≫ 

Tramp ga je nazvao "malim raketašem", Kim njega "starim ludakom": Uskoro će se lično videti i to u jednom od ovih gradova (VIDEO)

Američki zvaničnici su tokom proteklog meseca razmatrali nekoliko mesta na kojima bi mogao da se odigra susret

  • 1

Svi sa nestrpljenjem čekaju kada će se sastati američki predsednik Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong Un. Nakon velikih tenzija između ove dve države, Tramp i Kim su odlučili da sednu za pregovarački sto. Još uvek se nagađa kada bi susret mogao da se odigra i ko će biti domaćin ovog važnog događaja.

POČELI PREGOVORI

Tramp je na konferenciji na za novinare povodom posete japanskog premijera Abea izjavio da su počeli pregovori sa Severnom Korejom i to na "izuzetno visokom nivou".

Ako ubiju Kim Džong Una, Severnu Koreju očekuju samo dva scenarija: Oba su ekstremna! (FOTO)

- Imali smo direktne razgovore. Stvarno verujem da postoji dobra volja, videćemo šta se dešava, jer na kraju to je krajnji rezultat koji se računa - rekao je on.

U jednom trenutku je Tramp doveo u zabludu okupljene novinare, koji su ga razumeli da se već sastao sa Kimom. Međutim, nesporazum je razjašnjen za vreme večere.

- Predsednik je rekao da je administracija već imala razgovore na najvišem nivou sa Severnom Korejom, ali još uvek nije došlo do susreta dva lidera - rekla je Sara Snaders, Trampova portparolka.

CNN je već ranije pisao o tome da su počeli tajni pregovori između SAD i Severne Koreje i to putem obaveštajnih kanala. Trampova izjava je samo potvrda da se nastavljaju pripreme za istorijski susret dvojice lidera.

Šinzo Abe je bio u poseti Donaldu Trampu Foto: Tanjug/AP

POMPEO BIO U SEVERNOJ KOREJI

Kandidat za američkog državnog sekretara i doskorašnji direktor CIA-e Majk Pompeo, tajno je posetio Severnu Koreju tokom uskršnjih praznika i sreo se sa severnokorejskim liderom Kim Džong unom, kako bi razgovarali o planiranom samitu Kima i američkog predsednika Donalda Trampa, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Ovu informaciju je danas potvrdio i sam Donald Tramp. Istkao je da je sastana protekao glatko i da su uspostaljeni dobri odnosi.

- Majk Pompeo se prošle nedelje sastao sa Kim Džong Unom. Sastanak je protekao veoma glatko i formiran je dobar odnos. Sada se radi na detaljima Samita (Tramp-Kim). Denuklearizacija će biti sjajna stvar za svet, ali i za Severnu Koreju! - naveo je američki predsednik na Tviteru.

Tom posetom, Pompeo je postao prvi od najviših američkih zvaničnika koji se sreo sa Kimom i time dao snažan znak da Tramp želi da razgovara sa severnokorejskim liderom, prenosi Rojters.

Susret Pompea i Kima organizovali su šefovi južnokorejske i severnokorejske obaveštajne agencije, Su Hun i Kim Jong Čol, a sa ciljem da se vidi da li Kim ima ozbiljne namere da pregovara.

Prema navodima neimenovanog izvora, Pompeo, jedan od najpouzdanijih Trampovih savetnika rekao je nakon susreta da nijedna lokacija nije izabrana iz liste opcija, kao i da do sada nisu napravljeni nikakvi logistički aranžmani.

Majk Pompeo se sreo sa Kimom u Severnoj Koreji Foto: Tanjug/AP

GDE I KADA BI MOGLI SA SE SASTANU TRAMP I KIM

Još uvek nije dogovoren tačan datum sastanka, a već neko vreme se spominje da bi to moglo da se desi krajem maja ili početkom juna.

Tramp je ponovio da su SAD istraživale pet različitih lokacija za razgovore tipa "jedan na jedan" između njega i severnokorejskog lidera Kim Džong una. On je otkrio i da ni jedno potencijalno mesto za samit nije u SAD.

- Imaćemo dobar sastanak ili nećemo imati dobar sastanak, ili uopšte nećemo imati sastanak. Zavisi šta će se dešavati - našalio se Tramp sa novinarima.

Američki zvaničnici su tokom proteklog meseca razmatrali nekoliko mesta na kojima bi mogao da se odigra susret.

Glavni grad mongolije Ulan Bator - Mongolija je jedna od retkih zemalja koja ima diplomatske odnose i sa Sevenom Korejom i sa SAD.

Ženeva - Ovaj grad u Švajcarskoj je i ranije organizovao susrete na visokom nivou, a Štajcarskoj ide u prilog to što je diplomatski apsolutno neutralna država. Takođe, Kim se školovao u ovoj državi.

Ženeva je uvek bila domaćin ovako velikih susreta Foto: Wikipedia/MadGeographer

Helsinki - Ministar spoljih poslova Severne Koreje se u ovom gradu sastao sa predstavnicima Južne Koreje i SAD, nakon što je Tramp prihvatio Kimov poziv za sastanak.

Singapur - Ovaj grad/država ima diplomatske odnose i sa Severnom Korejom i sa SAD. Ovde se i kineski predsednik Si Đinping susreo sa predsednikom Tajvana.

Stokholm - Švedska ima ambasadu u Sevenoj Koreji često je bila posrednik u komunikaciji između SAD i Severne Koreje.

Oslo - Prestonica Norveške je takođe bila mesto gde su se svojevremeno sastajali predstavnici Severne Koreje i SAD.

Prag - Ujak Kim Džong Una je ambasador Severne Koreje u Češkoj.

U glavnom gradu Češke boravi i ujak Kim Džong Una Foto-ilustracija: A. Nalbantjan

Varšava - Ovde Severna Koreja ima veliku ambasadu, a u ovom gradu je Tramp održao svoj prvi veliki govor u Evropi.

Kao moguće mesto za susret se spominje i demilitarizovana zona između Severne i Južne Koreje, ostrvo Jeju u Južnoj Koreji ili neki brod, glavni grad Južne Koreje Seul ili glavni grad Severne Koreje Pjongjang. Iako ova poslednja lokacija i nije baš najbolji izbor, nijedan američki zvaničnik to još uvek nije odbacio.

NEKADA SU PLJUŠTALE UVREDE IZMEĐU DVOJICE LIDERA

Svima je dobro poznato da su i Tramp i Kim bili prilično oštri na rečima i da su se često međusobno vređali. Obojica su se trudili da doskoče ovom drugom i poentiraju, a to je često ostavljalo svetske medije u neverici.

Tramp je tako jednom prilikom lidera Severne Koreje nazvao "malim raketašem".

- Upravo sam čuo ministra spoljnih poslova Severne Koreje kako govori u UN. Ukoliko on govori ono što Mali raketaš (Little Rocket Man - Kim Džong Un) misli, neće ih biti još dugo! - napisao je Tramp na Tviteru.

Tramp i Kim su se često vređali i pretili jedan drugom Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD je takođe preko Tvitera poručio Kimu da je njegovo nuklearno dugme veće.

- Severnokorejski lider Kim Džong Un upravo je izjavio da je ''njegovo nuklearno dugme u svakom trenutku na stolu''. Hoće li ga, molim vas, neko iz njegovog istrošenog i neuhranjenog režima obavestiti da i ja imam nuklearno dugme, samo što je ono mnogo veće i mnogo moćnije od njegovog, i moje dugme radi - objavio je Tramp na Tviteru.

Tramp je pisao na Tviteru da ga je Kim uvredio time što ga je nazvao "starim" i naveo da on nikada ne bi nazvao vođu Severne Koreje "malim i debelim".

- Zašto bi me Kim Džong Un vređao nazivajući me ''starim'', kada ja njega nikada ne bi nazvao ''malim i debelim''? Pa dobro, ja se toliko trudim da budem njegov prijatelj - i možda će se to i desiti jednog dana! - tvitovao je pre nekoliko meseci Tramp.

Međutim ni Kim njemu nije ostao dužan, a evo šta mu je sve govorio.

- Tramp je otkrio pred svetom svoju istinsku prirodu nuklearnog ratnog manijaka i ima dijagnozu ''neizlečivo mentalno poremećenog" - objavila je nakon toga severnokorejska agencija KCNA, kritikujuću "ratobornu i neodgovornu retoriku majstora pogrde-

Severna Koreja je nazvala predsednika SAD Donalda Trampa "starim ludakom" koji smrt američkog studenta Ota Vormbira koristi za propagandu.

- Činjenica da su stari ludak i njegov ološ oklevetali svetu čast našeg vrhovnog vođstva, koristeći izmišljene podatke pune laži i podmetanja, samo će udvostručiti rastuću mržnju naše vojske i naroda prema SAD i oni će odgovoriti hiljadu puta jače - pisalo je u saopštenju svernokorejskog Ministarstva spoljnih poslova koje je objavila državna agencija KCNA.

Kim Džong Un je poručio Trampu da je spreman za denuklearizaciju Foto: AP/Tanjug

NIKO NIJE VEROVAO DA BI SASTANAK MOGAO DA SE DOGOVORI

Predstojeći susret je do velike važnosti ne samo za Severnu Koreju i SAD, već i za čitav svet. Nakon brojnih pretnji i uvreda, dvojica lidera su pokazala da mogu da razmišljaju i izvan svojih uobičajnih okvira i da pokušaju da razgovorima reše probleme.

Niko nije mogao ni da pretpostavi da će se Tramp i Kim odlučiti na ovaj korak, posebno nakon što su se već nekoliko puta zamalo našli na ivici rata. Sukob nikome nije u interesu i samo bi stvorio novu krizu u svetu, koji se već suočava sa brojnim izazovima.

Sada svetu preostaje samo da se uzda u razum dvoje ljudi i njihove administaracije da će umeti da iskoriste priliku za poboljšanje odnosa i okončanje istorijskog neprijateljstva.

VIDEO: Zašto su napeti odnosi između Severne i Južne Koreje?

Daljinac

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VladimirR

    18. april 2018 | 15:05

    Joj kada mu bucko bude pokazao da mu je daljinski za crveno dugme u džepu za svaki slučaj ako bude nesporazuma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA