Ukoliko se zastava etničkih Mađara zavijori iznad institucija, oni će se zavijoriti uz nju: Oštre pretnje rumunskog premijera, Budimpešta besna

Zvanična Budimpešta podržavala je težnje za autonomijom etničkih Mađara, a mađarski političari besno su reagovali na reči predsednika rumunske vlade.

  • 4

Mađarska je danas pozvala ambasadora Rumunije u Bukureštu kako bi izrazila nezadovoljstvo izjavom rumunskog premijera Mihaja Tudosea u kojima je on naizgled fizički pretio etničkim Mađarima koji u Rumuniji traže autonomiju, prenosi Rojters.

Viktor Orban poslao oštru poruku: Evropa ima istorijski zadatak - odbranu hrišćanske kulture

Navodi se da je Tudose reagovao na rezoluciju koju su potpisale političke grupacije etničkih Mađara i u kojoj se poziva na autonomiju u delu Rumunije gde oni čine značajan deo populacije.

- Poručio sam im da, ukoliko se zastava Sekelja (Szeklers) zavijori iznad tamošnjih institucija, oni će se zavijoriti uz tu zastavu. Autonomija za Sekelje ne dolazi u obzir. Jedno je dok oni pevaju u svom dvorištu, ali su stvari iz pravnog ugla veoma jasne - kazao je Tudose privatnoj rumunskoj televiziji "Realitatea".

Rojters navodi da Sekelji čini veliki deo populacije etničkih Mađara koji žive u rumunskom regionu Transilvanija.

Foto: Profimedia

Tudose je izjavu dodatno pojačao porukom koju je sinoć objavio na Fejsbuku, ne pominjući pritom televizijski intervju.

- Kao Rumun i premijer, odbijam bilo kakav dijalog koji se tiče autonomije dela Rumunije. To bi bilo suprotno ustavu ove zemlje koji od prvog reda (rečenice) garantuje jedinstvo i nedeljivost rumunske države - naveo je Tudose na ovoj društvenoj mreži.

Rojters navodi da je zvanična Budimpešta podržavala težnje za autonomijom etničkih Mađara i da su mađarski političari besno reagovali na reči predsednika rumunske vlade.

MTI prenosi da je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto danas kazao da su Tudoseovi "komentari u kojima on praktično preti predstavnicima... jedne nacionalne zajednice pogubljenjem u potpunosti neprihvatljivi" i da rumunski premijer mora da "smiri situaciju".

Foto: pixabay.com

Rojters podseća da je mađarski premijer Viktor Orban, koji će na parlamentarnim izborima 8. aprila pokušati da osvoji novi mandat, dodelio državljanstvo Mađarske etničkim Mađarima u susednim državama ubrzo nakon što je preuzeo vlast 2010. godine.

AP navodi da se prava oko 1,2 miliona etničkih Mađara u Rumuniji, uključujući oko 700.000 Sekelja u istočnoj Transilvaniji, već decenijama nalaze u centru političkih sukoba dve zemlje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    12. januar 2018 | 17:20

    Mi nemamo taj problem i naši Mađari mogu da kače zastavu gde hoće. Mi volimo naše Mađare čak. A Mađarice mlade da ne pričam. Ihhh.

  • nije vazno

    12. januar 2018 | 19:23

    Madjari su vredan i odan narod.U JNA su bili najbolji vojnici.Pozdravljam moje drugove Feher Ilesa i Horvat Zoltana

  • Zoltan

    13. januar 2018 | 20:14

    Pozdrav za Srbiju,neka se ugledaju rumuni na nas,Srbi i Madjari zive u bratstvu u Vojvodini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA