≫ 

Istražitelji potvrdili: Raketa koja je oborila malezijski avion iznad Ukrajine pripada ruskoj brigadi

Avion je bio na letu od Amsterdama ka Kuala Lumpuru

  • 13

Raketa koja je pogodila i oborila malezijski avion na letu MH17 iznad Ukrajine, pripadala je ruskoj brigadi, saopštili su holandski istražitelji.

Na konferenciji u Hagu, holandska policija i tužioci su pokazali slike i snimke za koje kažu da dokazuju da su identifikovali specifični sistem BUK odgovoran za obaranje aviona. Kako je precizirano, raketu je ispalila ruska vojna 53 protivavionska brigada sa sedištem u Kursku u Rusiji, prenosi AP.

U toj nesreći 2014. godine poginulo je 298 ljudi, a letelica je išla od Holandije ka Maleziji.

Malezija erlajns let 17 je bio međunarodni putnički let, kojim je avion Boing 777 u vlasništvu malezijske kompanije Malezija erlajns 17. jula 2014.godine trebalo da preveze putnike iz Amsterdama u Kuala Lumpur.

Ukrajinski pilot pronađen mrtav u svom stanu: Moskva ga je otpuživala da je oborio avion MH17 2014. godine

Foto: AP/Tanjug

Avion se tokom dana srušio kraj mesta Hrabova u Donjeckoj oblasti Ukrajine, oko 40 km od granice sa Rusijom. Veruje se kako je sve 283 putnika i 15 članova posade poginulo.

Incident je odmah doveden u vezu sa oružanim sukobom između ukrajinske pro-evropske vlade i pro-ruskih separatista koji se vodi upravo na području gde je avion srušen, a koji je bio povodom za stroge američke ekonomske sankcije protiv Rusije donesene dan pre zbog navodne logističke i druge podrške koju ruska vlada pruža separatistima.

Podsetimo, međunarodni tužioci koji su istraživali pad aviona MH17 iznad istočne Ukrajine, saopštili su 2016. da je raketa "buk" koja je oborila letelicu sa 298 putnika stigla iz Rusije.

Pogledajte video:

VIDEO: Usred leta odvalio se unutrašnji prozor na avionu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    24. maj 2018 | 12:11

    E ako su holandski istraživači to dokazali, onda stvarno nema problema.

  • Лицемер

    24. maj 2018 | 11:56

    Ако буде потребно, запад ће доказати и да је РФ под вођством Владимира Путина извршила геницид над Индијанцима и Абориџинима. Све за демократију и људска права.

  • NeVa

    24. maj 2018 | 12:14

    A podrška Zapada albanskim separatistima u Srbiji? To je ok?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA