Stravičan prizor pada američkog herkulesa: Devetoro poginulo kada se srušio avion, od kojeg nije ostalo ništa (FOTO) (VIDEO)

Prerano je reći šta bi mogao biti uzrok pada aviona, a Rivera navodi da je avion poslednji put pregledan u vojnoj bazi u Savani u aprilu

  • 3

Svih devet portorikanskih članova posade poginulo je kada se srušio teretni avion američke Nacionalne garde u blizini aerodroma u Savani, u državi Džordžiji.

Reč je o staroj letelici C-130 "herkules" čiji je to, inače, trebalo da bude poslednji let. Ovaj ogroman avion, star 60 godina, spasavao je i snabdevao američke građane posle prošlogodišnjih uragana, a srušio se u trenutku kada je leteo u Arizonu gde je trebalo zauvek da ostane prizemljen, prenosi danas AP.

Avion se, oko 11:30 časova po lokalnom vremenu, srušio kod raskrsnice dva autoputa, saopštila je lokalna agencija za vanredne situacije okruga Četem.

Dim se uzdizao iznad mesta nesreće Foto: Tanjug/AP/Minh Phan

Srušio se vojni avion u Americi, petoro poginulo: Herkules pao odmah nakon poletanja (FOTO) (VIDEO)

Udarac pri padu je bio toliko snažan da je od ogromne letelice ostao ceo samo rep, dok su njegovi delovi leteli u krugu od 180 metara od mesta pada, saopštila je kancelarija šerifa okruga Efingem.

Napominje se da pri tom "pravim čudom nije oštećen nijedan automobil niti kuća".

Vatrogasci se trude da ugase požar Foto: Tanjug/AP/Chuck Kearns/Chatham Emergency Services

Posle pada ovog aviona, flota Nacionalne garde Portorika ostala je sa još pet sličnih aviona, među kojima su dva pokvarena i ne koriste se, rekao je general Izabelo Rivera.

- Danas nije ništa novo da su avioni koje imamo u Portoriku najstariji među svim avionima Nacionalne garde u SAD i da na naše ostrvo često s velikim zakašnjenjem stižu rezervni delovi - rekao je on.

Prizor sa mesta nesreće je stravičan Foto: Tanjug/AP/Chris Hanks/Savannah Professional Firefighters Association

Prerano je reći šta bi mogao biti uzrok pada aviona, a Rivera navodi da je avion poslednji put pregledan u vojnoj bazi u Savani u aprilu.

Inače, svih devet članova posade, koji su poginuli pri padu letelice, pomagali su u naporima spasavanja posle uragana kao deo 198. borbene divizije, poznate pod imenom Bukaneros, dodao je Rivera.

Na licu mesta su policijske snage i vatrogasci Foto: Tanjug/AP/Steve Bisson/Savannah Morning News

Američki predsednik Donald Tramp napisao je na Tviteru da je obavešten o padu aviona i poručio da je "u mislima i molitvama sa žrtvama, njihovim porodicama i velikim ljudima Nacionalne garde".

Pogledajte video:

VIDEO: Mesto gde su pali katapultirani piloti u Kovačici

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    3. maj 2018 | 10:55

    Evo ziv se pojedoh!

  • Nena

    3. maj 2018 | 18:52

    Američko staro gvoždje, i onda oni sa ovim hoće na Rusiju? Haha

  • Лицемер

    3. maj 2018 | 11:24

    Па и јесте био последњи лет. Шта је сад проблем, не разумем?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA