Dete preminulo zbog doktorkinog pravila od 10 minuta: Nije htela da pregleda pacijentkinju, a devojčica je nekoliko sati kasnije bila mrtva (VIDEO)

Majka je ćerku je zatekla na podu, a kad je upalila svetlo videla je da su detetu ruke i lice plavi

  • 8

Petogodišnja devojčica iz Njuporta u Velsu je preminula pošto doktorka nije htela da je primi jer je zakasnila 10 minuta na zakazani pregled, pokazala je istraga. Eli Mej Klark imala je težak slučaj astme, a kada je majka dovela u ordinaciju nije mogla da hoda, a kada je disala čulo se šištanje, piše Independent.

Ovaj grad u Srbiji je pun dece asmatičara, karcinom pluća u ekspanziji

Eli Mej i njena majka Šanis Klark čekale su u redu pred šalterom, a na red su stigle između 17.10 i 17.18 časova. Doktorka Džoan Rou imala je "pravilo od 10 minuta" odnosno odbijala je da primi pacijente koji na zakazani pregled zakasne više od 10 minuta. Ona je tako odbila da pregleda Eli Mej, jer je zakasnila.

Foto: Profimedia

Šanis Klark je ispričala da je, kada je pokupila ćerku iz vrtića, oko 15 sati, 25. januara 2015. godine, njena ćerka "šištala". Uplakanu ćerku je odnela kod majke kući odakle je pozvala lekara oko 15.30 da bi tražila kućnu posetu. Sestra iz ordinacije joj je potom uzvratila poziv oko 16.35 i zakazala hitan pregled u 17 sati. Majka joj je odmah rekla da može da se desi da zakasni, jer je tada imala i osmonedeljnu bebu. U ordinaciju su stigle u 17.05 i čekale u redu na šalteru.

ČULA JE DA DETE KAŠLJE I OTIŠLA U SOBU...

Doktorka Rou je sestri En Džouns rekla da devojčicu vrati kući i da dođe ujutru, jer je zakasnila. Doktorka je pre toga dobila izjavu konsultanta u kojoj se navodi da je devojčica pod rizikom da "dobije opasan napad astme koji može da joj ugrozi život". Takođe, sestra nije pitala zašto su zakasnile na pregled, nije se raspitivala o stanju deteta, nije dala nikakav savet šta majka da radi, ako se stanje pogorša.

Šanis Klark se sa ćerkom vratila kući, koju je proveravala na svakih 10-15 minuta i inhalirala je na svakih 30-tak minuta. Oko 22.30 čula je da dete kašlje i odnela joj inhalator. Ćerku je zatekla na podu, a kad je upalila svetlo videla je da su detetu ruke i lice plavi. Odmah je pozvala hitnu službu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

Devojčica je preminula ubrzo pošto je primljena u bolnicu. Advokat porodice naveo je na saslušanju da doktorka Rou, pre nego što je odbila da primi dete, nije ni otvorila njen medicinski karton. On je naveo da je majka sigurna da bi joj tada pomogli steroidi, kao i mnogo puta do tada.

PRVI PUT ODBILA DA PRIMI "HITNOG" PACIJENTA

Devojčica je prvi put hospitalizovana u novembru 2011. godine, dve meseca pre svog drugog rođendana. Dobila je inhalator, ali se vraćala u bolnicu svaka tri do četiri meseca.

Prema rečima sestre sa šaltera, prvi put se tada desilo da doktorka Rou odbije pacijenta koji je imao hitan zakazani pregled.

- Uvek sam smatrala da ne treba da se odbijaju deca i stariji - rekla je sestra.

Doktorka Rou nije imala preglede između 16.50 i 17.20, ali nije pogledala karton male Eli Mej. U trenutku kada je sestra pozvala telefonom da javi da je pacijentkinja stigla, dr Rou je primila drugog pacijenta.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Sestra je rekla da je pacijentkinja stigla i rekla je "Da joj kažem da dođe ujutru?", a ja sam odgovorila "Da" - navela je dr Rou.

Doktorka je imala i druge opcije, mogla je da zamoli drugog doktora da primi devojčicu, mogla je da je pregleda posle pacijenta s kojim je bila trenutno, a mogla je i da popriča s doktorom koji je urgirao da se zakaže hitan pregled.

BILA ZAUZETA DRUGIM PACIJENTIMA

Kada je upitana zašto nije ništa od toga uradila, dr Rou je rekla:

- Ne znam, bila sam zauzeta oko drugih pacijenata.

Ali je potvrdila da bi se drukčije ponašala da je videla devojčicin karton. O svom "pravilu o 10 minuta" je rekla:

- Ako imate 25 pacijenata da pregledate, a mnogo njih kasni 15 ili 20 minuta, nikada nećete uspeti da završite posao.

Obdukcija je pokazala da je devojčica umrla od bronhijalne astme, a da je napad koji je imala pre smrti bio zbog nedostatka kiseonika.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja to tako

    27. februar 2018 | 05:28

    Pred dr. titule treba imati i malo humanosti da bi bio komletna licnost i spasavao tudje zivote!!!

  • Neki tamo

    27. februar 2018 | 00:13

    Pa dobro ako je ova lekarka imala posla sto druge nisu zvali ipak je bio hitan slucaj..

  • Zorana Bokan

    27. februar 2018 | 01:30

    O, Bože...Mila mala dušica u mukama otišla na bolje mesto. A da li će* doktorka* uopšte spasiti svoju dušu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA