Ovo se Trampu neće dopasti: Sud odlučio da predsednik SAD nema pravo da blokira ljude na Tviteru

Twitter je odbio da komentariše presudu dok se Bela kuća i američko ministarstvo pravosuđa još nisu oglasili

  • 0

Savezna sutkinja u Nujorku odlučila je da predsednik Donald Tramp nema pravo da blokira korisnike Tvitera jer na taj način krši njihovo pravo na slobodu govora, zajamčeno Prvim amandmanom američkog Ustava.

Sutkinja Naomi Rejs Bačvald rekla je kako očekuje da će Tramp ili njegov službenik zadužen za društvene mreže Dan Skavino deblokirati korisnike, nakon njene odluke.

Ova je presuda usledila kao odgovor na tužbu koju su protiv Trampa podneli Institut sa Univerziteta Kolumbija, koji se bavi proučavanjem Prvog amandmana, i nekoliko korisnika Tvitera.

Da li će uopšte doći do istorijskog susreta? Tramp hvali Kima na "sva usta", a svi strahuju da će vođa uraditi isto što su njegov otac i deda (FOTO) (VIDEO)

Tviter je odbio da komentariše presudu dok se Bela kuća i američko ministarstvo pravosuđa još nisu oglasili.

Tramp koristi Twitter kako bi promovisao svoju agendu, objavljivao političke smernice i napadao kritičare, posebno medije, kao i istragu o mogućim ruskim vezama s njegovom kampanjom.

Bela kuća se još uvek nije oglasila po ovom pitanju Printskrin: Tviter / President Trump

Tužitelji su u tužbi tvrdili da, blokirajući korisnike Tvitera, Tramp onemogućava diskusiju na javnom forumu, čime krši Prvi amandman.

Sutkinja se usaglasila s argumentom tužitelja da su društvene mreže javni forum na kom mogu učestvovati svi američki građani.

- Ovaj slučaj od nas je tražio da razmotrimo sme li javni funkcioner, a da ne krši Prvi amandman, da blokira osobu sa svog Twitter naloga kao odgovor na političko stanovište koje je ta osoba izrazila, kao i postoji li razlika ako je taj javni funkcioner predsednik SAD-a - kazala je sudija. "Odgovor na oba pitanja je - ne".

Tramp ima preko 52 miliona pratilaca na Tviteru, njegovoj najdražoj društvenoj mreži koju je počeo da koristi u martu 2009. godine.

VIDEO: KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontraverze u svetu

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA