≫ 

NACI festival u Nemačkoj šokirao Evropu: Pogledajte fotke okupljanja onih koji slave Hitlerov rođendan

Da, sve ovo u 2018. godini

  • 37

Nekoliko stotina neonacista okupilo se u Ostricu, gradu na krajnjem istoku Nemačke, kako bi obeležilo rođendan Adolfa Hitlera. Nemačke vlasti ne samo da nisu uspele da okupljanje spreče, već je policija u obavezei da ih štiti.

ISTORIJA SE PONAVLJA, BAUK FAŠIZMA KRUŽI EVROPOM: Izgled nemačkog Rajhstaga pre uspona nacista upozorenje je svima (FOTO)

"Sačuvajmo rasu" "Bela je moja omiljena boja" i "Adolf je bio najbolji" neki su od slogana na majicama učesnika dvodnevnog festivala nazvanog "Štit i mač" (Schild und Schwert ili SS). Festival obezbeđuje gupa zvana "Arijevsko bratstvo", a njegovi gosti su mahom muškarci, ošišani na ćelavo i prekriveni brojnim tetovažama.

Festival obezbeđuje "Arijevsko bratstvo" Foto: Profimedia

Manifestacija se održava u blizini granice sa Poljskom i Češkom, te se očekuje da će privući i ekstremiste iz istočno-evropskih zemalja. Organizatori su najavili da očekuju više od 1.000 ultradesničara.

Kako javlja agencija AP, policija proverava sve osobe koje dolaze iz Nemačke i Poljske u Ostric. Kako su istovremeno najvaljeni protesti protiv ovog festivala, na kojima se očekuje oko 2.300 ljudi, policija je za slučaj sukoba naoružana vodenim topovima i oklopnim vozilima, a pod kontrolom ima i okolne reke.

POLICIJA U OBAVEZI DA ŠTITI SKUP

Nemačke vlasti nisu uspele da spreče održavanje manifestacije, ali jesu da zabrane prodaju alkohola, kao i konzumiranje na samom koncertu. Lokalna policija je, takođe, u obavezi da štiti neonaciste, jer organizatori festivala tvrde da je reč o političkom okupljanju. Mnogi od njih su registrovani članovi ksenofobičnih i antisemitskih političkih partija.

Javno okupljanje mnoge je zabrinulo Foto: Profimedia

Na festival koji takođe nazivaju "Rekonkvista Evropa" (Ponovno osvajanje Evrope) nastupiće ulstradesničarske muzičke grupe, održavaće se govori, takmičenje u borilačkim veštinama i tatu konvencija. Ujedno su postavljene tezge sa robom koja je po ukusu gostiju. 

Ovo javno okupljanje mnogi su ocenili kao zabrinjavajuće: do sada su neonacisti delovali inkognito, u tišini regrutovali istomišljenike i prikupljali sredstva. Dvodveni festival na kome ulaznce koštaju i do 45 evra tumači se kao eskalacija ohrabrenosti ultradesnih pokreta, prenosi Dejli mejl.

Jedan od učesnika koji se predstavio kao Tomi (31) rekao je okupljenim novinarima da je najveći problem Nemačke "nekontrolisani priliv stranaca".

Na majicima reči podrške Hitlerovom nasleđu Foto: Profimedia

- Pogledajte ovaj haos, sada su nam potrebene betonske barijere na Božićnom vašaru - rekao je on, misleći na napad džihadista u Berlinu 2016. godine kada je poginulo 12-oro ljudi.

SPREMAJU SE I KONTRAPROTESTI

Ujedno su planirani i protesti protiv manifestacije u drugom delu Ostrica, gradića sa oko 2.300 ljudi.

- Borba protiv desničarskog ekstremizma mora doći iz samog srca našeg društva. Veoma sam zadovoljan što su lokalne vlasti i policija otežale organizaciju koncerta, te se nadamo da se oni više neće vratiti ovde - rekao je državni premijer Saksonije Mihael Krešmer i najavio "Festival mira" na kome će se slušati horska muzika, prodavati hrana i služiti "arapska kafa", kako znak multikulturalnosti nemačkog društva.

VIDEO: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru

Daljinac

(Telegraf.rs/Dejli mejl)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA