≫ 

Srceparajući video života Entonija Bordejna: Rok zvezdu kulinarstva su svi voleli, ali retko ko je znao njegovu mračnu stranu (FOTO) (VIDEO)

Američki kuvar se ženio dva puta, a u 51. godini je dobio ćerku. Govorio je kako najviše voli da gleda crtaće sa njom, a njegov život obeležili su i brojni poroci

  • 4

Entoni Bordejn, poznati američki kuvar, pisac i televizijsko lice, izvršio je samoubistvo u 61. godini života. On je pronađen jutros mrtav u svojoj hotelskoj sobi u Francuskoj.

Rođen je 25. juna 1956. godine u Njuјоrku, dok je u detinjstvu živeo u Lionu i Nju Džerziju. Bordejn je francuskog porekla, a za sebe je govorio da je odgajan bez religije, jer mu je otac bio katolik, a majka Jevrejka.

Želju za kuvanjem je dobio još u detinjstvu, kada je prvi put probao ostrige na ribarskom čamcu. Tada počinje njegovo školovanje u Dvajt-Englvud školi, u kojoj je i maturirao 1973. godine.

Najpoznatiji kuvar i televizijska ličnost, Entoni Bordejn izvršio samoubistvo (FOTO) (VIDEO)

U hotelskoj sobi ga je pronašao prijatelj Foto: Tanjug / AP

Nakon toga je upisao Vasar koledž, ali je odustao posle dve godine studiranja. U isto vreme je radio u restoranu morske hrane u Provanstaunu u Masačusetsu.

Tada je odlučio da nastavi svoje školovanje i završio je Američki kulinarski institut u Njujorku 1978.

Bordejn je imao dva braka iza sebe. Sa Nensi Putkoski, devojkom iz srednje škole, bio je u braku od 1980. do 2000. godine, a 2007. godine venčao se sa Otaviom Busio i iste godine dobio ćerku Arianu, u 51. godini života.

U Francuskoj je radio na novoj epizodi svoje serije na Si-En-Enu, kada je izvršio samoubistvo iz za sada nepoznatih razloga. Njegov bliski prijatelj Erik Ripert, francuski kuvar, pronašao je beživotno telo Entonija u hotelskoj sobi.

Bordejn je objavio nekoliko bestseler knjiga i bio je voditelj brojnih TV emisija o kuvanju. Pre samoubistva na CNN-u je vodio program o hrani i putovanjima.

Američki kuvar dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su nagrada pisac godine o hrani 2001. godine i nagrada za knjigu o hrani 2002. godine. Njegova serija "Parts Unknown" je 2014. godine osvojila Emi nagradu.

Smitsonijan ga je jednom nazvao "originalnom rok zvezdom" kulinarskog sveta, "i Elvisom "loših momaka" u kulinarskom svetu".

Bio je dva puta oženjen i ima jednu ćerku Foto: Tanjug / AP

ALKOHOL, DROGA, KOLEGE

Većinu života Bordejn je bio pušač i mnogo je pio. U svojim memoarima "Poverljivo iz kuhinje" (Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly) televizijske zvezda ekscplicitno je govorila o drogiranju, uključujući i navučenost na heroin koju je "pokupio" u njujorškim kuhinjama 1970.

U knjizi je razotrkio, kako je sam rekao, "dvadeset pet godina seksa, droge, lošeg ponašanja i vrhunskog kulinarstva."

- Teško da sam ijednu odluku donosio bez droge. Kanabis, metakvalon, kokain, LSD, psilocibinske gljive potopljene u med sa kojim sam zaslađivao čaj, sekobarbital, tuinal, amfetamini, kodein i čak i heroin - napisao je Bordejn. Sa heroina se skinuo 1980. a u pokušaju čišćenja od ostalih poroka je smanjio i unos alkohola.

Prestao je da puši 2007. kada je dobio ćerku.

O svojim kolegama, selebriti kuvarima, uvek je govorio ono što je mislio. Za njega su oni svi kao polubogovi koje prezire. Kada se i sam proslavio, shvatio je ironiju, ali je uspeo da zadrži neke svoje principe. Tako je odbio reklamiranje robe, što je neke njegove kolege učinilo ekstremno bogatim.

U knjizi je pisao o prvoj ostrigi u Žirondi, ali i o bednoj poziciji perača sudova u bučnom i jeftinom ribljem restoranu u Provinstaunu (gde je prvi put otkrio stvarnu radost poziva kuvara).

Zahvaljujući supruzi, koja je brazilska sportistkinja specijalizovana za borilačke veštine, počeo je da se bavi džiju-džicom. Svakog jutra je ustajao rano kako bi vežbao sa svojom suprugom, a u ovoj veštini je dobio plavi pojas.

Kada mu se rodila ćerka, Entoni je napravio velike promene u svom rasporedu snimanja i počeo je više vremena da provodi s porodicom.

Tokom života imao je razne poroke, probao je drogu i puno je pio Foto: Tanjug / AP

- Pokušavam da budem dobar tata, što deluje čudno u mojoj situaciji. Ništa me ne čini srećnijim od gledanja crtaća sa ćerkom - rekao je ranije kuvar.

U julu 2006. godine tokom snimanja epizode emisije "No Reservation" u Bejrutu je počeo izraelsko-libanski rat. Bordejn se našao u centru sukoba, ali je ipak snimio epizodu do kraja.

SRCEPARAJUĆI VIDEO U KOJEM JE PRIKAZAN NJEGOV ŽIVOT

Dan pre nego što je američki kuvar izvršio samoubistvo, na Jutjubu je objavljen snimak pod nazivom "Entoni Bordejn: od bebe do 61-godišnjaka".

Snimak prikazuje kako je Bordejn izgledao kao dečak, obuhvata njegovo tinejdžersko doba ali i fotografije kada je postao svetski poznat.

U snimku vidimo da je Bordejn imao dugu, kovrždavu kosu 1999. godine. Prikazana su njegova gostovanja u emisijama, ali i kako je sa osmehom pripremao hranu i družio se sa prijateljima.

Na snimku ga vidimo sa suprugom i sa fanovima, koje je imao širom sveta.

VIDEO: Da li ste znali da od mesa za ćevape možete da napravite uštipke za roštilj?

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    8. jun 2018 | 15:37

    Neka mu je laka zemlja.Čocek je uzivao u zivotu i odrrdio njegov kraj iz njemu poznatih razloga. Za njegove emisije cista 10 .

  • 8. jun 2018 | 15:22

    Bas lepe emisije je imao...

  • Željko

    8. jun 2018 | 18:52

    Živeo kao rokenrol zvezda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA