Reči ovih devojčica na marševima uzdrmale su i rasplakale Ameriku: One se bore za svoje vršnjake i za čvršću kontrolu oružja (FOTO) (VIDEO)

- Bićemo deca o kojoj se čita u udžbenicima, ali ne zato što ćemo biti još jedna statistička brojka o masovnim ubistvima u Americi, nego zato što ćemo biti poslednji u Americi, zato što ćemo biti poslednje žrtve masovnog ubistva

  • 3

Stotine hiljada demonstranata izašle su na ulice širom SAD i drugih zemalja za vikend kako bi zahtevali čvršću kontrolu oružja, a najveći protest održan je u Vašingtonu ispred Bele kuće.

Skupove je organizovao pokret "Marš za naše živote" (March for our lives), formiran posle ubistva 17 učenika srednje škole u Parklandu na Floridi 14. februara.

>>>Tramp kritikovao reakciju policije na pucnjavu na Floridi, a onda je priznao da bi čak nenaoružan uleteo u školu da je bio tamo (VIDEO)

Foto: Profimedia

EMA GONZALES

Jedna od osoba koje su preživele taj napad je i osamnaestogodišnja Ema Gonzales, koja je sa svojom zajednicom osnovala taj pokret koji je organizovao skupove širom Amerike uključujući i onaj u Vašingtonu ispred Bele kuće, održanom u subotu.

Ema je samo nekoliko dana nakon pucnjave u Parklandu održala 11-minutni govor na demonstracijama u Fort Loderdejlu. Tada je rekla da će ona, njene kolege i šira zajednica "biti deca o kakvoj se čita u udžbenicima."

- Ne zato što ćemo biti još jedna statistička brojka o masovnim ubistvima u Americi, nego zato što ćemo biti poslednji u Americi, zato što ćemo biti poslednje žrtve masovnog ubistva - izjavila je odlučno.

Ona je tada pročitala imena 17 žrtava, a potom je u tišini stajala na bini šest minuta i 20 sekundi, koliko je vremena bilo potrebno napadaču da ubije 17 đaka, prenosi BBC.

Ema i njen pokret privukli su pažnju poznatih osoba, među kojima su Džordž i Amal Kluni, Stiven Spilberg i Opra Vinfri, a već je gostovala i u emisiji Elen Dedženeris, koja je njoj i njenim prijateljima uručila ček američkih donatora na iznos od 50.000 američkih dolara, dok je modna kuća Guči pokretu poklonila deset puta veću sumu. Podršku su joj preko Tvitera pružili i Barak i Mišel Obama.

Foto: Tanjug/AP

Ukratko, Ema, devojka kubanskog porekla koja se deklariše kao biseksualka, po svemu sudeći postaje nova opasna opozicija predsedniku Donaldu Trampu i njegovoj politici prema slobodnoj prodaji oružja.

Među mladim govornicima koji su na skupu u Vašingtonu pozivali na promenu pravila bili su i Edna Čaves (17), čiji je brat ubijen u Los Anđelesu, i učenik iz Parklanda Dilejni Tar koji je rekao da će oni "nastaviti da se bore za svoje mrtve prijatelje".

NAOMI VADLER

Okupljenima se obratila i jedanaestogodišnja Naomi Vadler iz Virdžinije, učenica petog razreda osnovne škole, koja je kazala da "predstavlja Afroameričke devojčice čije priče ne dospevaju na prve stranice novina u zemlji i u večernje vesti".

Foto: Profimedia

- Predstavljam sve žene koje su žrtve nasilja i samo statistička brojka, umesto da su živahne, prelepe devojke koje imaju potencijal - rekla je Naomi.

Ona je istakla da oružano nasilje nesrazmerno pogađa žene i ljude sa drugačijom bojom kože. Negirala je da tvrdnje da ju je neko podučio šta bi trebalo da ispriča na protestu.

- Moje prijateljice i ja možda imamo samo 11 godina i idemo u osnovnu školu, ali svakako znamo da život nije jednak za sve i znamo šta je ispravno, a šta pogrešno . Takođe znamo da stojimo u senci Kapitola i da nas deli samo sedam kratkih godina do dobijanja prava glasa.

Naomi je zapitala prisutne kako deca danas mogu biti bezbedna u školi, kada bilo ko može da dođe u prodavnicu sa isteklom ličnom kartom i kupi pušku.

Na skupu su izložene fotografije učenika i profesora ubijenih u napadima u američkim školama.

JOLANDA RENE KING

Na skupu u Vašingtonu obratila se i devetogodišnja unuka Martina Lutera Kinga juniora, koja je, obraćajući se demonstrantima, izjavila da, kao i njen deda pre 55 godina, "ima san".

Foto: Profimedia

Malena Jolanda Rene King istakla je da je njen deda imao san da njegovoj deci ne sude po boji kože, već po njihovim karakterima, a onda je rekla koji je njen san.

- Ja imam san: Što je mnogo, mnogo je, svet bi trebalo da bude bez oružja i tačka - izjavila je Jolanda, aludirajući na poznati govor Martina Lutera Kinga iz 1963. godine.

Devojčica je, nakon govora održanog nedaleko od mesta na kom se i njen deda obratio građanima, dobila gromoglasan aplauz, ali tu nije bio kraj. Jolanda je potom pozvala sve prisutne da, što glasnije mogu, za njom ponove "Širite reč. Jeste li čuli? Cela nacija. Mi ... ćemo biti sjajna generacija!".

Ovim skupovima demonstranti su želeli da iskoriste gnev javnosti posle masakra na Floridi da ubede američke političare da konačno preduzmu odlučnu akciju, koja bi podrazumevala zabranu prodaje vatrenog oružja, navodi BBC.

Ipak, Amerikanci su po tom pitanju podeljeni. Pravo na nošenje oružja zaštićeno je Drugim amandmanom Ustava SAD, a lobi grupa Nacionalno udruženje za oružje (NRA) i dalje ima velik uticaj.

Predsednik SAD Donald Tramp vikend je proveo u svojoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi, a Bela kuća je pozdravila mlade Amerikance koji su protestovali protiv naoružavanja građana.

Protesti su održani u više od 800 gradova širom SAD i sveta, uključujući London, Pariz, Ženevu, Sidnej i Tokio.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / L.C.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    26. mart 2018 | 22:48

    To je kad se probudi zdrav razum kod mladih ljudi,svesnost zivota i negativnih pojava

  • OljaK .

    27. mart 2018 | 00:40

    Kako su pateticni. ..nece se promeniti.

  • 🇷🇸🇷🇺

    26. mart 2018 | 23:43

    Ovo malo izgleda kao korišćenje dece u političke svrhe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA