≫ 

Najjačem Putinovom protivniku, u poslednjih 18 godina na vlasti, zvanično je ZABRANJENO da se kandiduje na izborima (VIDEO)

Komisija je izglasala odluku da Navaljni nema prava da se kandiduje, jer je u prošlosti osuđen za krivično delo

  • 7

Ruska Centralna izborna komisija zvanično je danas zabranila ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom da se kandiduje na predsedničkim izborima 2018. godine.

Jedini ozbiljni protivnik Putina skupio dovoljno potpisa: Za 5 dana odlučiće se da li može da bude jedan od kandidata za predsednika Rusije!

Komisija je izglasala odluku da Navaljni nema prava da se kandiduje, jer je u prošlosti osuđen za krivično delo, prenose agencije.

U obrazloženju odluke se navodi da osuđujuća presuda, kojom je Navaljnom određena uslovna kazna zatvora, a koju je on u više navrata opisao kao politički motivisanu, znači da on ne može da se kandiduje za predsednika u martu sledeće godine, navodi Rojters.

Dvanaest od 13 članova Komisije glasalo je za zabranu kandidature Navaljnog, dok je jedan član bio uzdržan navodeći kao razlog moguć sukob interesa.

Navaljni je, nakon odluke Komisije, najavio da će podneti žalbu na tu odluku i pozvao pristalice na bojkot predsedničkih izbora, prenosi AP.

Navaljni (41) je tri puta hapšen ove godine i optuživan za kršenje zakona, jer je više puta organizovao javne mitinge i skupove. Centralna izborna komisija od sinoć je imala na raspolaganju pet dana da odluči da li će Navaljni biti registrovan kao predsednički kandidat.

Navaljni je juče Centralnoj izbornoj komisiji predao dokumenta potrebna za predsedničku kandidaturu, sakupivši više nego dovoljan broj potpisa.

Ovaj dugogodišnji borac protiv korupcije među ruskom elitom dobio je početnu podršku 742 ljudi na skupu u moskovskoj četvrti, što je više od minimalnih 500 koliko je bilo potrebno da bi se podnela nominacija za predsedničku kandidaturu.

- Ne postoji velika podrška Putinu i njegovoj vladavini u ovoj zemlji - rekao je Navaljni na jučerašnjem skupu, opisujući sebe kao "istinskog kandidata" za izbore i preteći da će njegove pristalice bojkotovali glasanje ako mu zabrane da se kandiduje.

Kako navodi AP, Navaljni je najjači protivkandidat predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u poslednjih 18 godina na vlasti.

Međutim, Navaljni je krivično osuđivan, pa se pretpostavljalo da će mu Centralna izborna komisija zabraniti učešće u izborima, ali da je presuda povučena ili da je dobio posebnu dozvolu za učešće, ne bi za njega bilo problema, konstatuje AP.

Uprkos njegovoj kampanji, oko 80 odsto Rusa podržava Putina, što ga čini sigurnim pobednikom na izborima zakazanim za mart iduće godine, zaključuje američka agencija.

Rojters navodi da je, prema anketama, Putin na putu da bez poteškoća bude ponovo izabran za predsednika, što znači da bi mogao da ostane na vlasti do 2024. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lea

    25. decembar 2017 | 18:08

    A kako su boljsevici, cijoj stranci je pripadao Putin dosli na vlast? Prvo su organizovali nelegalne demonstracije, svrgli cara i pobili mu celu familiju. Ne zaboravite da je Putin bivsi agent KGBa i to je u dusi i ostao. Sad Srbi vole cara Nikolaja, sad Putina. Kako se to uopste slaze?

  • Kosingas

    25. decembar 2017 | 17:21

    Od koga jaci? Covek nema ni 2 odsto birackog tela iza sebe u Rusiji.

  • sasa

    25. decembar 2017 | 17:31

    Bas me cudi da Putin to uradi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA