≫ 

Makedonac umro na Himalajima: Njegovo srce nije izdržalo težak uspon, pronađeno i telo japanskog alpiniste

MIA je javila da je makedonski planinar Georgi Petkov umro u nedelju od srčanog udara na Himalajima pri pokušaju osvajanja Mont Everesta

  • 1

Makedonac Georgi Petkov (63) i Japanac Nobukazu Kuriki (35) preminuli su pri pokušaju osvajanja Mont Everesta, saopštile su danas nepalske vlasti.

Članovi njihovih ekspedicionih timova navode da je japanski planinar preminuo danas, a makedonski juče, rekao je nepalski zvaničnik Gijanendra Šresta, koji je stacioniran u baznom kampu Mont Everesta tokom sezone uspona na najviši planinski vrh u svetu, prenosi AP.

Šresta navodi da je Kurikijevo telo nađeno u zoni Kampa 2, dok je telo Makedonica nađeno na većoj visini.

Alpinista poginuo na Mont Everestu: Zvali su ga Švajcarska mašina jer je oborio sve moguće rekorde (VIDEO)

MIA je javila da je makedonski planinar Georgi Petkov umro u nedelju od srčanog udara na Himalajima pri pokušaju osvajanja Mont Everesta.

Makedonska agencija prenosi da je vest o smrti 63-godišnjeg doktora iz Ðevđelije objavljena na sajtu "Himalajan" i veb stranic đevđelijskog Planinarskog društva "Kožuv".

Dvojica alpinista su poginuli prilikom osvajanja Mont Everesta Foto: Wikipedia/Uwe Gille

MIA navodi i da je Petkov bio u ekspediciji koju je predvodio britanski planinar i lider komercijalne ekspedicije Tim Mosejdej. Da je uspeo, Petkov bi postao šesti Makedonac koji se popeo na "vrh sveta".

Japanski planinar, identifikovan kao Mobukazu Kuriku, bio je poznati alpinista koji se popeo na vrhove mnogih planina i više puta pokušao da se popne na Mont Everest.

Naviši svetski vrh bezuspešno je pokušao da osvoji 2012. godine, kada je zbog promrzlina izgubio veći broj prstiju.

Oko 340 stranih planinara i njihovi vodiči pokušavaju da se popnu na Mont Everest ovog meseca, a mnogi su prošle nedelje u tome i uspeli, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama.

Timovi moraju da svoje pokušaje okončaju krajem ovog meseca jer se vreme pogoršava, napominje AP.

VIDEO: Ovim putevima se ređe ide jer oni zahtevaju hrabrost

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Arčibald

    21. maj 2018 | 09:05

    Planinarenje, fitnes ludilo koje je obuzelo svet, krosfit, sve je to pogubno kako za telo tako i za psihu čoveka. A svi ti porivi dolaze iz duboke ljudske sujete, svaki psihijatar ce vam to detaljno objasniti. Više definicija "rekreativno bavljenje sportom" ne vredi ništa, a trebalo bi da bude glavno svima osim profesionalcima koji zive od sporta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA