Putin i Erdogan čestitali Maduru pobedu na izborima koje su SAD nazvale "farsom" (FOTO)

Među malobrojnim zemljama koje su priznale rezultate izbora u Venecueli su Turska i Rusija

  • 4

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan čestitao je Nikolasu Maduru na ponovnom izboru za predsednika Venecuele. U ponedeljak je čestitke uputio i ruski predsednik Vladimir Putin.

Zvaničnici Erdoganove kancelarije saopštili su da je turski predsednik kasno sinoć pozvao Madura, čime je, kako konstatuje AP, Turska postala jedna od malobrojnih zemalja koje su priznale rezultate izbora u Venecueli koje su SAD nazvale "farsom".

Tokom telefonskog razgovora Maduro i Erdogan su "naglasili odlučnost za razvijanje odnosa u svim oblastima", preneo je AP.

Maduro pobedio, a Venecuela tone u siromaštvo: Pola država sveta ne priznaje izbore, građani razmišljaju samo kako da prežive (FOTO) (VIDEO)

Evropska unija je saopštila da izbori u Venecueli, na kojima je Maduro osvojio novi šestogodišnji predsednički mandat, nisu ispunili međunarodne standarde i poručila da će razmotriti svoj odgovor.

Maduro na čelu Venecuele još šest godina Foto: Tanjug/AP

- EU i njene države članice razmotriće usvajanje adekvatnih mera - navodi se u saopštenju bloka, ali se ne obrazlaže detaljnije kakav će odgovor biti.

U saopštenju se ocenjuje da su predsednički i regionalni izbori u Venecueli sprovedeni bez nacionalnog dogovora o izbornom kalendaru, kao i bez ispunjavanja minimalnih međunarodnih standarda za verodostojan proces, preneo je Rojters.

Maduro je osvojio novi šestogodišnji predsednički mandat na izborima održanim u nedelju, ali njegovi glavni protivnici te izbore ne priznaju, tvrdeći da je izborni proces bio praćen mnogobrojnim neregularnostima.

PUTIN ČESTITAO MADURU I POŽELEO MU DOBRO ZDRAVLJE

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je u ponedeljak Nikolasu Maduru na reizboru za predsednika Venecuele.

U čestitki Maduru "ruski predsednik poželeo je Nikolasu Maduru dobro zdravlje i uspeh u rešavanju društvenih i ekonomskih izazova s kojima se zemlja suočava", navodi Kremlj u saopštenju, a prenosi agencija AFP.

Putin je takođe poželeo "da se u zemlji održi nacionalni dijalog u interesu celog venecuelskog naroda".

Pristalice predsednika slave pobedu Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik je "uveren da će delovanje Nikolasa Madura na čelu države nastaviti jačanje strateškog partnerstva između dveju zemalja", navodi se u saopštenju.

Sjedinjene Države, Kanada, Evropska unija i desetak zemalja Latinske Amerike najavilo je i pre izbora da neće priznati rezultat.

- Opasan presedan je stvoren kada legitimnost izbornog procesa ne zavisi od stava međunarodnih posmatrača već od stava koje su unapred iznele neke države - ocenilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Izbori u Venecueli su farsa, rekao je Majk Pens Foto: Tanjug/AP

Reizbor Nikolasa Madura je "farsa", rekao je dan nakon izbora američki potpredsednik Majk Pens, prenosi agencija Rojters.

- Izbori u Venecueli su sramota, niti su (bili) slobodni niti pravični. Nezakonit rezultat je novi udarac ponosnoj demokratskoj tradiciji Venecuele - rekao je Pens.

- Sjedinjene Države neće sedeti skrštenih ruku gledajući kako se Venecuela urušava, a beda nastavlja da pogađa taj hrabri narod - rekao je Pens i poručio "Madurov režim mora da dopusti humanitarnu pomoć i svome narodu da kaže šta misli".

VIDEO: Ovako se čuva turski predsednik

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA