≫ 

Da li se sprema Katalonsko proleće? Neredi u Barseloni nakon hapšenja Pudždemona, zbog jedne reči možda neće biti izručen (FOTO) (VIDEO)

Pitanje je sada da li je Nemačka zaista u obavezi da izruči Pudždemona. Prema okvirnom sporazumu o evropskim nalozima za hapšenje privedena osoba se izručuje članici koja je izdala nalog, bez proveravanja postojanja osnova kažnjivosti samo u slučaju teških krivičnih dela kao što je terorizam

  • 4

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon uhapšen je u nedelju u Nemačkoj po evropskoj poternici, ali još uvek nije izvesno da li će ga nemačko pravosuđe izručiti Madridu. U Barseloni i Đironi, gde je Pudždemon bio gradonačelnik, organizovani su masovni protesti zbog njegovog hapšenja.

I dok nadležni organi ispituju slučaj, nemački mediji spekulišu da li je reč samo o pravnom pitanju.

>>>Pudždemon uhapšen u Nemačkoj: Katalonski lider pokušao da uđe u Dansku

Foto: Tanjug/AP

Takođe, u prvi plan ističu da je Nemačka u obavezi da ispuni evropski nalog za hapšenje koji je izdala Španija, ali i da nemački krivični zakon ne poznaje termin "pobuna" - za šta Španija optužuje Pudždemona.

Ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je za "Bild" da je reč o pravnom pitanju i da ne postoje opcije političkog delovanja.

O slučaju Pudždemona će, kako je najavljeno, razgovarati nadležni u ministarstvima spoljnih i unutrašnjih poslova i pravosuđa.

Foto: Tanjug/AP

Pitanje je sada da li je Nemačka zaista u obavezi da izruči Pudždemona. Prema okvirnom sporazumu o evropskim nalozima za hapšenje privedena osoba se izručuje članici koja je izdala nalog, bez proveravanja postojanja osnova kažnjivosti samo u slučaju teških krivičnih dela kao što je terorizam, piše "Bild".

>>>Ko je Karles Pudždemon? Čovek koji je zauvek promenio Španiju je katalonski separatista, navija za Barselonu i svira gitaru

Ralf Deper, zamenik tužilaštva države Šlezvig-Holštajn, na čijoj teritoriji je Pudždemon uhapšen, kaže da nadležni ispituju koliko, na osnovu evropske poternice, Pudždemon može da ostane u pritvoru i da će odluka o tome biti doneta u ponedeljak.

Begunci uhapšeni po evropskom nalogu, moraju se najkasnje u roku od 60 dana izručiti zemlji koja ih traži.

Foto: AP/Tanjug

"Kiler nahrihten" javlja, pozivajući se na izvore iz sudskih krugova, da Pudždemon razmatra mogućnost da zatraži azil u Nemačkoj.

- Ako to učini, taj zahtev za azil, kao i svaki drugi, razmatra Savezna služba za migraciju - rekao je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Šlezvig-Holštajna za ovaj list.

>>>Sukobi na velikom protestu u Barseloni: Policija pendrecima rasteruje Katalonce koji se protive hapšenju Pudždemona (FOTO)

Međutim, kako se dodaje, šanse da Pudždemon dobije azil nisu velike, "jer krivično gonjenje odnosno izvršenje evropskog naloga za hapšenje ima prednost nad procedurom azila".

Madrid nije imao uspeha u Belgiji sa svojim zahtevom za izručenje Pudždemona, piše "Špigel". Njegovi advokati su ukazivali da krivično delo pobune koje mu se stavlja na teret u Belgiji i drugim evropskim zemljama ne postoji i zbog toga ne može da bude osnova za njegovo izručenje.

Foto. Tanjug / AP

Moguće je da španski tužioci polažu nade u paragraf nemačkog krivičnog zakona koji se odnosi na veleizdaju, koji podrazumeva nasilje, pretnju nasiljem ili ugrožavanje zemlje i ustavnog poretka.

Pudždemon se nije koristio nasiljem, niti je nasiljem pretio, a nije na njega ni pozivao. Time se postavlja pitanje da li se može primeniti paragraf o veleizdaji, piše "Špigel" navodeći da reč "pobuna" i u španskom krivičnom zakonu predviđa upotrebu nasilja.

- Za delikt pobune nije jednostavno dovoljno samo proglasiti nezavisnost Katalonije - kaže Dijego Lopez Gamido, profesor ustavnog prava univerziteta Kastilja la Manča za "Špigel" i dodaje da bez nasilja nije ispunjena definicija pobune.

Foto: Tanjug/AP

"Zidojče cajtung" konstatuje: "Nemačka sada ima svog prvog političkog zatvorenika"

U ĐIRONI SKINUTA ŠPANSKA ZASTAVA

Protestanti su u Đironi, gde je Pudždemon bio gradonačelnik od 2011. do 2016. godine, skinuli špansku zastavu s predstavništva španske vlade i na nju napisali "borba se nastavlja", dok su desetne hiljada Katalonaca izašle na ulice širom pokrajine protstujući protiv Pudždemonovg hapšenja.

U Đironi, uporištu zagovornika nezavisnosti, zgrada predstavništva španske vlade ofarbana je u žutu boju koja simbolizuje zahtev za puštanjem katalonskih političara iz zatvora.

Na transparentu koji su nosili učesnici protesta u Barseloni pisalo je "Sloboda političkim zatvorenicima".

Foto: Tanjug/AP

Oklopljeni policajci sa štitovima i pendrecima napravili su koridor ispred predstavništva EU.

Katalonci su se okupljali i u Briselu ispred zgrada evropskih institucija.

Foto: Tanjug/AP

KATALONSKO PROLEĆE U BARSELONI: Troje uhapšeno, 52 povređeno u sukobima

Tri osobe su uhapšene, a 52 povređene u sukobima s policijom u Barseloni i Ljeidi u Kataloniji tokom jučerašnjih protesta protiv hapšenja bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, saopštili su lokalni zvaničnici.

Katalonska policija navodi da je svih troje uhapšenih deo "besne gomile" koja je pokušala da dođe do kancelarije predstavnika španske vlade za Kataloniju u Barseloni, gde je najavljeno kontra okupljanje pristalica španskog jedinstva.

Policija navodi da je među povređenima u tim sukobima i četvoro policajaca.

Foto: Tanjug/AP

Pored njih, prema navodima Regionalne službe za vanredne situacije, 46 učesnika protesta povređeno je u sukobima u Barseloni, a još dve u manjem sukobu u gradu Ljeida.

U centru Barselone juče je došlo do sukoba između policije i učesnika protesta protiv hapšenja Pudždemona. Više hiljada ljudi odazvalo se pozivu pristalica nezavisnosti Katalonije na protest u centru Barselone.

Policija je suzavcem i pendrecima sprečavala hiljade pristalica nezavisnosti da dođu do kancelarije predstavnika španske vlade za Kataloniju, gde je najavljeno kontra okupljanje pristalica španskog jedinstva.

Foto: Tanjug/AP

Posle hapšenja Pudždemona u Nemačkoj, protivnici i pristalice otcepljenja Katalonije od Španije organizuju danas odvojene skupove u Barseloni.

Separatističke stranke Katalonska nacionalna asambleja (ANC) i radikalno levičarska Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) pozvali su svoje pristalice da izađu na ulicu i pruže podršku Pudždemonu.

Kandidatura narodnog jedinstva je takođe pozvala svoje pristalice na građansku neposlušnost, najavljujući, kako su naveli, "katalonsko proleće".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbenda

    26. mart 2018 | 13:22

    Polako ovo je samo početak Kosovo će vam glave doći drage komšije "evropljani"....Ali i vaša privrženost Americi

  • Лицемер

    26. mart 2018 | 13:28

    Грађани некадашње СФРЈ треба треба да илегално оружје које им је некад илегално дотурила ЕУ да пошаљу умереној опозицији у Шпанији... и да се се оформи нека опсерваторија за људска права (ма шта год то значило)

  • Isko

    26. mart 2018 | 16:49

    Molim vas da ne budete zluradi, jer Španija nije priznala Kosovo. Da se ovo dogodi u Francuskoj ili Nemačkoj , da ne kažem Velikoj Britaniji, pa da likujemo. Ovako , podrška Španiji, jer će ona braneći, sebe istovremeno braniti i nas. ( Onog Solanu, bi trebalo pitati sada za mišljenje).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA