≫ 

Ušli su na poligon gde je Severna Koreja vršila nuklearna testiranja: Ovako sada izgleda područje gde je Kim pravio ubojito oružje (FOTO) (VIDEO)

Pored infrastrukture na lokaciji, koju su koristili radnici i vojnici, Severnokorejci su srušili četiri tunela, među kojima je i severni tunel broj 2, koji je nedavno izdržao pet podzemnih nuklearnih testova

  • 9

Severna Koreja ispunila je reč i digla u vazduh poligon na kom je izvodila nuklearna testiranja. Podzemni tuneli i objekti nestali su u oblaku prašine nakon niza glasnih eksplozija.

Istorijsko dizanje u vazduh poligona za nuklearno testiranje pratili su brojni novinari, koji su gledali eksplozije sa nekoliko metara dalje, prenosi Raša tudej.

Igor Ždanov, novinar RT, imao je prilike da obiđe područje i pregleda lokacije na testnom mestu Pungjue-ri, pre nego što je sve postalo ruševina.

Tramp otkazao sastanak sa Kim Džong Unom i objasnio razlog za to

Pored infrastrukture na lokaciji, koju su koristili radnici i vojnici, Severnokorejci su srušili četiri tunela, među kojima je i severni tunel broj 2, koji je nedavno izdržao pet podzemnih nuklearnih testova.

Najznačajnije je rušenje zapadnog tunela, koji je veći, noviji podzemni sistem u kojem nije bilo nuklearnih testiranja, prenosi RT.

Severnokorejci su rekli Ždanovu da njegovo zatvaranje predstavlja demonstraciju spremnosti Pjongjanga da preduzme prve korake u pomirenju sa Seulom i ostatkom sveta.

Pošto je poligon za testiranje uništen, Severna Koreja očekuje od međunarodne zajednice da se nađu na pola puta.

Međutim, američki predsednik Donald Tramp je u četvrtak otkazao dogovoreni samit sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom. Ovu vest je prvo objavila Bela kuća, a zatim se i Tramp oglasio na Tviteru.

Tramp je istakao da je ovakvu odluku doneo zbog "ogromnog besa i otvorenog neprijateljstva" u nedavnoj severnokorejskoj izjavi.

Ranije je Severna Koreja ponovo zapretila da će otkazati samit svog lidera Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa, navodeći da je spremna za susret u cilju nuklearnog obračuna, koliko i za sastanak za pregovaračkim stolom.

Severnokorejce je pogodila izjava potpredsednika SAD Majka Pensa, koji je govorio o "libijskom modelu".

Libija je 2003. godine predala nuklearne istraživačke materijale SAD, a 2011. godine njena vlada je srušena, dok je lider Libije Moamer Gadafi brutalno ubijen.

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daca

    25. maj 2018 | 11:36

    Šamponira ih Kim ko mlade lemure

  • Rade

    25. maj 2018 | 12:38

    Jedino ako je lud da se odrekne nuklearnih bombi. Dok ima njih siguran je, ameri mu nesmeju nista. U suprotnom sigurno ce proci kao gadafi koji nije stigao napraviti nuklearnu bombu.

  • Md

    25. maj 2018 | 11:35

    Ko je tu lud, S. Koreja treba da se odrekne n.naouružanja a uspoređuju je sa Libijom...tako su i Gadafija nagovorili i eto šta su mu kasnije napravili...ko nema n.naur. mora biti u strahu od agresije US zbog njihovih interesa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA