Italija ostaje bez vlade: Novi izbori ove godine?

U kratkom obraćanju novinarima nakon što je vratio mandat za sastav nove vlade Matareli, Konte je rekao da je uložio maksimalne napore da izvrši svoj zadatak uz punu saradnju Pokreta pet zvezdica i Lige

  • 1

Mandatar za sastav nove italijanske vlade Ðuzepe Konte vratio je večeras mandat predsedniku Serđu Matareli, nakon što je Matarela odbio je da prihvati Paola Savonu za ministra ekonomije, što otvara put za nove izbore ove godine.

Đuzepe Konte dobio mandat za sastav nove vlade: Biću "advokat odbrane" svih Italijana (FOTO)

Konte je rekao predsedniku da nije u stanju da formira ono što bi bila prva populistička vlada zapadne Evrope, navodi AP.

On je rekao da je dao sve od sebe da formira novu vladu i da je u potpunosti sarađivao sa Pokretom pet zvezdica i Ligom, koje je trebalo da budu koalicioni partneri u novoj vladi.

U kratkom obraćanju novinarima nakon što je vratio mandat za sastav nove vlade Matareli, Konte je rekao da je uložio maksimalne napore da izvrši svoj zadatak uz punu saradnju Pokreta pet zvezdica i Lige.

Konte, slabo poznat profesor prava bez političkog iskustva, predao je listu ministara Matareli u pokušaju da okonča dvomesečni politički ćorsokak, u kojem se našla Italija posle izbora.

Konte je rekao predsedniku da nije u stanju da formira ono što bi bila prva populistička vlada zapadne Evrope Foto: Tanjug/AP

Predsednik je, međutim, odbio 81-ogodišnjeg evroskeptičnog ekonomistu Savonu, kojeg su predložili krajnje desničarska Liga i Pokret pet zvezdica.

Pre završetka sastanka Kontea i Matarele, lider krajnje desničarske Lige Mateo Salvini rekao je da je sada jedina opcija da se ponovo održe izbori, verovatno krajem ove godine.

- Problem je Savona - rekao je neimenovani izvor iz koalicije, dodajući da Savona nije dovoljno ublažio neke od svojih evroskeptičnih stavova.

Italijanska agencija ANSA, takođe, ocenjuje da je izgleda imenovanje ekonomiste Savone, bivšeg ministra industrije koji je izrazio evroskeptične stavove u prošlosti, razlog za propast dogovora o vladi za Salvinija.

Serđo Matarela Foto: Tanjug/AP/ANSA

Visoko pozicionirani članovi Pokreta pet zvezdica prethodno su upozorili na rizik od propadanja napora za formiranje koalicione vlade, nakon što je Matarela navodno stavio veto na nominaciju Savone, rekli su izvori iz tog pokreta, koje italijanska agencija ANSA ne imenuje.

- U tom slučaju, imaćemo nove izvore - rekli su neimenovani izvori.

Matarela je i ranije odbijao da prihvati Savonu, protivnika evra, za ministra privrede.

Savona je svojevremeno izjavio da je Italija u "kavezu" mera štednje koje je Nemačka nametnula članicama evrozone. Predsednik Matarela snažno podržava evro.

Salvini je, s druge strane, ranije poručio na Tviteru da će se boriti "do kraja" za Savonu kao kandidata za ministra privrede.

Konte je poručio da će, pre svega, biti "advokat odbrane italijanskog naroda" Foto: Tanjug/AP/ANSA

Italijanski predsednik je 23. maja poverio premijerski mandat Konteu (54), koga su predložili Pokret Pet zvezdica i desničarska Liga.

Konte je poručio da će, pre svega, biti "advokat odbrane italijanskog naroda".

Italija je bila u političkom ćorsokaku otkako su u martu u toj zemlji održani izbori bez jasnog ishoda.

Posle višenedeljnih bezuspešnih pregovora između stranaka, Pokret "Pet zvezdica" i Liga napokon su se 18. maja dogovorili da oforme vladu, obećavši da će povećati poreze i podstaći potrošnju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    27. maj 2018 | 22:15

    Dokaz fašističko nacističkog duha EU gde se ne postuje volja naroda . Da se ovo dogodilo bilo gde sem u zapadnoj zemlji bio bi haos od izjava zapada. Oni ne zele da dopuste da oni koji imaju vecinu oforme vladu i predsednik Italije je zloupotrebio svoju duznost na najkriminalniji način. Uplasili su se Italijanskog blokiranja sankcija Rusiji i saradnji s Rusijom a izbore planiraju čak za kraj godine. Ali obice im se o glavu. Sada Italijani imaju priliku da jos vise glasaju za nacionalne stranke protiv nacisticko fašistički stranaka koje brane nacisticku tvorevinu Valtera Funka i Valtera Halštajna. Materela se postavio sa stavom drzava to sam ja a volja gradana je nebitna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA