≫ 

Putin u Kini: Sreo se Si Đinpingom, u ruskoj delegaciji i tajkun Deripaska (FOTO) (VIDEO)

Navodi se da Rusija i Kina takođe nastoje da ojačaju Šangajsku organizaciju za saradnju, regionalnu organizaciju koja pored njih okuplja još šest azijskih zemalja, a koja će ovog vikenda održato samit u Kini

  • 1

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se danas sa predsednikom Kine Sijem Ðinpingom u Pekingu, na početku državne posete uoči samita Šangajske organizacije za saradnju, prenosi AP.

Navodi se da je Putinu priređen zvanični državnički doček u Velikoj sali naroda u centru Pekinga, nakon čega se sastao sa kineskim premijerom Lijem Kećijangom, pre početka zvaničnih razgovora sa Sijem.

Putin je kazao Liju da su trgovinske i privredne veze Rusije i Kine "dostigle dobar tempo".

Putin sa svojom delegacijom u Kini Foto: Tanjug/AP

Putin odbrusio austrijskom novinaru na nemačkom jeziku, jer ga je konstantno prekidao tokom intervjua (VIDEO)

- Tražimo nove sfere saradnje - poručio je Putin premijeru Kine.

Li je naveo da se očekuje da bilateralna trgovina dve zemlje ove godine dostigne 100 milijardi dolara i izrazio spremnost za proširenje saradnje i u tradicionalnim i u novim sferama, uključujući nuklearnu energiju.

Predsednik Kine Si Đinping Foto: Tanjug/AP

AP podseća da su Rusija i Kina odgovorile na američku strategiju nacionalne bezbednosti u kojoj se dve države opisuju kao glavni protivnici SAD, zalažući se za dalju proširenje ekonomske, političke i vojne saradnje.

Navodi se da Rusija i Kina takođe nastoje da ojačaju Šangajsku organizaciju za saradnju, regionalnu organizaciju koja pored njih okuplja još šest azijskih zemalja, a koja će ovog vikenda održato samit u Kini.

Ruski lider boravi u poseti Kini Foto: Tanjug/AP

Rojters navodi, pozivajući se na dokumenta Kremlja, da se u Putinovoj delegaciji nalazi i ruski tajkun iz sektora aluminijuma Oleg Deripaska.

Ministarstvo finansija SAD u aprilu ove godine uvelo je sankcije protiv Deripaske i njegovih kompanija, uključujući "Rusal", zbog "malignih aktivnosti" Rusije.

Doček za ruskog predsednika Foto: Tanjug/AP

NUKLEARNI SPORAZUM SA IRANOM

Tas s prenosi da su u zajedničkom saopštenju nakon pregovora, kako je ruska agencija nazvala sastanak Putina i Si Đinpinga, oni naveli da će Rusija i Kina učiniti sve moguće napore kako bi nuklearni sporazum s Iranom ostao na snazi nakon povlačenja SAD iz njega.

U dokumentu se navodi da će "usled složene i nestabilne međunarodne situacije, Rusija i Kina nastaviti da jačaju bilateralnu stratešku saradnju u globalnim pitanjima".

Putin sa premijerom Kine Foto: Tanjug/AP

- U vezi sa razočaravajućim jednostranim povlačenjem SAD iz sporazuma o nuklearnom programu Irana, obećavamo da ćemo učiniti sve moguće napore kako bi on ostao na snazi, imajući u vidu ključnu važnost zaštite interesa trgovinske i privredne saradnje svih država s Iranom od jednostranih ekstrateritorijalnih sankcija - piše u saopštenju.

U njemu se navdi i da će Moskva i Peking "nastaviti koordinisane napore usmerene ka mirnom sveobuhvatnom rešenju pitanja Korejskog poluostrva".

VIDEO: Putin četvrti put postao predsednik Rusije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    8. jun 2018 | 12:31

    Prijatelj Srbije Si Điping,i izdajnik Srbije kome ne želim ni ime da spomenem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA