≫ 

Nobelovka Malala prvi put u svom rodnom gradu nakon napada talibana (FOTO) (VIDEO)

Malala planira da se po završetku studija u Velikoj Britaniji, vrati u Pakistan i tamo ostane

  • 1

Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade u istoriji Malala Jusafzai danas je stigla u svoj rodni grad Mingaora, prvi put od kako su je talibanski ekstremisti upucali 2012. godine zbog njenog zalaganja za edukaciju devojčica.

Kako prenosi AP, okružena snažnim obezbeđenjem, ona je zajedno sa roditeljima stigla u vojnom helikopteru u dolinu Svat.

>>>Nobelovka Malala ponovo u rodnom Pakistanu posle šest godina od napada talibana

Foto: Tanjug/AP

Prema navodima njenog rođaka Mahmuda Hasana, Jusafzai je isplanirala i da se sastane i sa svojim rođacima i prijateljima.

Agencija navodi da je dan pre njenog dolaska bezbednost u gradu bila vidiljivo pojačana.

Hasan je rekao da se Malala i njena porodica nisu plašili da dođu u Svat, gde su je talibani ranili pre šest godina.

- Zahvalni smo vladi i vojsci za obezbeđivanje ove posete - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

Malalu je u oktobru 2012. godine je upucao u glavu jedan pripadnik talibana koji je upao u školski autobus, tražeći nju.

Ona je u vrlo konzervativnim delovima Pakistana afirmisala pravo žena na obrazovanje, zbog čega je postala meta atentatora.

Od kako je upucana, sa samo 14 godina, ona sa zadovoljstvom poručuje talibanima koji su insistirali na tome da je ućutkaju, da su samo pojačali njen glas.

Nobelovu nagradu za mir dobila je 2014, sa 17 godina i time postala najmlađi laureat u istoriji, a od tada je napisala i knjigu, govorila pred Ujedinjenim nacijama i sastala se sa izbeglicama.

Foto: Tanjug/AP

Jusafzai je u petak u intervjuu za nezavisni kanal vesti "Geo njuz" zahvalila vojsci Pakistana što joj je obezbedila pravovremeni medicinski tretman, navodeći da je operaciju na njenoj glavi izveo vojni hirurg u "pravom trenutku".

Ona je nakon te operacije bila na posttraumatskom lečenju u Velikoj Britaniji. Rekla je da sada ne bi sedela u Pakistanu da nije bila brzo medicinski zbrinuta.

Ona planira da se po završetku studija u Velikoj Britaniji, vrati u Pakistan i tamo ostane.

Foto: Tanjug/AP

Jusafzai se u petak sastala sa pakistanskim premijerom Šahid Kan Abasijem u njegovom kabinetu, gde je takođe učestvujući na skupu, iznela emotivan govor u kojem je rekla da je to jedan od najsrećnijih dana u njenom životu, zbog toga što se vratila u svoju zemlju.

Od kako se oporavila nakon napada, Jusafzai je osnovala fond Malala u kojem je, prema njenim rečima, utrošeno šest miliona dolara za škole, knjige i uniforme za đake.

Malala je u Pakistan stigle u četvrtak ujutru, a planira da se vrati u Veliku Britaniju u ponedeljak.

U videu pogledajte priču o Malali:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA