≫ 

Da li će uopšte doći do istorijskog susreta? Tramp hvali Kima na "sva usta", a svi strahuju da će vođa uraditi isto što su njegov otac i deda (FOTO) (VIDEO)

Zvanični Pjongjang se nije mnogo oglašavao po ovom pitanju, pa se sa razlogom postavlja pitanje šta će biti sledeći korak

  • 3

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je juče da 12. jun možda neće biti pogodan za njegov sastanak sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom, nagovestivši da će sastanak biti odložen. Već danima se priča o tome da li će biti ovog istorijskog susreta, za koji su mnogi govorili da će biti značajan događaj u svetskoj politici ali i velika Trampova pobeda.

I dok se sa jedne strane političari SAD stalno oglašavaju u medijima ističući da su oni i dalje za susret i da bi to pogodovali Severnoj Koreji, jer bi dobili od Amerikanaca investicije i novu tehnologiju, sa druge strane vlada tišina.

Zvanični Pjongjang se nije mnogo oglašavao po ovom pitanju, pa se sa razlogom postavlja pitanje šta će biti sledeći korak. Ovo bi mogao da bude veliki udarac za Trampovu administraciju, koji su sebe već videli kao velike pobednike i mirotvorce, što im je itekako potrebno posle kraha iranskog nuklearnog sporazuma.

Libijskog vođu su zverski mučili i silovali štapom do smrti, a Tramp sad preti Kimu da će doživeti Gadafijevu sudbinu (FOTO) (VIDEO)

Sada su se našli u nezavidnoj poziciji, jer u očima sveta deluje kao da ih je Kim nadigrao, a oni nemaju alternativu za neki novi politički potez.

SUSRET TRAMPA I MUN DŽAE INA

Tramp se juče tokom dana sastao sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom u Beloj kući. Ova poseta je najavljena ranije i trebala je da bude priprema za Trampov susret sa Kimom, koji je sada pod znakom pitanja.

Krajem prošlog meseca, predsednik Južne Koreje se sreo sa Kimom u demilitarizovanoj zoni na granici dve Koreje. Ovaj sastanak je imao veliki odjek u svetu, a Tramp je poslao svoju poruku podrške.

Tramp je poželo dobrodošlicu predsedniku Južne Koreje Foto: Tanjug/AP

Sada se sa druge strane Tramp i Mun Džae In sastaju u trenutku kada je došlo do novog zaoštravanja odnosa između Južne i Severne Koreje zbog vojnih vežbi koje SAD održavaju sa Južnom Korejom.

Severna Koreja se već ranije zbog tih vojnih vežbi odustala od sastanka sa Južnom Korejom, a takođe su zapretili da će otkazati planirani sastanak Trampa i Kima u Singapuru.

Susret dvojice lidera je prošao u dobroj atmosferi, a medijima nije promaklo da su se srdačno pozdravili. Tom prilikom je Tramp nagovestio da će sastanak sa Kimom biti odložen.

Dvojica lidera su se srdačno rukovala Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi, Tramp je rekao da mu se ne dopada "promena ponašanja" koju je primetio kod Kima. On kaže da je tu promenu u ponašanju primetio nakon drugog sastanka Kima sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom, prenosi AP. Američki predsednik je, takođe, rekao da se nada da Kina ne vrši uticaj na Kima.

Sa druge strane predstavnici Južne Koreje šalju pozitivnu poruku i ističu da smatraju da su šanse 99,9 odsto da će se sastanak Trampa i Kima održati. Međutim, samo se spremaju za više različitih scenarija.

Veliki broj medija je ispratio ovaj susret Foto: Tanjug/AP

Da možda i SAD na neki način veruju u tu ideju svedoči i činjenica da Tramp od početka priče o mogućem otkazivanju samita nije više davao bombastične i uvredljive izjave o Kimu, što je ranije redovno radio.

Sada se ponaša daleko obazrivije i donekle politički zrelije, što samo pokazuje da bi voleo da se ovaj susret održi, jer mu to itekako ide u prilog. Od pogrdnih reči na račun severnokorejskog lidera, Tramp ga sada hvali i govori kako je on sjajan čovek.

VOJNE VEŽBE SAD I JUŽNE KOREJE

Nakon što je održana vojna vežba južnokorejske vojske i američkih snaga, vlasti Severne Koreje su otkazale razgovore za zvaničnicima iz Seula. Takođe su zapretili da će otkazati i predstojeći samit sa SAD, što je sada već sasvim izvesno.

Ove vojne vežbe se održavaju i do nekoliko puta godišnje i to uvek razbesni Severnu Koreju.Pentagon je saopštio da je vojna vežba sa Južnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera.

Pukovnik Rob Mening rekao je da je cilj te vežbe da poboljša sposobnosti SAD i Južne Koreje da deluju zajedno, prenosi AP. Vežba je počela u prošli ponedeljak i planirano je da traje do 25. maja.

Mening je dodao da je to godišnja vežba i da je njen odbrambeni karakter jasan već decenijama i da se nije promenio.

RAZLOZI ZA OTKAZIVANJE SASTANKA

Svetski mediji su istakli da bi ovo mogao da bude samo jedan razlog za otkazivanje sastaka Trampa i Kima, ali pored toga navedene su još neke dodatne pojedinosti.

"Bi-Bi-Si" navodi da su Pjongjang alarmirale tvrdnje Trampovog za savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, iznete u intervjuima tokom vikenda, da bi Severna Koreja mogla da sledi libijski model nuklearnog razoružanja.

Bolton je 2004. godine bio podsekretar za kontrolu naoružanja, a tada je libijski lider pristao da se njegova država razoruža kako bi mu bile skinute sankcije.

Međutim, kao što je dobro poznato to se nije dobro završilo. Sedam godina nakon što je postigao dogovor sa SAD, Gadafi je srušen sa vlasti i brutalno ubijen od strane protivnika njegovog režima. Analitičari smatraju da je to uznemirilo Pjongjang i da bi zato mogli da se predomisle.

Britalno ubijeni libijski lider Gadafi Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Bolton je bio na položaju za vreme Džordža Buša i predlagao je da se slučaj Severne Koreje reši na isti način na koji je Bušova administracija rešila slučaj Libije i Iraka. Smatra se da ovo nije poruka da Amerika želi da problem reši mirnim putem, koristeći dijalog.

Takođe je poznato i da se Bolton svojevremeno zalagao za upotrebu vojne sile protiv Severne Koreje i Irana. Čini se da je Kim o svemu ovome dobro obavešten.

Dodatni razlog je i ophođenje SAD prema Iranu, koji je takođe kao i Severna Koreja pristao da se odrekne nuklearnog oružja. Međutim, SAD su taj sporazum poništile ove godine, nazvavši ga lošim.

Gledajuči primer Irana, sasvim je logično zašto je Kim možda pomislio da bi on na isti način mogao da bude "prevaren". Isto je palo na pamet i američkim novinarima.

Iranci protestuju protiv amerikanaca Foto: Tanjug/AP

- Zašto bi Severna Koreja verovala da će Amerika, u dužem vremenskom roku, poštovati dogovor koji predsednik priprema? Iako je ulog sa Iranom veliki, sa Severnom Korejom je još veći. Da li će to biti još jedan nedostižan dogovor za Trampa? -pitaju se urednici "Njujork tajmsa" .

Iransko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je vođe Severne i Južne Koreje da drže podalje američkog predsednika Donalda Trampa od svojih mirovnih napora dan nakon što su dve zemlje potpisale sporazum o Korejskom poluostrvu bez nuklearnog oružja kao i o zvaničnom završetku Korejskog rata.

- Američka vlada iranskim je nuklearnim dogovorom pokazala da se ne drži međunarodnih dogovora te da joj se ne može verovati - rekao je u portparol iranskog MSP Bahram Gasemi.

OVO SE NE DEŠAVA PRVI PUT

Američki mediji pišu da bi ovaj potez mogao da bude i test za Trampa, koji je uprkos velikoj poslovnoj sposobnosti počinio prvu grešku svakog pregovarača. Pokušavao je da deluje nonštalantno, ali nije tajna da će mu sporazum sa Severnom Korejom doneti značajnu političku pobedu.

Sada Kim navodno pokušava da sazna koliko je Tramp spreman da učini kako bi sprečio kolaps samita. Mediji smatraju da Kim sada pokušava da uradi ono što su pre njega radili i otac i deda - da izvuče veliku političku i ekonomsku dobit, a da zauzvrat učini samo male ustupke.

I ranije su američki predsednici pokušavali da izglade situaciju sa Severnom Korejom i da postignu sporazum o nuklearnom razoružavanju ali se to uvek na kraju izjalovilo.

I dok su se Džimi Karter i Bil Klinton trudili da čitav proces uspe i da se konačna odnosi između ove dve zemlje srede, jedan predsednik SAD je sve to poništio. Radi se o Džordžu Bušu Mlađem.

Džimi Karter Foto: AP/Tanjug

SPORAZUM SAD I SEVERNE KOREJE

Džimi Karter je u tekstu iz 2017. godine istakao da mladi severnokorejski lider Kim Džong Un, želi mir kao što su želeli i njegov otac i deda. Oni su prema njegovom mišljenju spremni za razgovore sa Vašigtonom, kako bi se potpisalo primirje i okončale sankcije zbog kojih milioni ljudi gladuje. Takođe žele i dobre odnose između svoje države i međunarodne zajednice, prenosi Vašington Post.

Karter naveo da je pre 20 godina, proveo dosta vremena u diskusijama sa zvaničnicima Severne Koreje, kao i građanima prilikom posete Pjongjangu i okolnim mestima. Svi su oni veoma racionalni i posvećeni očuvanju svog režima, istakao je Karter.

On je 1994. godine preuzeo ulogu mirotvorca i otpočeo je razgovore sa Pjongjangom o nuklearnom oružju. Prilikom tih pregovora Karter je nudio Severu čak dva nuklearna reaktora i pet milijardi dolara pomoći ako obećaju da će odustati od razvoja nuklearnog oružja.

Karter je tada pregovorao sa Kim il Sungom. Za svoje napore i zalaganje dobio je i Nobelovu nagradu za mir. Ponovo je otputovao u Severnu Koreju 2010. godine kako bi osigurao oslobađanje Aijalona Gomeza.

Osnivač Severne Koreje Kim il Sung (desno) Foto: Tanjug/AP

Pred kraj 2017. godine kako su se pojačale tenzije između Severne Koreje i SAD, Karter je predložio novi mirovni sporazum između dve nacije.

Istakao je da se ponudio Trampovoj administaraciji da bude diplomatski izaslanik SAD u Severnoj Koreji.

Sporazum između SAD i Demokratske Narodne Republike Koreje potpisan je 21. oktobra 1994. godine. Cilj je bio zamrzavanje nuklearnog programa Severne Koreje, što bi polako dovelo do normalizacije odnosa između SAD i Severne Koreje.

Implementacija sporazuma je bila veoma nezgodna od samog početka, ali su ključni elementi doveli do toga da on propadne 2003. godine.

Kim Džong Un se nije libio da dodatno razvija nuklearno oružje Foto: Tanjug/AP

TEŠKOĆA U PRIMENI I PROPAST SPORAZUMA

Severna Koreja je 1993. godine istupila iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Iste godine oni predlažu SAD da njihove vlade pregovaraju o paketu rešenja za sva pitanja koja su otvorena između ove dve države.

Klintonova admnistaracija je to prihvatila i uslovila je takve razgovore da Severna Koreja dozvoli IAEA pristup svim potrebnim informacijama i da se ponovo pokrenu razgovori sa Južnom Korejom o nuklearnim pitanjima.

Ubrzo nakon što je sporazum potpisan neki republikanski senatori su izrazili svoje protivljenje sporazumu. Kongres SAD 1996. godine nije mogao da obezbedi dovoljno sredstava da ispuni svoje obaveze, što je bilo snabdevanje naftom.

Neki analitičari veruju da je Severna Koreja pristala na sporazum kako bi joj SAD ukinule ekonomske sankcije, koje su na snazi još od Korejskog rata. Zbog opozicije u Kongresu, SAD nisu mogle da ispune svoj deo sporazuma.

Klinton se sreo sa Kim Džong Ilom 2009. godine Foto: Profimedia

Morali su da traže međunarodnu pomoć za finansiranje elektrana. Formalni pozivi za podnošenje ponuda nisu izdati do 1998. godine. Severna Koreja je upozorila da će ponovo da pokrene svoja nuklearna istraživanja ukoliko SAD ne ispuni svoj dogovor oko nuklearnih reaktora.

Godine 1999. Severnoj Koreji i dalje nisu ukinute ekonomske sankcije i nisu bili uspostavljeni diplomatski odnosi između SAD i Severne Koreje. Ona je ponovo zapretila da će se vratiti svom nuklearnom programu i istraživanjima.

U januaru 2002. godine Džordž Buš je označio Severnu Koreju kao "osovinu zla". Iste godine je delegacija SAD posetila Severnu Koreju. Tamo su im poručili da SAD ima dokaz da Sever razvija program obogaćenog uranijuma.

Delegacija SAD je verovala da Severna Koreja i dalje radi na nuklearnom programu. Vlasti Severne Koreje su istakli da je pomoćnik državnog sekretara Džejms Keli svoje tvrdnje izneo na arogantan način i da nije uspeo da priloži nikakve dokaze za svoje tvrdnje, kao što su recimo satelitski snimci.

Pompeo se sreo sa Kimom ove godine Foto: Tanjug/AP/White House

Odnosi ove dve zemlje su se ubrzo pogoršali i one su se vratile su se otvorenom neprijateljstvu. Nakon toga je bivši američki predsednik Bil Klinton otišao u posetu Severnoj Koreji 2009. godine.

Bivši američki predsednik Bil Klinton je 2009. godine boravio u nenajavljenoj i neočekivanoj poseti Severnoj Koreji gde ga je, kako se izveštava, primio i severnokorejski lider Kim Džong Il.

Jedan zvaničnik Stejt departmenta izjavio je da je cilj posete oslobađanje dve američke novinarke koje su uhapšene u martu i osuđene na robiju zbog ilegalnog prelaska granice i, kako je navedeno, neprijateljskih dela protiv Severne Koreje, prenosi BBC.

Sledeći američki zvaničnik koji se sreo sa liderom Severne Koreje bio je bivši direktor CIA, a sada državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Kako će se dalje razvijati priča između Trampa i Kima, ostaje da se vidi. Trampu će očigledno teško pasti ovaj politički kiks, posebno sada kada je sve manje popularan u ostatku sveta. Ali, Kim Džong Un može da iznenadi i svojim potezima.

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalabic

    23. maj 2018 | 16:09

    Misli da ce Trampu biti ovo i prvi i poslednji mandat.

  • Dragana

    23. maj 2018 | 19:16

    Nije Kim budala, zna on vrlo dobro šta amerika planira. Preveslaće ih do kraja sve. Ne zaboravimo da S. Koreja ima Kinu i Rusiju iza ledja.

  • mirjna

    25. maj 2018 | 02:06

    Pokusao je jedan srednji biznismen daa povede Ameriku u neku bbuducnost.Naa zalost to jee duboka Amerika.Preetnje njegove I onoga koga je on nasledijo su saamo budalastine.Ni Alkaaidaa ni Irak ni Iran ni affganistan ni Sirija ni Egipat ne moze niti hoce da dozvole Americi da im srusi njihov indetitet.samo moze aalmerika daa sanjaa o tome.Istocna evropa nije I nece nikada biti porobljena ood "JEENKIJA" kao sto je porob;jena u Americi I Kanadi od Enggleza I Amerikanaca.Sve su to Americke lude iluzije.To su ludacci I zaatto propadaju jer ne mogu vvise nikogaaa daa osvoje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA