Nebo nad Evropom bez aviona, kasni 15.000 letova

Plan rada u ovakvim situacijama dodatno je smanjio kapacitete mreže za 10 posto

  • 1

Skoro polovina svih evropskih letova mogla bi u utorak da kasni zbog pada sistema kojim se kontroliše vazdušni saobraćaj. Evropska organizacija za bezbednost vazdušne navigacije navela je da bi na bezmalo 15.000 zakazanih letova u Evropi "moglo da dođe do kašnjenja", piše BBC.

Haos u Francuskoj: Štrajk radnika železnice, kolaps u saobraćaju, ljudima pozlilo u prepunom vozu (FOTO)

Očekuje se da problem bude rešen u utorak uveče, Foto: Profimedia

Plan rada u ovakvim situacijama dodatno je smanjio kapacitete mreže za 10 posto, navodi se dalje. Očekuje se da će problem biti rešen u utorak kasno uveče. Ova organizacija, poznata i po kraćem imenu Eurocontrol, navela je da je do problema došlo u sistemu koji pomaže upravljanje vazdušnim saobraćajem upoređujući zahteve i kapacitete različitih sektora kontrole saobraćaja.

Nekoliko najvećih aerodroma u EU - uključujući amsterdamski Shiphol - upozorili su na kašnjenja aviona i zamolili putnike da proveravaju svoje letove.

- Nikad ranije se nije dogodilo ništa slično – naveo je portparol agencije Eurocontrola.

Oko 15.000 zakazanih letova moglo bi da kasni, Foto: Tanjug/AP

Aerodrom u Briselu rekao je da su poletanja ograničena na 10 letova na sat. Taj belgijski aerodrom inače ima 650 letova dnevno. Nekoliko aerodroma širom kontinenta upozorili su na probleme dok je Shiphol saopštio da bi "sistemski neuspeh" u Eurokontrolu mogao imati posledice po odlaske.

Helsinški aerodrom je takođe saopštio da se saobraćaj susreo sa kašnjenjem.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA