Vinjete idu u istoriju: Na nivou cele EU priprema se promena sistema naplate putarine

Planirano je da u skoroj budućnosti plaćanje putarine bude moguće jedino po modelu pređene deonice autoputa, a ne naplata za određeni period korišćenja

  • 7

Direktor Hrvatskih auto-puteva Boris Huzjan izjavio je danas da se na nivou cele Evropske unije priprema promena sistema naplate korišćenja auto-puteva.

Nemačka donela važnu odluku za sve koji kolima ulaze u ovu zemlju

U kontekstu razvoja modela naplate putarine za sve vrste vozila, važno je istaći da je predlogom nove direktive Evropskog parlamenta planirano da u skoroj budućnosti plaćanje putarine bude moguće jedino po modelu pređene deonice autoputa, a ne naplata za određeni period korišćenja, rekao je Huzjan, piše Jutarnji list.

Foto: Shutterstock

Prema Huzjanu, takav sistem već postoji u Hrvatskoj.

- Resorno ministarstvo je u sklopu svih reformi koje sprovodimo raspisalo javni poziv za iskazivanje interesa za izradu studije razvoja elektronskog sistema naplate putarine u Hrvatskoj - naglasio je Huzjan.

Namera je, kako je istakao Huzjan, da se unapredi postojeći sistem naplate putarine, a studija će, dodao je on, da pokaže koji je oblik elektronskog sistema naplate najpogodniji za autoputeve, uvažavajući nove tehnologije, piše Jutarnji list.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm

    12. januar 2018 | 12:50

    Sto se mene tice vinjete u Sloveniji su cista pljacka. Ranike je mogla da se kupi samo vinjeta na mesec dana, a sada je najmanja na nedelju dana. Prodjem sad pa za tri meseca i moram oba puta da platim vinjetu za nedelju dana

  • Zoran

    12. januar 2018 | 16:10

    Evropa. Sto prosto kad moze komlikovano,.

  • Boki

    12. januar 2018 | 15:37

    Mislim da je najbolji sistem kod nas, dvojni. Tako nemaš nikakvu obavezu, platiš kako ti je volja i na osnovu pređenog puta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA