≫ 

Optužuju Sarkozija da je 2007. godine od Gadafija dobio čak 50 miliona evra: Drugi dan ispitivanja bivšeg francuskog predsednika (FOTO)

Istraga se vodi zbog sumnje da je Sarkozi nezakonito primio više miliona evra od Moamera Gadafija.

  • 2

Istražitelji danas, drugi dan zaredom, ispituju bivšeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija zbog navoda da je nekadašnji libijski lider Moamer Gadafi finansirao njegovu predizbornu kampanju 2007. godine.

Sarkozi u zatvoru zbog bliske saradnje sa Libijom (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Sarkozi je jutros izašao iz svoje kuće u Parizu zajedno sa advokatom, s kojim se potom odvezao do kancelarije u kojoj su ga sudski istražitelji juče ispitivali, prenosi Rojters.

Sarkozi je juče ujutro priveden na razgovor u policiji zbog istrage u vezi sa finansijskim neregularnostima tokom njegove izborne kampanje 2007. godine.

Istraga se vodi zbog sumnje da je Sarkozi nezakonito primio više miliona evra od Moamera Gadafija.

Sudski izvor, koji je direktno upoznat s slučajem, rekao je za AP da je Sarkozi juče zadržan u pritvoru u policijskoj stanici u Nanteru, zapadno od Pariza.

Foto: Tanjug/AP

Sarkozi i njegov bivši šef osoblja negiraju da su bilo šta pogrešno uradili u slučaju, koji je uključivao finansiranje njegove pobede na predsedničkim izborima 2007. godine.

Iako se istraga vodi od 2013. godine, slučaj je popularizovan tri godine kasnije kada je francusko-libanski biznismen Zijad Takijedin rekao za istraživački sajt "Medijapart" da je isporučio Sarkoziju i njegovom bivšem šefu osoblja kofere iz Libije u kojima se nalazilo pet miliona evra u kešu.

Foto: Tanjug/AP

Istražitelji ispituju tvrdnje da je Gadafijev režim tajno dao Sarkoziju ukupno 50 miliona evra za kampanju 20o7. godine, što bi bilo znatno iznad legalne granice za finansiranje kampanje, koja je u to vreme bila 21 milion evra.

Pored toga, navodno plaćanje kampanje Sarkozija prekršilo bi francuske propise, kojima se zabranjuje finansiranje iz inostranstva i zahteva objavljivanje izvora sredstava za vođenje kampanje.

Sarkozi je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine.

VIDEO: Sva druženja Sarkozija i Gadafija

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ateista

    21. mart 2018 | 11:39

    Mnogi hoće laku zaradu samo treba misliti na posledice,šteta što nemogu i Gadafija da kazne.

  • acko

    21. mart 2018 | 12:40

    ..a' što zaviruju u tudji novčanik..!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA