Putin će vladati još nekoliko godina, a šta ćemo onda? Rusi u paničnom strahu, ne mogu da zamisle nikog drugog na čelu države (VIDEO)

Predsednik Rusije pred novim, možda i poslednjim mandatom ako u međuvremenu ponovo ne promeni Ustav

  • 45

Ruski predsednik Vladimir Putin je potvrdio da će se kandidovati za novi mandat na predsedničkim izborima u martu naredne godine.

Putinova kandidatura će biti četvrta u njegovoj političkoj karijeri, prenosi RT.

Ko vodi proteste u Rusiji protiv Putina: Kremlj tvrdi da je "apsolutni prvak političkog Olimpa", dok demonstranti viču da je vreme za promene (FOTO) (VIDEO)

Kako je apsolutni favorit na izborima ne postavlja se pitanje ko će do 2024. godine upravljati Rusijom ali postoji opravdan strah šta će se potom događati?

Foto: Tanjug/AP

"Gde je Putin, tu je i Rusija - nema Putina, nema ni Rusije"

Vladimir Putin bi u 2024. napunio 72 godine. Do sada nije pokazao da ima bilo kakvih zdravstvenih problema i sigurno bi se potrudio da i u drugoj polovini naredne decenije bude ponos velikog broja Rusa.

Ipak, ruski Ustav zabranjuje istom čoveku da tri puta zaredom obavlja dužnost predsednika. Da li će onda Putin ponovo zameniti mesta sa Dmitrijem Medvedevim ili?

MOĆNA FOTOGRAFIJA DANA: Putin pozira sa devojkama obučenim u uniforme Crvene armije na godišnjicu Bitke za Staljingrad

- Putinova moć s godinama je postajala sve veća. Kult vođe toliko se učvrstio u Rusiji da većina sunarodnika ni ne može da zamisli nekog drugog na čelu države - piše Gardijan.

- Tamo gde je Putin, tamo je i Rusija. Ako nema Putina, nema ni Rusije - poručio je Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume.

Foto: AP/Tanjug

Dužnost predsednika Putin je obavljao od 2000. do 2008. godine u dva mandata, premijer je bio od 2008. do 2012. kada je počeo treći predsednički mandat.

Ponovo će menjati Ustav?

Motiv da Putin po četvrti put stane na čelo Rusije je jedino želja da se poprave uslovi života naroda, da zemlja bude moćnija, bolje zaštićena i s pogledom u budućnost.

Uostalom, i sam Putin ovo je izjavio pred Novu godinu, obznanivši četvrtu kandidaturu.

Foto: Tanjug/AP

- Ne mislim da je razmišljao o 2024. godini. Putin voli da odlaže odluke do poslednjeg časa. Zašto da danas odlučujem kad mogu sutra - kaže Aleksej Navaljni, jedan od lidera opozicije i veliki Putinov politički protivnik.

Izvor Gardijana tvrdi da Putin, kada za to dođe vreme, neće oklevati da ponovo promeni Ustav baš kao i prošle decenije kada je četvorogodišnji mandat predsednika produžio na šestogodišnji.

Otkriveno ko je Putinov najveći protivnik na predsedničkim izborima, a nije u pitanju drugi kandidat!

- U ovom trenutku teško je zamisliti da će se Putin povući 2024. iz političkog fokusa. Elita je već sada uplašena. Verovatno će i posle te godine imati neku izuzetno važnu ulogu u državnom vrhu - smatra izvor britanskog lista.

Konstantin Malofejev, finansijer Putinovih kampanja sa vezama u Kremlju potvrđuje da 2018. za njega nije problem.

Foto: Tanjug/AP

- Ova godina nije pod znakom pitanja već 2024. Mi ćemo svakako podržati Putina na izborima, mada ovo i nisu izbori već šou-biznis. Nadam se da su ovo poslednji izbori pred nama - poručio je Malofejev.

Sprema se za doživotnu vladavinu?

Iz njegovih rečenica Zapad je već izvukao skrivenu poentu - da li se to Putin sprema za doživotnu vladavinu?

Foto: Tanjug/AP

Putinov rejting je iznad 80 odsto. Na izbore će verovatno ultranacionalista Vladimir Žirinovski i liberal Grigori Javlinski, kao i televizijska voditeljka Ksenija Sobčak, ćerka bivšeg gradonačelnika Sankt Peterburga koji je bio Putinov mentor devedesetih godina.

- Kako niko od nabrojanih realno nije u stanju ni da se približi Putinu a kamoli da ga ugrozi, novi mandat već ima u rukama.  Do 2024. će već smisliti nešto novo - zaključuje Gardijan.

VIDEO: Demonstracija načina na koji Vladimir Putin hoda

Daljinac

(I.Đukić - Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA