≫ 

Brutalniji su od ISIS-a, ubijaju svirepo, bez oklevanja: Ovo je grupa odgovorna za smrt ruskog pilota i obaranje aviona u Siriji (VIDEO)

Ruski borbeni avion srušio se 3. februara u Idlibu

  • 30

Džihadistička grupa Tahrir el-Šam preuzela je odgovornost za obaranje ruskog borbenog aviona "Su-25" na severu Sirije u subotu.

Grupa Tahrir el-Šam je objavila saopštenje u kom citira njihovog komandanta zaduženog za protivvazdušnu odbranu da su njihovi borci oborili avion iznad grada Sarakeba, u severozapadnoj provinciji Idlib.

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je prethodno da su ekstremisti u Siriji oborili ruski avion Su-25 i da su pilota koji je uspeo da iskoči iz Suhoja ubili teroristi, javlja TAS S.

- Ruski borbeni avion Su-25 srušio se 3. februara iznad zone deeskalacije u Idlibu. Pilot je prijavio da se katapultirao iz oblasti koja je pod kontrolom ekstremista Džabhat al-Nusra - navelo je ministarstvo.

Pilot je, kako se dodaje, ubijen u borbi protiv terorista.

POSLEDNJA VEST: Srušen ruski borbeni avion u Siriji, pilot je zarobljen! (FOTO) (VIDEO)

Da su pilota, pošto je uspešno iskočio iz aviona i živ se spustio na zemlju, ubili ekstremisti, potvrdila je i Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Takođe, jedan neimenovani ekstremista rekao je za AP da je ruski pilot ubijen nakon što je pružio otpor hapšenju i pucao iz svog pištolja na ekstremiste bliske Al Kaidi koji su pokušali da ga uhvate živog.

Ko je Tahrir-el Šam?

Radi se o terorističkoj grupi koja je bila podređena Al Kaidi. Njeno ime u prevodu znači "Organizacija za oslobođenje Levanta" ili "Komitet oslobođenja Levanta". Grupa je osnovana pre samo godinu dana spajanjem više salafističkih grupacija među kojima i Džabhat Fateh al Šam.

Tahrir el-Šam predstavlja najozbiljniju i najjaču terorističku grupu u Sirijskom ratu. Krasi ih velika brutalnost, zapadni mediji kažu veća od one koju sprovodi Islamska Država. Do početka ove godine za pomenutu terorističku grupu borilo se više od 32.000 vojnika.

Foto: Profimedia/AFP

Uznemirujući snimak ruskog pilota: Pobunjenici objavili video na kojem je on sav krvav i bez svesti

Ta grupa, kojoj se ranije priključio i ekstremistički Nusra Front, tvrdi da je avion oborila iz ručnog raketnog bacača, ali se ne navodi ko je odgovoran za ubistvo pilota koji se katapultirao.

Nusra Front je nekada bio ogranak Al Kaide u Siriji.

VIDEO: Terorizam na točkovima

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neca

    4. februar 2018 | 10:10

    Odakle teroristima stingeri za obaranje aviona

  • Samo jako

    4. februar 2018 | 12:07

    Ma sve to potamaniti po kratkom postupku!

  • Ljubica

    4. februar 2018 | 10:08

    Gledala sam na nekom stranom kanalu i videla sam kako u albaniji ima kamp mugzehadina koji podrzavaju finansiraju amerikanci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA