1

Otvara se američka ambasada u Jerusalimu: Jevreji slave 70. godina od osnivanja Izraela, a Palestinci obeležavaju "Nakbu" - katastrofu (FOTO) (VIDEO)

Preseljenje ambasade je Tramp najavio u decembru prošle godine, što je izazvalo velike polemike. Tim raskidom sa dugogodišnjom američkom diplomatskom praksom i međunarodnim koncenzusom oduševio je Izraelce i razbesneo Palestince

Ambasada SAD i Izraelu, koja će iz Tel Aviva biti premeštena u Jerusalim, imaće najmanje 50 zaposlenih, a svečano otvaranje se očekuje 14. maja, u skladu sa priznavanjem Jerusalima kao glavnog grada te zemlje, preneo je AP, pozivajući se na visoke zvanicnike iz administracije američkog predsednika Donalda Trampa. Svemu ovome se protive Palestinci i međunarodna zajednica, a zbog ovog događaja su najavljeni i protesti.

Preseljenje ambasade je Tramp najavio u decembru prošle godine, što je izazvalo velike polemike. Tim raskidom sa dugogodišnjom američkom diplomatskom praksom i međunarodnim koncenzusom oduševio je Izraelce i razbesneo Palestince.

Ostavimo Kuran i Bibliju na stranu: Intervju sa ambasadorom Palestine o tome kome zapravo pripada Jerusalim (FOTO)

SVEČANO OTVARANJE

Na otvaranju će, kako agencija navodi, biti otprilike 800 gostiju, a zvaničnici koji nisu imali odobrenje da govore za medije te su govorili pod uslovom anonimnosti, kazali su da američka delegacija nema u planu da se sastaje sa bilo kojim zvaničnicima Palestine tokom svoje posete.

Na otvaranje ambasade će umesto Trampa doći njegova ćerka Ivanka sa suprugom Džeradom Kušnerom, savetnikom Bele kuće. Na otvaranju će biti prisutni i zamenik američkog državnog sekretara Džon Salivan i ministar finansija Stiven Mnučin, prenose agencije.

Među prvim zaposlenima u ambasadi u Jerusalimu biće pomoćnici ambasadora Dejvida Frajdmana i američki konzularni zvaničnici koji već rade na licu mesta.

Znak koji pokazuje pravac za američku ambasadu Foto: Profimedia

Ambasada će biti otvorena u ustanovi SAD koja je prethodno bila namenjena izdavanju viza i pasoša. Američka ambasada u Izraelu izmenila je ranije i svoj nalog na Tviteru, uoči preseljenja iz Tel Aviva u Jerusalim.

Oni su juče na Tviteru napisali da je njen dosadašnji nalog na toj društvenoj mreži, koji je nosio oznaku @usembassyta, izmenjen u "@USEmbassyJerusalem" odnosno @USEmbassyjlm.

Ambasada SAD tek treba da promeni pozadinu svog naloga, na kojoj bi bi trebalo da bude prikazan Jerusalim umesto obale Tel Aviva, a u međuvremenu je saopštila da "još traži pogodnu fotografiju", preneo je AP.

Ivanka Tramp i njen muž Džerad dolaze na otvaranje ambasade Foto: Tanjug/AP

Jedan trg u blizini ambasade biće preimenovan u Trampov trg, rekao je u utorak gradonačelnik Nir Barkat.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa ispunjava obećanje iz predsedničke kampanje da će ambasadu premestiti u Jerusalim, čime će i na delu priznati taj grad za prestonicu Izraela iako se Palestina protivi takvoj odluci jer istočni Jerusalim smatra svojom prestonicom dok je privremena prestonica u Ramali, gradu na Zapadnoj obali.

Tramp će dobiti i svoj trg u blizini američke ambasade Foto: Tanjug/AP

OSNIVANJE IZRAELA I NAKBA

Otvaranje ambasade poklopilo se sa 70. godišnjicom, po gregorijanskom kalendaru, od osnivanja države Izrael. Dan pre isteka britanskog mandata, 14. maja 1948, David Ben Gurion proglasio je "uspostavljanje jevrejske države u zemlji Izraela, koja će se zvati Država Izrael".

Dan posle, Palestinci obežavaju Nakbu ("Katastrofu", na arapskom), egzodus stotina hiljada svojih sunarodnika koji su 1948. godine proterani ili su pobegli iz svojih domova. Ovaj događaj je pratio izraelsku deklaraciju nezavisnosti.

Palestinci beže od Jevreja Foto: Profimedia

Ovaj dan je zvanično proglasio Jaser Arafat 1998. godine. Tokom palestinskog rata 1948. godine oko 700.000 Palestinaca je pobeglo ili je proterano, a stotine palestinskih gradova i sela su uništeni.

Ove izbeglice i njihovi potomci danas broje nekoliko miliona ljudi, a žive u Jordanu, Libanu, Siriji, Zapadnoj obali i Gazi, a postoji i najmanje četiri miliona interno raseljenih Palestinaca u Jerusalimu. Premda je Izrael 1949. godine predlagao da se 100.000 Palestinaca vrati kao znak dobre volje, do njihovog masovnog povratka nikada nije došlo.

Pre nego što je palestinski nacionalistički pokret 1948. godinu proglasio "Godinu katastrofe", među Arapima se ovaj termin odnosio na godinu 1920. kada su evropske države podelile Otomansko carstvo na niz manjih država.

Palestinske izbeglice tokom 1948. godine Foto: Profimedia

Palestinci i danas traže pravdu za proterane sunarodnike i žele da problem raše mirnim pregovorima, kao i da im se omogući pravo na povratak u domove koje su napustili 1948. godine.

Jedan od ključnih problema u pregovorima je kako pronaći način da se zadovolji pravda prema izbeglicama, a koji bi prihvatili i Palestinci i Jevreji. Neke ideje su uključivale i novčanu nadoknadu i ograničeno preseljenje u Izrael, ali se ove dve strane nisu usaglasile oko predloženih detalja.

Iako je završen, rat u suštini nikada nije prestao, a pojedinačni konflikti Izraela sa svojim susedima mogu se posmatrati i kao različite faze jednog te istog sukoba koji i dalje bukti.

Izraelsko-palestinsko pitanje i dalje ostaje otvoreno posle toliko godina, a dokle god se nastave otvorene provokacije, neće zavladati mir u ovom delu Bliskog istoka.

Palestinske izbeglice tokom rata Foto: Wikipedia/Fred Csasznik

"TRAMP PODRŽAVA IZRAELSKO ČIŠĆENJE PALESTINSKOG NARODA"

- U početku, u privremenoj ambasadi u Arnoni nalaziće se kancelarije zvaničnika i manji broj osoblja - rekao je jedan američki zvaničnik.

- Ambasador će u početnim fazama preseljenja ambasade raditi i u Tel Avivu i u Jerusalimu jer je reč o procesu koji će potrajati nekoliko godina - dodao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je preseljenje američke ambasade u Jerusalim i pozvao i druge zemlje da to učine, što međutim nije naišlo na odobravanje. S druge strane, visoki palestinski zvaničnik Nabil Šat optužio je u sredu Trampa da podržava "izraelsko čišćenje palestinskog naroda u Jerusalimu".

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat pozvao je "organizacije civilnog društva i verske vlasti da bojkotuju ovaj događaj", prenosi Hina.

- Oni koji budu učestvovali na tom događaju poslaće zabrinjavajuću poruku da ohrabruju flagrantna kršenja međunarodnog prava i neotuđivih prava palestinskog naroda - rekao je.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu Foto: Tanjug/AP

PALESTINCI PRETE DA ĆE PROBITI BEZBEDNOSNU OGRADU

U kontekstu godišnjice osnivanja Izraela i Nakbe, za 14. i 15. maja najavljeni su palestinski protesti.

U Pojasu Gaze, manje od 100 kilometara od Jerusalima, Palestinci prete da su spremni da probiju izraelsku bezbednosnu ogradu, riskirajući smrt.

Izraelska vojska tvrdi da puca pravim mecima samo u krajnjoj nuždi kako bi zaštitila svoje vojnike i civile koji žive u tom području. Meta kritika zbog prekomerne upotrebe sile, ona optužuje Hamas koji upravlja tim područjem da zloupotrebljava demonstrante.

Protesti u pojasu Gaze Foto: Tanjug/AP

Preseljenje američke ambasade ponovno stavlja u prvi plan pitanje statusa Jerusalima, jedno od centralnih pitanja izraelsko-palestinskog sukoba. I Palestinci i Izrael smatraju taj grad svojim glavnim gradom.

Tokom rata 1967. Izrael je osvojio istočni Jerusalim, palestinski deo grada, i potom ga aneksirao. Godine 1980. godine Izrael je proglasio ceo Jerusalim svojim "večnim i nedeljivim" glavnim gradom.

Protesti u pojasu Gaze Foto: Tanjug/AP

PALESTINSKI PREDSEDNIK UVREDIO AMERIČKOG POSLANIKA U IZRAELU

Međunarodna zajednica tu je odluku ocenila ilegalnom i istočni Jerusalim smatra okupiranim. Smatra takođe da strane ambasade ne bi smele da se nalaze u Jerusalimu.

Izrael Trampovu odluku smatra priznanjem istorijske realnosti. Za palestinsko vođstvo, ova odluka je vrhunac proizraelske politike Trampove administracije.

Protesti zbog otvaranja američke ambasade u Jerusalimu Foto: Tanjug/AP

Odnosi između palestinskog vođstva i Trampove administracije jako su se zbog toga pogoršali, a palestinski predsednik Mahmud Abas čak je američkog ambasadora u Izraelu Davida Fridmana nazvao "ku*kinim sinom".

Nagađa se da bi nakon preseljenja ambasde Trampova administracija mogla da izmemni plan za konačno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba, prenosi Hina.

Palestinski predsednik Mahmud Abas Foto: Tanjug/AP

AMERIKA NIJE JEDINA

Nekoliko zemalja imalo je u prošlosti svoje ambasade u Jerusalimu, ponajpre iz Afrike i Južne Amerike, i neke bi mogle i da se vrate.

Nakon rata u oktobru 1973. godine Obala Slonovače, Zair (DR Kongo) i Kenija prekinuli su diplomatske odnose sa Izraelom i zatvorili ambasade u Jerusalimu. Kada su obnovili odnose, diplomatska predstavništva otvorili su u Tel Avivu.

Na zahtev UN-a, Bolivija, Čile, Kolumbija, Kostarika, Dominikanska Republika, Ekvador, Gvatemala, Haiti, Panama, Salvador, Urugvaj, Venecuela i Holandija povukli su diplomatske misije iz Jerusalima nakon što ga je Izrael 1980. godine proglasio svojim "večnim i nedeljivim" glavnim gradom.

Kostarika i Salvador vratili su se 1984. godine, ali su 2006. ponovno otišli. Nakon Trampove odluke, neke zemlje su rekle da bi mogle i da se vrate.

Građani protestuju protiv američke ambasade Foto: Tanjug/AP

TRAMPOV SAVETNIK ZA NACIONALNU BEZBEDNOST

Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa, veruje da će prebacivanje američke ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim "olakšati" put ka izraelsko-palestinskom mirovnom sporazumu.

AP prenosi da je Bolton u gostovanju na "Ej-Bi-Siju" kazao da prebacivanje ambasade predstavlja "priznanje realnosti".

- Ukoliko niste spremni da priznate Jerusalim kao prestonicu Izraela i to da je američkoj ambasadi tamo mesto, onda vi funkcionišete na potpuno drugoj talasnoj dužini. Priznanje realnosti uvek pojačava šanse za postizanje mira - poručio je Bolton.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton Foto: Tanjug/AP

JAPAN: PREMEŠTANJE AMBASADE BI MOGLO DA POVEĆA NAPETOSTI

Glavni sekretar japanske vlade izrazio je danas zabrinutost da bi premeštanje američke ambasade u Izraelu moglo znatno da pojača napetosti na Bliskom istoku.

- Japan je zabrinut da bi taj potez mogao da još više oteža mirovni proces na Bliskom istoku ili da znatno pojača napetosti - izjavio je Jošihide Suga.

On je naveo da će Japan pažljivo pratiti razvoj situacije.

AP konstatuje da Suga nije kritikovao SAD, prenoseći njegove reči da je Japan "primio k znanju" obećanje Vašingtona da pitanje statusa Jerusalima treba da reše zainteresovane strane.

Suga je rekao da je stav Japana da bi to pitanje trebalo da se reši pregovorima između Izraelaca i Palestinaca.

IRAN UPOZORAVA NA NOVE TENZIJE

Predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani upozorio je danas da će premeštanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim rasplamsati tenzije na Bliskom istoku, a za odluku predsednika SAD je rekao da nije mudra.

- Njihove mere premeštanja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim kao i iransko nuklearno pitanje neće proći bez problema. Takve akcije će pojačati tenzije u regionu i svetu - kazao je Laridžani, javila je iranska agencija ISNA.

Laridžani je pozvao muslimanske zemlje da preduzmu dodatne "ozbiljne mere" kao odgovor na odluku američkog predsednika Donalda Trampa da premesti ambasadu u Jerusalim.

Za tu Trampovu odluku Laridžani je rekao da je pogrešna i da nije mudra, preneo je AP.

Iran se ne slaže sa ovakvim potezom SAD Foto: Tanjug/AP

RUSIJA O AMERIČKOJ AMBASADI

Kremlj je danas izrazio zabrinutost da će otvaranje američke ambasade u Jerusalimu pojačati tenzije na Bliskom istoku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je na pitanje novinara da li je Rusija zabrinuta da bi premeštanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim mogao da pojača tenzije u širom regionu, kratko odgovorio:"Da, imamo takva strahovanja", preneo je Rojters.

ERDOGAN SMATRA DA JE AMERIKA IZGUBILA ULOGU POSREDNIKA

SAD su izgubile ulogu posrednika na Bliskom istoku premeštanjem svoje ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

- SAD su odabrale svojim najnovijim korakom da budu deo problema, pre nego da budu rešenje i izgubile su ulogu posrednika u mirovnom procesu - kazao je Erdogan, obraćajući se u britanskom Kraljevskom institutu za međunarodne odnose "Četam haus", prenosi Rojters.

Erdogan je kritikovao SAD Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

BRITANIJA NE PLANIRA DA PREMESTI AMBASADU U JERUSALIM

Britanija ne planira da premesti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, poručio je danas portparol premijerke Tereze Mej, navodeći da se London i dalje ne slaže sa odlukom SAD da to učine.

Portparol britanske premijerke je to izjavio u danu kada SAD otvaraju ambasadu u Jerusalimu zbog čega su izbili protesti Palestinaca.

Izrealske snage su, prema poslednjim informacijama palestinskih izvora, ubile najmanje sedam, a ranile 500 Palestinaca kod granične ograde Izraela sa pojasom Gaze gde se, uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalimu, Palestinci okupljaju na velikom protestu.

Libanski Hezbolah je ovaj potez SAD nazvao ništavnim Foto: Tanjug / AP

HEZBOLAH O AMBASADI: NIŠTAVAN POTEZ SAD

Libanski Hezbolah odluku SAD da svoju ambasadu premesti iz Tel Aviva u Jerusalim smatra "jednostranim potezom koji Palestinci neće prihvatiti, pa je stoga ništavna".

Zamenik lidera Hezbolaha Šeik Naim Kasem je ovo izjavio obraćajući se u Bejrutu na obeležavanju 70 godina "nakbe", odnosno "katastrofe", kako to nazivaju Arapi, kada je na stotine hiljada Palestinaca napustilo ili bilo proterano sa teritorije sadašnjeg Izraela tokom rata 1948. godine.

Ovaj događaj je pratio izraelsku deklaraciju nezavisnosti.

- S božjom voljom, nakba koja se dogodila pre 70 godina biće motiv za promenu i oslobođenje - izjavio je Kasem.

Izraelski zvaničnici hvale Trampa Foto: Tanjug/AP

TRAMP JE ČERČIL XXI veka

Izrlaska ministarka pravde Ajelet Šaked izjavila je danas da je američki predsednik Donald Tramp "Čerčil 21. veka" zbog prebacivanja američke ambasade u Jerusalim.

Ona je rekla da je ovim potezom Tramp "izmenio Čemberlenovu politiku kapitualicje" i pokazao svetu da se "zemljoposednik vratio".

Prethodni američki predsednici iz obe partije, kao i gotovo sve druge zemlje, uzdržale su se od otvaranja ambasada u Jerusalimu, navodeći da konačni status grada treba prvo da bude rešen kroz izraelsko-palestincke pregovore.

VIDEO: Šta se dešava u Siriji posle američkih bombi?

(Telegraf.rs/Tanjug/A.T.)

Tagovi: Ambasada, Američka ambasada, Amerika, Benjamin Netanijahu, Donald Tramp, Ivanka Tramp, izbeglice, Izrael, Jerusalim, mahmud abas, nakba, Palestina, protesti, Rat, SAD, Sukob

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • Y
    Yakov

    Slava Izraelu

Ovo se Trampu neće dopasti: Sud odlučio da predsednik SAD nema pravo da blokira ljude na Tviteru

Jeziva nesreća na severu Italije: Voz iskočio iz šina pa udario u kamion, dvoje ljudi poginulo, dok je 18 povređeno (FOTO)

Za silovatelje i njihove poslodavce u SAD bez milosti: Agenciji čiji je čuvar napao devojčicu kazna od milijardu dolara

Četvorogodišnjak ubio brata: Pucao jer je mislio da je igračka

Tragedija u Beču: Albanac izbo Srpkinju nasred ulice, prolaznici pokušali da spreče krvavi zločin

Pronađena masovna grobnica sa čak 7.000 leševa, pacijenata psihijatrijske bolnice

Eksplozija vatrometa u Španiji: Jedna osoba mrtva, 26 povređeno (VIDEO)

Panika u Drezdenu, pronađena bomba teška 250 kilograma: Evakuisano 9.000 Nemaca (FOTO)

Prva izjava Julije Skripalj nakon trovanja!

Lavrov prihvatio poziv: Biće u Severnoj Koreji 31. maja

Supersonični avion pao u Misisipiju: Piloti se katapultirali

Usamljeni mudžahedin planirao napad na princa Džordža: Ohrabrivao je i druge da to isto urade

Novi detalji o stravičnoj smrti bivše Plejboj zečice: Pre nego što je i sama skočila, prvo je bacila sina (7) sa 25. sprata

Da li će uopšte doći do istorijskog susreta? Tramp hvali Kima na "sva usta", a svi strahuju da će vođa uraditi isto što su njegov otac i deda (FOTO) (VIDEO)

Brutalne kazne za žene boraca ISIS-a: Sudi im se 10 minuta, a onda ih šalju na vešala (FOTO) (VIDEO)

Evropa zabrinuta, šta se to dešava u Rimu? Italija želi da izađe iz evrozone i da ukine sankcije Rusiji

Pit bul oborio dete (4) na pod i rastrgao ga: Vukao ga je po zemlji, nije hteo da ga pusti iz čeljusti (VIDEO)

I dalje ostaje misterija šta je bilo sa malezijskim avionom: Potraga za nestalom letelicom MH370 definitivno se završava 29. maja

Putin i Erdogan čestitali Maduru pobedu na izborima koje su SAD nazvale "farsom" (FOTO)

Nova pretnja čovečanstvu: Hara novi virus za koji nema vakcine, a ni leka. Otkriveno koji su prvi simptomi (FOTO)

Rusi usvojili zakon koji će najviše pogoditi Amerikance: Žestoki odgovor na Trampove sankcije

Ruska podmornica uspešno testirala rakete "Bulava": Imaju domet od 10.000 km i nose 10 bojevih glava snage 150 kilotona (VIDEO)

I novinari iz Južne Koreje će pratiti uništavanje nuklearnog poligona na Severu: Pjongjang im dao dozvolu na prisustvuju

Tramp povećava pritisak na Teheran: Amerikanci stavili petoricu Iranaca na crnu listu

Majk Pompeo poručio: SAD i dalje rade na sastanku sa Severnom Korejom, oni mogu samo da profitiraju od američkih investicija

Maduro proterao američkog otpravnika poslova: Naredio mu da u roku od 48 sati napusti Venecuelu

Avion se srušio na kraju piste u Hondurasu: Preživelo devet osoba (FOTO) (VIDEO)

Tinejdžer će 10 godina otplaćivati kaznu zbog požara: Od džeparca treba da skupi 37 miliona dolara

Spisak stvari koje su zabranjene za vreme Mundijala: Bizarni predmeti koje ne smeju da se unesu na stadione u Rusiji (FOTO)

Tramp se sprema da otkaže sastanak sa Kim Džong Unom: Do istorijskog susreta, ipak, neće doći?

Lava stvorila novu pukotinu na Havajima i ušla u elektranu: Raste opasnost da će doći u dodir sa opasnim otrovom (VIDEO)

Papa Franja homoseksualcu: Bog te je ovakvim napravio, Bog te ovakvog i voli (FOTO)

Ovo je bio dom za izbeglice poslednjih 60 godina, a sada je sravnjen sa zemljom: Tragična sudbina ljudi kojima ne daju da žive u miru (FOTO)

Veliki propust Nemačke: Više od 1.000 migranata greškom dobilo azil

Pojavila se Skripalova majka: Želim da vidim sina, nisam ga zagrlila 14 godina

Eksplodirao minibus u Avganistanu: Poginulo 16, povređeno 38 osoba na glavnom trgu (FOTO)

Rusija pere ruke od Abramoviča: Problem sa njegovom britanskom vizom nije zbog Kremlja

Ništa od pomirenja? Ponovo jača napetost između dve Koreje, mediji iz Pjongjanga zaoštrili retoriku prema Seulu

Tramp ne želi zaštićene telefone: Koristi dva ajfona, jedan mu služi samo za Tviter

Švedska priprema građane za rat: Dele brošure u kojima savetuju kako se ponašati u vanrednim situacijama (FOTO)

Tinejdžerka (16) ubijena nakon što je šefa pitala za platu: Zadavio je, pa joj je raskomadao telo na tri dela (FOTO)

Zemljotres potresao Guam: Sve se treslo na 5,6 stepeni po Rihteru u blizini američke teritorije