"DUGA DEVETKA" - sve o pištolju kojim je kukavički s leđa ubijen Oliver Ivanović: Koriste ga kriminalci i tražen je u Americi (FOTO) (VIDEO)

Zbog izuzetne jačine zrna pištolj koriste pripadnici organizovanog kriminal. Olivera Ivanovića je likvidirao neko ko je veoma vešt u upotrebi oružja

  • 51

Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je u utorak ujutru ispred prostorija te partije u Kosovskoj Mitrovici. Obdukcioni nalaz je pokazao da je istaknuti političar ubijen sa šest metaka iz pištolja Zastava M70A, poznatog kao "duga devetka".

Suze, jecaji, tuga! "Pola Srbije" na sahrani Olivera Ivanovića: Tu su političari, glumci, Srđan Đoković, Čovići...

- Postoji šest ulaznih rana i četiri izlazne, dva metka su se zadržala u telu. Povrede su u predelu gonjeg dela grudnog koša - rekao je direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.

Prema njegovim rečima, hici su povredili vitalne organe Ivanovića, gornju aortu, šuplju venu i jetru, usled čega je došlo do trenutnog iskrvarenja.

Na Ivanovića su napadači ispred prostorija stranke pucali u leđa sa ulice, a zatim pobegli automobilom marke "opel astra", koji su potom zapalili. Napadači su pucali iz pištolja sa prigušivačem.

Ivanović je danas sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

ORUŽJE UBISTVA - PIŠTOLJ M70A

Zastava M70A je poluautomatski pištolj koji je razvila i proizvela firma "Zavodi crvena zastava", danas "Zastava oružje" iz Kragujevca.

Naslednik je pištolja M57 koji je nastao na osnovu predloška sovjetskog pištolja TT. U odnosu na M57 i TT, noviji M70A se razlikuje u mnogim poboljšanjima i promenjenom kalibru. Izvorni kalibar je bio 7,62 x 25 mm, dok je za ovaj model usvojen 9 x 19 mm Parabellum, poznat i kao "duga devetka".

U godinama po okončanju Drugog svetskog rata organima bezbednosti u FNRJ je bio potreban jak pištolj, po ugledu na dokazani sovjetski TT. Crvena Zastava je razvila pištolj M57 u kalibru 7,62mm koji je odmah prihvaćen od strane policije i JNA kao standardni pištolj. Kasnije je razvijena i verzija M70A koja se, osim po kalibru, razlikovala i po kočnici kao i po obradi navlake.

Verzija M70A je izrađena i za civilno tržište. Prva varijanta M57 nije imala klasičnu kočnicu kakvu ima M70A. Pištolj je jednostrukog dejstva, radi na principu kratkog trzaja cevi, a bravljenje se ostvaruje padom, odnosno podizanjem cevi u vertikalnoj ravni. Za razliku od modela M57 noviji M70A ima šest žljebova cevi (u odnosu na ranija četiri).

Foto: Zastava arms

UPOTREBA PIŠTOLJA

Pištolj M70A kao i M57 se koristio kao lično naoružanje u vojsci i policiji ali su ih noviji modeli pištolja potisnuli ove modele iz službe i uvedeni su novi i moderniji pištolji. Korišćeni su u ratovima tokom raspada SFRJ kao i u novijim konfliktima. Osim u vojnom i policijskom, ovaj pištolj je čest i civilnom posedu.

Zbog izuzetne jačine zrna pištolj koriste pripadnici organizovanog kriminala. Radi smanjenja odskočnog ugla, ovaj model se prepravlja izradom kompenzatora.

Oružje je jednostruke akcije, koga karakterišu pouzdanost i preciznost. Pištolj je poluautomatsko oružje sa sigurnim sistemom bravljenja i okidanja. Funkcioniše na principu kratkog trzanja cevi.

Idealno odbrambeno oružje, jednostavno za rukovanje i održavanje.

Printskrin: YouTube / d1bottch

Hranjenje pištolja se vrši iz odvojivog magacina sa sigurnim ukopčavanjem i iskopčavanjem. Kočenje pištolja se ostvaruje povlačenjem udarača "na prvi zub".

Pištolj ima fiksne mehaničke nišane. Metalni delovi pištolja izrađeni su od visokokvalitetnog legiranog čelika. Korice pištolja se izrađuju od biranog orahovog drveta ili od polimera.

Olivera Ivanovića je likvidirao neko ko je veoma vešt u upotrebi oružja.

- Pištolj M70A je zapravo "tetejac" u kalibru 9mm PARA, prvi domaći pištolj napravljen za taj metak. Ne postoje fabrički prigušivači za "tetejac", pa ni njegovu verziju M70A, ali iole veštiji puškar, kakvih ima na Kosovu, može da prilagodi neki od postojećih prigušivača za montiranje na "tetejac", pa čak i da ga napravi, šeme prigušivača su dostupne na internetu - rekao je za "Politiku" sagovornik koji je dobar poznavalac oružja i taktike njegove upotreba.

Foto: Tanjug/AP

CIVILNA UPOTREBA

M70A je široko rasprostranjen u civilnom vlasništvu, a u vojsci se polako potiskuje novijim modelima.

Na Kosovu i Metohiji u ilegalnom posedu ima skoro svih vrsta pištolja kalibra "duga devetka", o čemu govore i zaplene iz MUP-a iz 1998. i 1999. godine, vremena sukoba i ratova u pokrajini. Naravno, prisutno je i oružje proizvedeno u Kragujevcu, a kad je reč o kalibru 9mm PARA reč je o pištoljima M-70A,M-88 i CZ-99, piše "Politika".

Model M70A se nalazi i u privatnom vlasništvu kolekcionara u SAD. Pomenuti pištolj je najtraženije oružje iz "Zastavinog" arsenala koje se izvozi na američko tržište. U 2013. godini Amerikancima je isporučeno čak 90.000 komada.

Na sajtu za prodaju oružja, pištolju M70A kreće se cena od 200-500 dolara.

Printskrin: YouTube / New World Ordnance

Da su "Zastavini" proizvodi" popularni u svetu govori i činjenica da automatsku pušku M70A koriste džihadisti Islamske države. Pripadnici ISIS-a su oružje od Iračana oteli tokom početnih sukoba u toj zemlji, kada je nastala ta organizacija.

Upravo su "sprskim kalašnjikovim" teroristi napravili krvoproliće u Parizu 13. novembra 2015. Oni su od Nemca kupili dve automatske puške Zastava M70.

Pogledajte video:

(L.C.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JaTiOn

    19. januar 2018 | 08:56

    Ovo mi je najjače: "Ne postoje fabrički prigušivači za "tetejac", pa ni njegovu verziju M70A, ali iole veštiji puškar, kakvih ima na Kosovu,....". Srbiji baš nedostaje majstora-puškara koji će izvršiti prepravke. Novinari, vaš zadatak nije, ili bar ne bi trebao biti, formiranje mišljenja onih koji čitaju, već prenošenje informacija.

  • Gagi

    19. januar 2018 | 01:02

    Ovde je suvisno recheno, duga 9 ako nisu pronadjene chaure, dovoljno je bilo reci samo ubijen iz kalibra 9 mm a sad dali je duga,kratka, automatsko oruzje to tek treba da se utvrdi jer hekler isto koristi tu tkz.dugu devetku, nego se ja mlatim ovde sa neznalicama

  • Mi6

    18. januar 2018 | 23:33

    Sutra da ocekujemo sve o modelu automobila iz kojeg je pucano???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA