≫ 

Jednak zakon za sve: Na Islandu plate iste za muškarce i žene

Ovo je prva država na svetu u kojoj su nejednake plate protivzakonite

  • 1

Island je usvajanjem novog zakona u parlamentu u kojem 50 odsto poslanika čine žene, postao prva država na svetu u kojoj muškarci i žene moraju da budu jednako plaćeni.

SVET JE U VELIKOJ OPASNOSTI: Na zemlji je 6 aktivnih vulkana. Oni bi mogli da prorade u 2018, a to znači samo jedno!

Prema novom zakonu, kompanije i vladine institucije koje imaju više od 25 zaposlenih moraće da sprovode politiku jednakog isplaćivanja radnika, a one organizacije kod kojih se ustanove nepravilnosti, moraće da plate kaznu, prenosi klix.ba.

Dagni Osk Aradotir Pind, članica odbora lokalne organizacije koja se bori za ženska prava, kazala je za "Al Džaziru" da je reč o mehanizmu kojim žele da osiguraju da žene i muškarci budu jednako plaćeni.

Navodi se da je ona dodala da su na Islandu, kao i u brojnim drugim državama, godinama postojali zakoni koji su nalagali da se muškarce i žene plaća jednako, ali da je i dalje postojala nesrazmera u njihovim platama.

Foto: Tanjug / AP

Međutim, novim zakonom koji je stupio na snagu 1. januara 2018. godine, nejednake plate postaju protivzakonite. Zakon je podržala i vladajuća koalicija, sačinjena od stranaka desnog centra, kao i opozicija.

Navodi se da je, prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, Island već devet godina zaredom prva zemlja na lestvici zemalja po jednakosti polova.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    4. januar 2018 | 05:50

    Људе треба плаћати према учинку а не према полу. Некад су жене бољи руководиоци и организатори а мушкарци проста физичка радна снага. У овој држави је проблем што нема посла а увелико се прича о равноправности полова

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA