Lavrov i Džonson razgovarali o Krimu i Balkanu, a onda je počeo pretres džepova na licu mesta (FOTO)

Lavrov je Džonzonu na početku razgovora rekao da su britansko-ruski odnosi na na veoma niskom nivou i to ne, kako je naglasio, zbog akcija Rusije

  • 6

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je danas svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da želi da razgovara o teškim temama kao što je pripajanje Krima i, kako tvrdi, "rusko destabilizovanje zapadnog Balkana".

MINISTAR NJET: Zbog ovih izjava, Lavrov je kralj među političarima! Rusi ga obožavaju, a Zapadu je glavobolja (FOTO) (VIDEO)

Džonson je to rekao na početku razgovora sa Lavrovim tokom prve posete Rusiji jednog šefa britanske diplomatije u poslednjih pet godina.

Foto: Tanjug/AP/Pavel Golovkin

- Naši odnosi s Rusijom ne mogu biti kao i obično dok Rusija nastavlja da pokušava da destabilizuje evropske zemlje, uključujući Ukrajinu - navodi se u saopštenju Džonsonove kancelarije, koje je objavljeno uoči razgovora.

Lavrov je Džonzonu na početku razgovora rekao da su britansko-ruski odnosi na na veoma niskom nivou i to ne, kako je naglasio, zbog akcija Rusije.

Foto: AP/Pavel Golovkin

Rojters navodi da se očekuje da će se Džonson kasnije danas sastati sa kritičarima Kremlja, studentima i aktivistima koji se bore za prava LGBT zajednice.

Džonsonova poseta Rusiji dolazi u vreme kada su odnosi između Londona i Moskve zategnuti zbog različitih stavova po pitanju Ukrajine i Sirije, kao i zbog optužbi, koje Rusija izričito negira, da se Moskva mešala u politiku raznih evropskih zemalja i da je podržala sajber napade i kampanje za širenje dezinformacija.

Foto: AP/Pavel Golovkin

Ima li nečeg poverljvog u Borisovom kaputu?

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson, koji boravi u poseti Moskvi, rekao je da toliko veruje svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da mu je predao svoj kaput, zajedno sa svime što je bilo u džepovima.

Lavrov je, međutim, primetio da su džepovi bili prazni, prenosi TAS S.

Foto: AP/Pavel Golovkin

- To je mera mog poverenja, da čim sam ušao u Ministarstvo spoljnih poslova, odmah sam predao moj kaput, šešir, rukavice i zaista sve što imam u svojim džepovima, poverljivo ili nešto drugo, Sergeju Lavrovu znajući da će paziti na to - rekao je Džonson na konferenciji za novinare.

Foto: AP/Pavel Golovkin

Britanski ministar je, naime, odgovarao na pitanje da li je poslušao upozorenja jednog britanskog poslanika, koji je rekao da bi Džonson trebalo da ostavi svoj telefon kod kuće i uzdrži se od toga da pije votku dok je u Rusiji.

Foto: AP/Pavel Golovkin

- Nije bilo ničeg u džepovima Borisovog kaputa - našalio se Lavrov. Na to je, uz osmeh, Džonson odgovorio - "dakle, već si pretražio".

Ruski diplomata je rekao da toliko veruje šefu britanske diplomatije da ga zove Boris u "ruskom stilu".

Foto: AP/Pavel Golovkin

Lavrov je, takođe, rekao da Rusija nikada nije iznosila optužbe protiv Velike Britanije, već je pozivala na procenu činjenica.

Foto: AP/Pavel Golovkin

- Naprotiv, nas optužuju za mnoge stvari, ali u odgovoru na izjave Londona uvek smo pozivali na procenu činjenica. Tako da danas, kada smo postigli dogovor oko brojnih pitanja, verujem da razmena pravih informacija nikada neće škoditi, naročito kada je reč o spoljnoj politici - rekao je Lavrov.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • комуниста

    22. decembar 2017 | 16:58

    Енглези опет о Криму. Какви су то кучићи који краду јаја. 1850 су нахушкали Французе Италијане и Турке на Русе . Рат око Крима и доминације на Црном мору. Нигде се не спомиње Украјина. На страни Руса била Бугарска са десетак хиљада војника. Енглеза мање изгинуло од Италијана. Французи надрљали и Турци имали озбиљне губитке. Чувајте се нације која има краљицу и вози контра страном. И наопако се крсти.

  • Пацифиста

    22. decembar 2017 | 16:29

    Време је да неко заустави колонијалне силе у уништавању планете. Ако то РФ не учини овој планети је крај веома близу.

  • Janaćko

    23. decembar 2017 | 18:29

    Englezi po običaju mlate po svom, a to je daleko od istine i pravde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA