≫ 

Srbi preživljavali dramu na nemačkom aerodromu: Propuštene poslovne prilike, važni sastanci i deka dijabetičar u šoku!

Pokvaren avion, nevreme ili neki treći razlog ne bi olakšao muku putnicima iz Srbije koji su se kasno uveče našli na malom nemačkom aerodromu

  • 24

Putnici na liniji Baden-Baden - Beograd prošli su kroz pakao zbog otkazanog leta niskobudžetne avio-kompanije, koja je trebalo da preveze ljude u četvrtak uveče iz Nemačke do Beograda.

>>>Avion vanredno sleteo na aerodrom Nikola Tesla: Putnici pozlilo tokom leta

Putovanje avionom za mnoge je pravi doživljaj i uživanje, za neke je "nužno zlo" zbog stečenog straha od letenja i visine. Naravno, ima i onih kojima "čelična ptica" predstavlja samo poslovnu rutinu sa ciljem brzog prelaska iz jedne tačke u drugu, kako bi se posao što brže i efikasnije obavio.

Kada nešto u celom tom komplikovanom sistemu avio saobraćaja zaškripi, kada se let odloži ili otkaže, problemi se gomilaju i postaju dobar primer na kojem bi svaka ozbiljna kompanija trebalo da izvuče korisne pouke kako obične ljudske priče ne bi pretvorile u prave životne drame.

Upravo je jedan takav otkazan let u četvrtak uveče, uzrokovao da stotinak Srba, kaže sebi: "Bilo, ne ponovilo se".

Avion za Beograd nije uzleteo Foto: Pixabay

- Trebalo je da putujem sa ocem, ima 80 godina, dijabetičar je i nema dovoljno insulina za čekanja i odlaganja. Šta da radim?

Ovo je bilo jedno od prvih glasnih, paničnih razmišljanja sredovečne žene, koje se moglo čuti u četvrtak uveče na aerodromu Baden-Baden u Nemačkoj kada je pola sata pre poletanja aviona objavljeno da je let otkazan. Razlog? Nije precizno naveden.

Putnici - u šoku! Svi do jednog prošli su bezbednosne i pasoške kontrole, overili ranije kupljene karte i već planirali kako će se po sletanju u Beograd posvetiti redovnim i planiranim aktivnostima.

Sve se u trenutku promenilo iz korena za putnike, većinom Srbe, koji "pečalbare" u zapadnom delu Nemačke i obližnjoj Francuskoj, koja je na samo pola sata vožnje od mesta poletanja.

S obzirom na to da je aerodrom jako mali i da je teško naći nove, skore polaske, naročito ka Beogradu, usledili su minuti panike. Pored deke kojem je neophodna terapija, nizale su se priče ljudi kao na traci koja je samo nekoliko desetina minuta ranije "progutala" prtljag koji se sada čekao, baš  kao i poništenje pečata u pasošu.

Prtljag i pasoš spremni, samo avion da poleti Foto: Pixabay.com / Zašto nikada ne treba da stvaljate pasoš u ručni prtljag?

- Sastanak koji sutra ujutru imam u Beogradu čekao sam skoro 6 meseci - sa nevericom je konstatovao gospodin u uredno opeglanom odelu.

- Sledeći let iz Ciriha je ujutru, mogu da uzmem renta kar do tamo, a kartu bukiram preko telefona - glasno je razmišljao mladić dok je listao skupe opcije prevoza, malo kom dostupne, u svom novom telefonu.

- Nekoliko puta sam zbog daljine i obaveza morala da otkažem ostavinsku raspravu, na kojoj jednostavno moram da se pojavim ali dešava se - dodala je, ruku na srce, najsmirenija Karina koja je i ranije imala sličnih iskustava sa odloženim letovima.

I dok je nadležno osoblje sa info pulta delilo papire na srpskom i nemačkom sa pravima koje putnici imaju, i koja su u praksi, barem u dobrom vremenskom periodu teško ostvariva, stotinak putnika dobro je nasmejao simpatični starina koji je mirno pratio grupu, kao i sve administrativne procedure, nemajući pojma šta se dešava.

- Ne znam šta mi ova žena priča na stranom jeziku. Sin me dovezao i ostavio ovde. Deco, koliko kasni avion - jasno i glasno pitao je sve prisutne koji su od muke i nemoći prasnuli u smeh.

Činjenica je da u sličnim situacijama na red dolaze "putnička prava" koja jasno propisuju šta bi putnik i avio kompanija trebalo da urade kada se ovako nešto dogodi. Činjenica je i da odstupanje avio-kompanija od Zakona o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju nije dozvoljeno ali...

Jedno je teorija, a drugo praksa. Ko će na to da misli kada u Beogradu čeka porodica, obaveze, sastanak planiran više meseci, neophodni lekovi koji se moraju primiti kao vid terapije, nešto treće...

Na kraju, svako se snađe kako ume, ko ne žuri dobije od kompanije gratis hotel ili ga plati i skuplja račune za "rafundaciju", neko pokuša da nađe autobus, plati nekoliko vezanih letova preko više gradova Evrope, pošalje koji mejl kompaniji u nadi da će nadoknaditi troškove, pretrpljeni strah, neostvarene snove, a  utešne reči "glava je na ramenima", jedine su koje mogu koliko-toliko da ohrabre.

Idemo dalje...Srećan put!

Let za prestonicu Srbije otkazan Foto: S. G.

VIDEO Usred leta odvalio se unutrašnji prozor na avionu:

(S. G)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ⭐⭐⭐

    8. jun 2018 | 12:39

    Zato uvek,ako je u mogućnosti,čovek ne treba let da planira knap sa svojim obavezama,nego da ostavi bar jedan dan u rezervi.

  • plavi safir

    8. jun 2018 | 12:36

    Verovatno je u pitanju Wizz air kompanija kojoj se to ne dešava prvi put. Međutim, koliko ja znam, a znam iz iskustva, ljudima koji imaju otkazan let se daje gratis hotel do sutrašnjeg leta. Tako je barem bilo jednom. A sto se leka za deku tiče, na put poneti uvek više, za ne daj Bože.

  • kum

    8. jun 2018 | 13:56

    Sve nisko budzetne kompanije imaju svoje tarife,i imas vise opcija pri kupivini karte!!Vecina izabere najjeftiniju i klot bez icega i onda kad se nadju u ovakvoj situaciji kukaju i traze nesto sto nisu platili!!Putujte Nacionalnim kompanijama ili budite clan neki neke lowcoast kompanije,godisnja clanarina je. od 50-90 evra!!I ima cete dosta povlastica i pokrivene troskove!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA