za jedinstvo zemlje na izborima u četvrtak 21. decembra, situacija ponovo normalizovati, ali španski profesor ekonomije Roberto Kenteno u to sumnja navodeći da problem ne može da se reši na izborima.

Foto: Tanjug / AP

- Time možda može ponovo da se uspostavi demokratija i ukine vanredno stanje, ali ne može da se reši konflikt između delova društva - kazao je Kenteno.

El Pais: Pudždemon će biti uhapšen čim kroči u Španiju

Bivši katalonski premijer Karles Pudždemon, koji se duže vreme nalazi u Belgiji, biće uhapšen onog momenta kada kroči u Španiju, piše španski list "El Pais".

Zbog toga je, u slučaju da Pudždemon pokuša da se vrati u zemlju, pojačan broj policijskih službenika na graničnom prelazu između Španije, na prostoru Katalonije, i Francuske, navodi list.

Španska vlada tražila je podršku Francuske, tako da će ta zemlja predati bivšeg premijera Španiji "za sat vremena", ako bude uhapšen u toj zemlji, prenosi "El Pais".

Foto: Tanjug/AP

Biračka mesta u Kataloniji, gde se održavaju regionalni izbori, otvorena su u 9 sati, trebalo bi da budu otvorena do 20 sati, a izbore obezbeđuje 13.000 policajaca, što je 5.000 više nego obično.

Prema pisanju lista, angažovano je i dodatnih 2.000 rezervnih službenika koji treba da obezbede da glasanje protiče bez trzavica.

Glavnu ulogu u obezbeđivanju izbora imaće regionalna katalonska policija Mosos sa 10.000 policajaca, kojima će pomoći 3.000 članova španske Nacionalne policije i Civilne garde, dok će 2.000 biti rezerve.

Broj policajaca povećan je zbog visokih tenzija, koje su dodatno podgrejane činjenicom da se nekoliko kandidata na izborima, uključujući i bivšeg katalonskog premijera i njegovog zamenika, Karlesa Pudždemona i Oriola Žunkeresa, suočavaju sa optužbama za pobunu zbog proglašenja nezavisnosti španske pokrajine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA