≫ 

Skoro 17.000 ljudi čeka na pregled pola sata, odloženo na desetine hiljada operacija: Britanske bolnice ne pamte ovakvu krizu

Medicinski radnici ulažu sve napore kako bi se izborili sa povećanim obimom posla

  • 1

Za vreme praznika u bolnicama širom Velike Britanije gotovo uvek nastupi težak period. Tako je i ove godine. Odloženo je na desetine hiljada rutinskih operacija, a oko 16.893 pacijenata čeka po 30 minuta po ambulantama. Jedan lekar hitne pomoći izvinio se čak pacijentima zbog "uslova trećeg sveta".

Dok su porađali ženu, lekari otkinuli glavu njenoj bebi! Predali su je u beloj kutiji... To je bilo njeno prvo dete... Bol je neopisiva

Tokom zime bolnice uvek zapadnu u krizu. U tom periodu je zauzeto oko 91,7 procenata kreveta, dok se kao neki optimum smatra 85 procenata.

Medicinski radnici ulažu sve napore kako bi se izborili sa povećanim obimom posla. Njih je nedavno posetila i premijerka Tereza Mej kako bi im zahvalila zbog njihove posvećenosti.

Izvršni direktor Rojal Koledž bolnice Džanet Dejvis istakla je zvanične podatke koji su se pojavili u prazničnom periodu.

- Današnje brojke pokazuju da su kapaciteti u skoro svakoj bolnici u Velikoj Britaniji popunjeni. Zauzeto je 90 odsto kreveta, dok je 85 odsto neka granica koju preporučuju stručnjaci. Nedostatak kreveta za nove pacijente je glavni faktor koji stvara prisak u ovom trenutku ali je nemoguće da se obezbede nova mesta u bolnicama, jer onda mora da se zaposli još medicinskih sestara. Nedovoljna ulaganja u sektor medicinskih sestara je i stvorilo ovaj problem, koji je sada prerastao u veliku krizu. Potrebno je da se sagleda čitava situacija, kako bi imali odogovarajuću zdravstvenu i socijalnu zaštitu u zemlji - kaže ona.

Lekari ističu da daju sve od sebe i da se bore sa mnogo više slučajeva gripa nego što je to uobičajeno, piše "Gardijan".

Foto-ilustracija: Profimedia

- Jasno je da se ne radi o par izolovanih bolnica koje imaju problem. To je zahvatilo celu NHS - zaključio je prof. Kris Multon, potpredsednik Rojal koledž of imrdzensi medisin (Royal College of Emergency Medicine), a koji predstavlja lekare hitnih odeljenja.

Doktor Ričard Favset lično se putem Tvitera izvinio ljudima koji su pomoć potražili u bolnici Rojal Stok (Royal Stoke) u kojoj on radi zbog, kako je istakao, "uslova trećeg sveta odnosno prenatrpanosti ", piše "Gardijan".

I bolnica Milton Kejns priznala je da je pod "ekstremnim i neprekidnim pritiskom" zbog ogromnog broja pacijenata koji dolaze i moraju da budu tretirani kao hitni slučajevi. Ta bolnica je ubacila dodatne krevete kako bi pružila adekvatnu pomoć akutno bolesnim pacijentima i pozvala je ljude da ne idu u hitne službe i da potraže negde drugo pomoć ukoliko to nije bas neophodno.

Nacionalna služba zdravlja (NHS) suočena je sa gorom zimskom krizom u odnosu na prošlu godinu, upozorile su nadzorne agencije.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/Skaj Njuz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    4. januar 2018 | 17:12

    Nije to nista ja u Narodnom frontu cekam 4sata na pregled

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA