Bivši premijer Malezije ukrao je i oprao 4,5 milijardi dolara, a svi ovi luksuzni predmeti iz kuće su mu sada oduzeti (FOTO) (VIDEO)

Američki istražitelji saopštili su da su Nadžib i njegovi saradnici ukrali i oprali oko 4,5 milijardi dolara

  • 0

Malezijska policija konfiskovala je 284 firmiranih tašni, 72 torbe u kojima se nalazio novac, nakit i druge vrednosti u sklopu istrage pokrenute protiv bivšeg premijera Nadžiba Razaka zbog korupcije i pranja novca.

Šef policije za privredni kriminal Amar Sing kazao je da su predmeti oduzeti iz Nadžibovog stana u Kuala Lumpuru, a u okviru istrage o korupciji u državnom fondu, koju istražuju i SAD i druge države, prenosi AP.

Američki istražitelji saopštili su da su Nadžib i njegovi saradnici ukrali i oprali oko 4,5 milijardi dolara iz Fonda, od kojih su neke pare prenete na Nadžibov račun, a kupljena je i ogrlica sa ružičastim dijamantom za Nadžibovu suprugu vredna 23 miliona dolara. Kako se navodi, Nadžib je demantovao da je učinio išta loše.

PREMIJER NA POKLON DOBIO 681 MILION DOLARA: Narod besan, Saudijci dali pozamašnu sumu nizašta?

Tokom godina na vlasti Razak je postajao sve bogatiji Foto: Tanjug / AP

Na video snimcima vidi se policija kako odnosi u narandžastim kutijama tašne i robu različitih veličina. Među firmiranim tašnama koje su oduzete bile su i one marke Ermes, Birkin, velika količina nakita i novčanice različitih vrednosti.

Istovremeno, policija je izvršila pretres još nekoliko kuća, među kojima je i Nadžibova porodična kuća, njegova nekadašnja premijerska kancelarija i zvanična rezidencija iz kojih su izneti dokumenti.

Istragu o korupciji protiv Nadžiba i njegovim saveznika pokrenuo je novi - stari premijer Malezije Mahatir Muhamed (92) nakon što je izabran na tu funkciju posle pobede na izborima 9. maja. On je kazao da je prvobitna istraga pokazala da je raspon grešaka Nadžibove administracije mnogo ozbiljniji nego što se mislilo, kao i da će do hapšenja doći kada se nađu dokazi. Mahatir je dodao i da neće biti sporazuma sa Nadžibom.

Među konfiskovanim stvarima je bilo i torbi i kofera Foto: Tanjug / AP

Pretraživanje Nadžibove kuće počelo je još u sredu uveče, a spekulacije da će možda biti uhapšen počele su nakon što su dodatne policijske snage stigle u njegovu kuću u petak ujutru.

Mahatir, koji je bio mentor Nadžibu, izjavio je da će Vlada pokušati da vrati milijarde dolara od pranja novca, kako bi vratila državne dugove koji su se godinama gomilali.

Tražila se "ruka više" za sve stvari koje je trebalo da se konfiskuju Foto: Tanjug / AP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA