≫ 

Strani novinari stigli u Severnu Koreju: Pratiće uništavanje poligona za nuklearne probe

Podseća se da je Severna Koreja jednostano objavila ovaj moratorijum uoči samita njenog lidera Kim Džong Una i predsednika SAD Donalda Trampa, planiranog za 12. jun u Singapuru

  • 1

Mala grupa stranih novinara stigla je danas u Severnu Koreju kako bi pratili uništavanje poligona za nuklearne probe ove zemlje, koje bi trebalo da bude obavljeno kasnije ove nedelje, prenosi AP.

Navodi se da u ovoj grupi novinara nema osam predstavnika medija iz Južne Koreje, čije učešće je prvobitno planirano, ali su ipak izostavljeni zato što je Pjongjang presekao kontakt na visokom nivou u Seulu iz protesta zbog vežbe južnokrejske i američke vojske.

Kim Džong Un testira Trampa: Zbog čega Severna Koreja iznenada preti da će otkazati susret sa SAD? (FOTO) (VIDEO)

U grupi novinara koja je stigla čarter letom iz Pekinga nalaze se mediji iz Velike Britanije, Rusije, Kine i SAD. Oni će boraviti u hotelu u lučkom gradu Vonsan na istoku zemlje, pre putovanja vozom na uništavanje poligona lociranog na severoistoku. Ta ceremonija će biti održana jednog od narednih dana, u zavisnosti od vremenskih prilika.

Poligon za nuklearno testiranje Foto: Tanjug/AP

AP navodi da je Pjongjang dozvolio ograničeni pristup poligonu kako bi javno pokazao da ispunjava obećanje da će obustaviti podzemne probe i lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa.

Podseća se da je Severna Koreja jednostano objavila ovaj moratorijum uoči samita njenog lidera Kim Džong Una i predsednika SAD Donalda Trampa, planiranog za 12. jun u Singapuru.

Još uvek je neizvestan susret Kima i Trampa Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA