Bivši fudbaler na putu ka predsedničkoj fotelji: Ako bude izabran, Žorž Vea će na mesto potpredsednika postaviti ženu (FOTO)

Politički život Džul Hauard-Tejlor počeo je udajom za bivšeg ratnog lidera Čarlsa Tejlora

  • 0

Ukoliko pobedi na izborima, liberijski predsednički kandidat Žorž Vea postaviće za potpredsednicu Džul Hauard-Tejlor. Njen politički život počeo je udajom za bivšeg ratnog lidera Čarlsa Tejlora. Ali, od kada je postala prva dama izgradila je zavidnu političku reputaciju, piše AFP.

Ne odustaje: Legendarni napadač Milana ponovo se kandiduje za predsednika države!

Hauard-Tejlor bila je iznenađujući pik za potpredsednika na "tiketu" fudbalera koji je postao političar, jer su mnogi očekivali da se i ona sama kandiduje za to mesto. Njena Nacionalna patriotska partija osnovana je 1997. godine, a formirali su je članovi Nacionalnog patriotskog fronta Liberije, pobunjenici Čarlsa Tejlora, ne bi li mu tako omogućili da se kandiduje za predsednika koji bi okončao građanski rat, koji je počeo 1989. godine.

Foto: Profimedia/AFP

MUŽ U EGZILU S DRUGOM ŽENOM

Džul se za Čarlsa udala baš pred njegov izbor za predsednika 1997. godine. Razvod joj je odobren 2006. godine, dok je Tejlor živeo u egzilu u Nigeriji, s drugom ženom. Njena politička karijera započela je 2005. godine izborom za senatorku okruga Bong, treći po redu okrug po naseljenosti. Od tada je izgradila imidž vredne radnice u liberijskoj politici kojom dominiraju muškarci.

- Prva stvar koju sam shvatila da moram da ispunim je da verujem da sam sposobna da izvedem promene o kojima pričam - nedavno je rekla u intervjuu AFP-u. - Obećala sam i ispunila ciljeve u obrazovanju, zdravstvenom osiguranju i razvoju infrastrukture, pa se nadam da sam u proteklih 12 godina postala izgradila brend na kom piše moje ime, jer sam radila u ime mira, za prosperitet i razvoj zemlje.

Foto: Tanjug/AP

Njena stranka je ove godine formirala koaliciju sa strankom Žorža Vee, Kongresom za demokratske promene, uz uslov da Džul može da se kandiduje da potpredsednicu. Bivši as fudbalskih klubova Milan i Pari Sen Žermen osvojio je samo 10,7 odsto glasova 2005. godine u okrugu Bong. Ali u prvom krugu glasanja, ove godine broj glasova je skočio na 40,6 odsto.

VEA FAVORIT

Iako je podrška za Veu opala sa 88,2 na 74,9 odsto, on i dalje ostaje favorit uprkos tome što mu je Džul Hauard-Tejlor kandidat za potpredsednika. Jer bez obzira koliko ona pokušavala da se distancira od bivšeg muža, njega još uvek mnogi cene, pa je njen izbor za Veu pun pogodak.

Prema rečima jednog liberijskog aktiviste, nije fer prema njoj što mnogi misle da iako je zadržala prezime bivšeg supruga nije uspela da izgradi svoje ime u svetu politike. Neki smatraju da nikada neće moći da prekine veze sa svojim prošlim "savezima".

Foto: Profimedia/AFP

Dugo odlagani drugi krug glasanja između Vee i potpredsednika Džozafa Boakaja održaće se u utorak.

Čarls Tejlor trenutno u britanskom zatvoru služi 50-godišnju kaznu zbog ratnih zločina. Ostaje pitanje koliko je ona o tome znala, jer je tokom njegovih pobunjeničkih godina, pre nego što je izabran za predsednika, ona studirala i radila u inostranstvu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA