≫ 

U ovoj zemlji plate nezaustavljivo rastu i ne planiraju da stanu! Nalazi se u Evropskoj uniji

Rast plata rezultat je najniže stope nezaposlenosti u Evropskoj uniji od 2,2 odsto

  • 5

Plate češkim radnicima snažno rastu, a s obzirom da je Češka jedna od najstabilnijih evropskih privreda, očekuje se da će se trend nastaviti i u idućim godinama.

Međutim, povećanje životnog standarda ima i svoje loše strane po ekonomsku politiku zemlje. Od oktobra do decembra prošle godine prosečna plata u zemlji dosegla je 31.646 kruna (1.229 evra) što je nominalno osam odsto više nego godinu ranije.

Prilagođene za inflaciju, plate u Češkoj porasle su 5,3 odsto, navodi Blumberg, prenosi Poslovni dnevnik. Rast plata rezultat je najniže stope nezaposlenosti u Evropskoj uniji od 2,2 odsto, koliko je zabeleženo u martu ove godine. Za ilustraciju, najveći izvoznik u državi, proizvođač automobila Škoda, prošlog meseca je dogovorio sa sindikatima povećanje primanja - uključujući bonuse i prekovremene sate - za 20 odsto.

Sindikati, naravno, pozdravljaju ovaj trend. Josef Stredula, čelnik najvećeg udruženja sindikata u Češkoj kaže kako će plate rasti i idućih godina jer su troškovi rada i dalje nekoliko puta niži nego na Zapadu.

- U srednjem roku, a svakako u sledeće tri do četiri godine, realno možemo očekivati rast plata od tri do pet odsto godišnje - kazao je Stredula. Dok troškovi rada u Nemačkoj iznose 34,1 evro po satu, a na nivou EU 26,8 evra, u Češkoj se kreću malo iznad 11 evra.

Međutim, ne rastu plate samo u privatnom sektoru, već i u javnom. Nakon što je u novembru vlada državnim službenicima povećala plate za 10 odsto, vlada je obećala uz veće penzije i povišice lekarima i nastavnicima. Međutim, Češka to može dopustiti za razliku od Rumunije u kojoj plate rastu 15 odsto.

Naime, Rumuniju je Evropska komisija upozorila zbog budžetske potrošnje, dok je Češka jedna od najstabilnijih evropskih privreda, a fiskalna pozicija jedna od njenih najvećih prednosti.

(Telegraf.rs/Poslovni dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    31. maj 2018 | 07:40

    Ma samo poslusajte bilo koje vesti i odma ce da cujete da smo mi vrh. Ha, ha, ha

  • Četvrt

    31. maj 2018 | 11:29

    Ja sam mislio da smo mi u pitanju, rast na svim poljima, takoreći jednoumlje.

  • Boki

    31. maj 2018 | 07:30

    Dobar primer uspešne države.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA