Italija i dalje bez nove vlade: Bivši premijer Mateo Renci odbio da pruži podršku Pokretu pet zvezdica

Nakon što su napori desnice i Pokreta pet zvezdica propali, predsednik Serđo Matarela zatražio je da lideri Pokreta pet zvezdica Luiđi Di Majo i PD da razgovaraju o mogućem sporazumu

  • 0

Mogućnost da Pokret pet zvezdica i Demokratska partija (PD) formiraju novu italijansku koalicionu vladu, danas je propala nakon što su se visoki zvaničnici te dve stranke sukobili.

Kako Rojters podseća, italijanska politika se našla u "limbu" nakon izbora koji su održani 4. marta, na kojima je alijansa desnog centra predvođena antiimigrantskom "Ligom" osvojila većinu mesta u parlamentu, dok je Pokret pet zvezdica postao najveća pojedinačna partija, a PD na trećem mestu, sa velikom razlikom u glasovima.

Berluskoni moli Rencijevu partiju da pomogne desnici da formiraju vladu: Ako se to ne desi, Italiju očekuju novi izbori?

Nakon što su napori desnice i Pokreta pet zvezdica propali, predsednik Serđo Matarela zatražio je da lideri Pokreta pet zvezdica Luiđi Di Majo i PD da razgovaraju o mogućem sporazumu.

Kako agencija navodi, u utorak bi trebalo da se sastanu predstavnici PD kako bi doneli odluku o početku koalicionih pregovora, ali odlazeći lider stranke i bivši premijer Mateo Renci u nedelju je rekao da je protiv te ideje i tako veoma smanjio šanse za bilo kakav sporazum.

- Demokratska stranka je izgubila, ja sam podneo ostavku, sedam od 10 Italijana je glasalo za (lidera "Lige" Matea) Salvinija ili za Di Maija. Na njima je da vladaju. Mi ne možemo da se ušunjamo unutra ni kroz jedan prozor nakon štio su nam Italijani pokazali vrata - rekao je on za TV Rai.

Ubrzo nakon njegovog govora, Di Majo je na Fejsbuku kratko objavio saopštenje, sugerišući da je dogovor sa PD nemoguć.

- Danas smo videli sve unutar (PD). Učinili smo sve da sastavimo vladu u interesu Italijana. PD je rekla ne... i platićemo zbog toga - poručio je Di Majo.

On je obećao da će u ponedeljak izdati novo saopštenje.

- Biće vesti - poručio je on.

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA