Iranski mediji ismevaju "obaveštajno otkriće" izraelskog premijera, Tramp na korak od odluke o nuklearnom sporazumu sa Iranom

Iranski državni mediji ismevaju tvrdnje Netanijahua

  • 2

Iranski državni mediji podsmevaju se izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu zbog njegovih tvrdnji da je Teheran nekada težio da se opskrbi nuklearnim oružjem.

Majk Pompeo prilikom posete Bliskom istoku poručio: Rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba je američki prioritet (FOTO)

Iranska državna novinska agencija IRNA navodi da je Netanijahu "poznat po smešnim predstavama", dok je poluzvanična novinska agencija Fars, za koju se veruje da je bliska Revolucionarnoj gardi, odbacila govor izraelskog premijera kao "propagandni šou", preneo je AP.

Iran ismeva premijera Izraela Foto: Tanjug / AP

Netanijahu je prethodno danas izjavio da je njegova vlada došla do "pola tone" tajnih iranskih dokumenata koji pokazuju da je Teheran imao program nuklearnog naoružanja, pod nazivom "Projekat Amad".

On je to nazvao "velikim obaveštajnim dostignućem" i tvrdi da ta dokumenta pokazuju da je Iran lagao u vezi sa svojim nuklearnim ambicijama pre nego što je 2015. godine potpisao takozvani nuklearni sporazum sa svetskim silama.

Rohani poručio Makronu: Ne može se pregovarati o iranskom nuklearnom sporazumu (FOTO)

Inače, Iran negira da je ikada težio da se opskrbi nuklearnim oružjem.

Netanijahu je navodno otkriće 55.000 dokumenata i 183 kompakt-diskova objavio danas, u televizijskom obraćanju i govoreći na engleskom, možda imajući u vidu i međunarodnu javnost.

Strah od nuklearnog oružja Foto: Wikipedia/United States Department of Energy

Ovo je istovremeno bio i poziv američkom predsedniku Trampu da se povuče iz međunarodnog sporazuma sa Iranom, o čemu Tramp treba da donese odluju du 12. maja.

TRAMP "DOKUMENTA SU DOKAZ DA SAM BIO 100 ODSTO U PRAVU O IRANU"

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je danas da navodni dokumenati o kojima je govorio Netanijahu dokazuju da je Iran lagao o svojim nuklearnim ambicijama. Tu su, kako je rekao, i drugi nedavni događaji koji pokazuju da je bio "100 odsto" u pravu kada je reč o Iranu.

Tramp: "Bio sam 100 odsto u pravu" Foto: Tanjug/AP

Tramp je pohvalio Netanijahuovo predstavljanje dokumenata i poručio da ponašanje Irana "jednostavno nije prihvatljiva situacija".

Ukazao je na raketne testove, navodeći da Iran "ne sedi skrštenih ruku" .

Tramp odbio da potvrdi da Iran poštuje nukleari sporazum: Ipak, nije ga poništio kao što je obećao u kampanji

Tramp je, međutim, odbio da kaže da li će povući SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, ali je dodao da bi i dalje mogao, ukoliko se SAD povuku, da pregovara o "pravom sporazumu". On je naglasio i da povlačenje SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma ne bi imalo negativan uticaj na njegove predstojeće razgovore o nukleranom oružju sa Severnom Korejom, navodi Rojters.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tig

    1. maj 2018 | 00:06

    U sustini to je rat Izraela i Irana na bliskom istoku.Pitanje je koliko kapaciteta odbrane jos mogu Ameri pruziti Izraelcima.Sa druge strane nije pogodno ni da Iran dobije nuklearke.

  • Ajatolah

    2. maj 2018 | 09:17

    Izrael je kao vjerni pas lajavac......iznošenje podataka par dana pre Američke odluke da se povuče je previše providno, i Izrael će dobiti po nosu od Irana......Iran je ozbiljna država sa ogromnom tradicijom i kulturom i najvećim uticajem na bliskom istoku......kad ih uhvate u mašinu, leteće perje na sve strane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA