Preminuo naučnik (104) koji se godinama borio za svoju smrt (FOTO) (VIDEO)

Kako je ranije ispričao za CNN, pre pet ili 10 godina, prestao je da uživa u životu, delom zbog slabije pokretljivosti, ali delom i zbog sve slabijeg vida

  • 0

Naučnik Dejvid Gudal (104) iz Australije koji je u toj zemlji vodio kampanju za legalizaciju asistirane smrti, okončao je svoj život u švajcarskoj klinici, saopštio je predstavnik organizacije za eutanaziju "Exit International".

Gudal, uvaženi botaničar i ekolog, umro je u četvrtak u klinici "Life Circle" u Bazelu u Švajcarskoj.

>>> Čuveni naučnik (104) će danas obaviti eutanaziju: Poslednji put otpevao "Odu radosti" i otkrio kako se oseća (FOTO) (VIDEO)

Dejvid Gudal umro je u klinici "Life Circle" u Bazelu u Švajcarskoj - Foto: Tanjug/AP

Ranije ovog meseca, Gudal je uz pomoć donacija prikupio 20.000 američkih dolara, kako bi mogao da plati put iz australijskog grada Pert u Evropu.

Kako je ranije ispričao za CNN, pre pet ili 10 godina, prestao je da uživa u životu, delom zbog slabije pokretljivosti, ali delom i zbog sve slabijeg vida.

- Moj život je bio na terenu, a sada više ne mogu da izađem napolje - rekao je Gudal, koji se kretao uz pomoć invalidskih kolica i hodalice.

Mrzeo je što mora da se kreće uz pomoć invalidskih kolica i hodalice - Foto: Tanjug/AP

- Voleo bih da ponovo mogu da uđem u grmlje i vidim šta je sve oko mene - dodao je otac četvoro dece, koji je tokom svog dugog života imao tri žene.

Gudal je rođen u Londonu u aprilu 1914. samo nekoliko meseci pre izbijanja Prvog svetskog rata, a njegova porodica se u Australiju preselila kad je bio dete.

Bio je član "Exit International-a" više od 20 godina, a ranije ove nedelje rekao je da se ne plaši smrti, već će je "pozdraviti kada dođe".

Pogledajte snimke:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA