Preminuo prvi čovek koji je slobodno leteo u svemiru: Američki astronaut Brus Mekendls umro u 80. godini (FOTO)

Pre nekoliko godina je izjavio da nije bio nervozan pre te istorijske šetnje po svemiru

  • 5

Austronaut NASA Brus Mekendls, prvi čovek koji je slobodno leteo u svemiru, umro je u 80. godini. Preminuo je u četvrtak u Kaliforniji, ali uzrok smrti nije saopšten.

Tri kosmonauta uspešno krenuli na put ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (FOTO)

Mekendls je čuven po fotografiji iz 1984. kada je u svemirskom odelu leteo sam u svemiru, dok se ispod njega videla Zemlja.

Pre nekoliko godina je izjavio da nije bio nervozan pre te istorijske šetnje po svemiru.

Foto: Tanjug/AP/NASA

- Bio sam dobro istreniran, i jedva sam čekao da izađem i poletim. Bilo je veoma udobno, iako su mi zubi cvokotali od hladnoće, a telo mi se treslo…Mada je sve to tada bilo zanemarljivo - prisećao se 2006. godine u jednom intervjuu Mekendls.

Bio je najmlađi od 19 astronauta koje je 1966. godine izabrala NASA da se pridruže svemirskom programu, navodi BBC.

Foto: Tanjug/AP/NASA

Mekendles je bio i deo tima koji je u Hjustonu kominucirao sa Nilom Armstrongom i Bazom Oldrinom prilikom njihove šetnje po mesecu 1969, prenosi AP.

Rođen je 8. juna 1937. u Bostonu. Diplomirao je 1958. na Nacionalnoj pomorskoj akademiji, a sedam godina kasnije je magistrirao elektrotehniku i biznis.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    24. decembar 2017 | 12:18

    zanimljivo da se uvek tvrdi da je amerikanac Neil Armstrong i njegova ekipa Apollo 11 prvi bili u svemiru istina je sasvim druga , prvi satelit /orbit sveta koj je kruzio planetu je bio Sputnik a prvi Astronaut Rus Juri Gagarin .kao i uvek uspeli amerikanci da plasiraju tu sliku u medijama da su oni bili prvi koji su sletali van zemlje hodajuci po mesec sa poznatim recima mali korak za nas a ogroman za celo covecanstvo .još su postavili americku zastavu i eto slave ....

  • M.K.

    24. decembar 2017 | 19:22

    @Andrija : koje su to osnovne Informacije? napisala sam ono što smatram da je pravedno i istorijski navedeno u knjigama Rusi su bili prvi u svemiru Mr. pametnjakovic iz 21.veka a ne amerikanci .

  • Riki

    25. decembar 2017 | 13:47

    Vece lazi i prevare nema u svetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA