Francuskim zatvorenicima dozvoljeno da u ćelijama imaju telefone, ali naravno da postoji jedna mala fora

Francuski zatvorenici dobiće, poput pravog novogodišnjeg poklona, u svojim ćelijama fiksne telefone, potvrdilo je u utorak tamošnje ministarstvo pravosuđa. Tehničke mere ometanja signala i dalje će, pak, biti na snazi.

  • 0

Ostatak sveta možda će se iznenaditi za ovu vest, ali Francuzi baš i ne. Tamo je naime, već neko vreme u toku debata o tome kako suzbiti ili sprečiti rasprostranjeno krijumčarenje mobilnih telefona a ovo je, bar što se države tiče, jedno od rešenja.

Prema pisanju portala Le Monde, uvođenje fiksnih telefonskih linija u francuske zatvore pomoći će zatvorenicima da održavaju veze sa svojim porodicama. S druge strane, neće moći da se čuju sa bilo kojom osobom, već samo onim za koje prethodno od uprave zatvora dobiju odobrenje. Takođe, telefoniranje neće biti besplatno - štaviše, minut razgovora koštaće ih sa fiksnog telefona čak 80 centi. Telefoni će se postaviti u svim ćelijama osim u onim koje su predviđene za kaznu povodom nediscipline.

Foto: Milena Đorđević

Saopšteno je i da je u tamošnjm zatvorima u toku 2016. godine zaplenjeno čak 33.000 mobilnih telefona. Brojka i ne treba da čudi ako se zna da se po zatvorima u Francuskoj nalazi čak 70.000 zatvorenika, iako se zna da je kapacitet tih kaznenih institucija podrazumeva boravak najviše 60.000 osoba.

- Oduvek su postojale govornice po zatvorima, ali nije svejedno kada zatvorenik tokom slobodnog vremena 90 odsto vremena stoji pred njom u redu sa još petoricom drugih. Mnogi na kraju ni ne dođu do telefona. Tu dolazi do tenzija i čarki - rečeno je u francuskom ministarstvu pravosuđa.

U eksperimentalnom pokušaju suzbijanja ilegalnog unošenja mobilnih telefona u zatvor, u jedinici u Monmediju, severno-istočnom delu Francuske, instalirane su fiksne linije u svakoj ćeliji.

Foto: Profimedia/Alamy

"Rezultat je bio veoma ohrabrujući - ilegalno unošenje mobilnih telefona u zatvor opalo je za 31 odsto. Najveći broj zatvorenika pohvalno je reagovao, a mnogi su istakli da im je ova novina pomogla da ostvare bolje veze sa porodicama", stav je u ministarstvu Francuske.

Plan je da se, počevši od januara u 178 zatvora postavi oko 50.000 telefona u ćelije a operateri će morati da učestvuju u finansiranju operacije, dok će im zauzvrat minuti razgovora zatvorenika ići na račun.

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA