Makron tvrdi da je ubedio Trampa da ne povlači trupe iz Sirije: Iz Bele kuće stižu drugačije informacije

Francuski predsednik kaže i da je nagovorio SAD da obustave vazdušne udare

  • 7

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je ubedio američkog predsednika Donalda Trampa da ne povlači vojsku iz Sirije i da se dugoročno angažuje u toj zemlji.

Zbog čega je Tramp ipak odlučio da bombarduje Siriju i šta je bio glavni cilj: Koju poruku je hteo da pošalje američki predsednik? (FOTO)

Tramp je pre dve nedelje najavio da će se SAD "vrlo brzo povući iz Sirije". Makron je se toga rekao da je nagovorio Trampa da obustavi vazdušne napade.

On je u intervjuu za francusku BFM televiziju kazao da je u telefonskom razgovoru, pre napada koalicionih snaga u subotu, ubedio Trampa da ne povlači vojsku iz Sirije.

Makron dolazi na intervju sa suprugom Brižit Foto: Tanjug / AP

- Ubedili smo ga da je neophodno da ostane tamo. Imamo kompletan međunarodni legitimitet da delujemo u tom okviru. Tri članice Saveta bezbednosti su intervenisale - rekao je Makron u televizijskom obraćanju povodom godišnjice od stupanja na čelo Francuske.

Snage SAD, Britanije i Francuske su u subotu raketama gađali ciljeve u Siriji kao odgovor na navodni hemijski napad u gradu Duma. Dva predsednika, za koje se tvrdi da su u srdačnim odnosima su proteklih dana često razgovarali telefonom.

Nakon što je Makron u trosatnom televizijskom intervjuu izneo ove tvrdnje, portparolka bele kuće Sara Sanders je izjavila da se "ništa nije promenilo".

- Predsednik je jasno rekao da želi da se američke trupe što pre vrate kući - kazala je ona, ali je dodala i da su SAD "rešene da potpuno skrše Islamsku državu".

Mapa položaja različitih snaga u Siriji Foto ilustracija: Telegraf

Ona je navela da je Vašington "odlučan da u potpunosti uništi Islamsku državu i stvori uslove koji će sprečiti njen povratak".

- Pored tog, mi očekujemo od naših regionalnih saveznika i partnera da preuzmu veću odgovornost kako vojno tako i finansijski kako bi osigurali bezbednost regiona - stoji u saopštenju Sandersove.

Makron je tokom intervjua insistirao da su zapadni saveznici "imali pun legitimitet da dejstvuju" u Siriji, da postoje čvrsti dokazi da su 7. aprila u Dumi upotrebljeni bojni otrovi i da je za to odgovorna sirijska vlada na čelu sa predsednikom Bašarom El-Asadom.

Sirijske vlasti su više puta demantovale da su koristile hemijsko oružje. Makron je naveo da je direktno rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je Rusija, koja vojno i diplomatski podržava Asada, suodgovorna nza napad.

Nebo iznad Damaska tokom bombardovanja Foto: Tanjug/AP

- Oni nisu sami bacali hlor, ali su metodično koristili diplomatske kanale da zaustave nastojanja da se hemijski napadi osujete - kazao je francuski predsednik.

Makron je rekao da želi dijalog sa svim stranama uključujući Rusiju, kako bi se našlo političko rešenje za okončanje konflikta u Siriji i da će u maju otići na ranije planirani put u Moskvu.

VIDEO: Krater u Siriji, mesto pada jednog projektila

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    16. april 2018 | 10:40

    SAMO ME SADA INTERESUJE POSLE OVE VASE ZAJEDNICKE AKCIJE KAKO CETE KIMA UBEDITI DA SE RAZORUZA!!?? OVO JE BILA NAJBLESAVIJA AKCIJA SA NESAGLEDIVIM POSLEDICAMA PO SVETSKI MIR! !!

  • zoran

    16. april 2018 | 09:47

    ispravljam se.Podguzna musica se zove Emanuel Makron.

  • DARKO 100%

    16. april 2018 | 09:37

    Ova Francuska makarona nije ni malo ukusna!molili su svet da se solidarise kad su imali onu diverziju nedavno,a oni isto to celom svetu rade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA