≫ 

Pakleni petak 13: Ovako je Tramp najavio bombardovanje Sirije, nakon cega je kiša raketa pala na razorenu zemlju (VIDEO)

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao "snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja"

  • 23

Nakon što se predsednik SAD Donald Tramp sinoć obratio naciji oko 21 čas po lokalnom vremenu (koja obuhvata Ameriku i Kanadu), pojavili su se izveštaji o vazdušnim udarima u Damasku u Siriji. Pentagon je kasnije potvrdio da su gađane tri lokacije: dve u Damasku i jedna u Homsu. Svetski mediji neprestano pišu o bombardovanju koje su sprovele američke, britanske i francuske snage, ali i o činjenici da se napad dogodio baš na petak 13-ti.

(BLOG UŽIVO) Više od 100 napada na Siriju! Asad u jednoj rečenici objasnio šta se desilo; Rusija - takve akcije neće ostati bez posledica (FOTO) (VIDEO)

Smatra se da su svi objekti vezani za skladištenje ili testiranje hemijskog oružja. Sirijske protivvazdušne odbrambene snage su odgovorile na napad, ali snage SAD tvrde da nisu zabeležili gubitke u ovim vazdušnim udarima.

- Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara al Asada - rekao je Tramp u obraćanju naciji sinoć po američkom vremenu.

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao "snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja".

- Zajednicki odgovor SAD, Britanije i Francuske na zločine uključuje sve instrumente naše nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku - kazao je američki predsednik i naveo da će vojna akcija trajati sve do trenutaka kada "sirijski režim prestane da koristi hemijsko oružje".

Tramp je ponovio da je u sirijskom gradu Dumi izvršen napad hemijskim oružjem i kritikovao je Rusiju i Iran zbog podrške sirijskom režimu i predsedniku Bašaru el Asadu.

- Asadov nedavni napad, i današnji odgovor, direktan su rezultat neispunjenog obećanja Rusije. Rusija mora da odluci da li će nastaviti tim mračnim putem, ili ce se pridružiti civilizovanim nacijama kao snaga stabilnosti i mira. Nadam se da cemo se jednog dana složiti sa Rusijom, možda cak i Iranom, a možda i ne - rekao je predsednik SAD.

VIDEO: Protivvazdušna odbrana Sirije

Čitav svet pažljivo prati dalje korake SAD, kao i Francuske i Velike Britanije što se tiče situacije u Siriji. Još uvek se strahuje od moguće eskalacije sukoba, pošto je Iran poručio SAD da će platiti za ovaj napad, a Rusije je rekla da ovaj udar neće proći bez posledica.

Analitičari koji su govorili za CNN sa druge strane misle da je ovo jednokratni udar bez efekta.

VIDEO: SIRIJA: Američki bombarderi ili ruski protivvazdušni sistem

Daljinac

(Telegarf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA