Ko su neprijatelji, a ko saveznici Severne Koreje i gde je tu Srbija? Kim ima nekoliko "ortaka" širom sveta, a možda je sada sreo još jednog (VIDEO)

Nemilosrdni represivni stav vlade i teška i rasprostranjena kršenja ljudskih prava, prvo pod vladavinom Kim Il Sunga, a potom i pod vođstvom Kim Džong Ila, doveli su do toga da se na zapadu na Severnu Koreju gleda kao na totalitarnu diktaturu

  • 4

Izuzetno represivna, komunistička vlada Severne Koreje ima samo nekoliko prijatelja širom sveta. Njeni pravi, značajni saveznici su Rusija i Bugarska. Kina generalno podržava Severnu Koreju, ali odnos nije u najboljem smislu od 2015. godine. Pored par prijatelja, jedna od najzatvorenijih i najsiromašnijih država na svetu ima neprijatelje širom planete. Međutim, nedavni potezi njenog lidera Kim Džong Una i otvaranje ka svetu nagoveštavaju da želi da promeni položaj zemlje na globalnom nivou.

Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK) je u velikoj meri izolovana zemlja, kako politički, tako i u smislu međunarodne trgovine.

Nemilosrdni represivni stav vlade i teška i rasprostranjena kršenja ljudskih prava, prvo pod vladavinom Kim Il Sunga, a potom i pod vođstvom Kim Džong Ila, doveli su do toga da se na zapadu na Severnu Koreju gleda kao na totalitarnu diktaturu.

Hteli da pokažu dominaciju, ali su obojica bili nervozni: Stručnjaci za govor tela o susretu Trampa i Kima (VIDEO) (FOTO)

Ona je najviše militarizovana zemlja na svetu, sa više od jedne trećine ukupnog broja stanovnika upisanih u vojsku aktivno ili kao rezerva. Uprkos maloj veličini, ona ima četvrtu najveću armiju na svetu.

SAVEZNICI SEVERNE KOREJE

Rusija menja Kinu na mestu najjačeg saveznika Severne Koreje. Dve zemlje su 2015. zvanično proglasile "godinom prijateljstva", kada su izrazile uverenje u produbljivanju odnosa i trgovine, što je trebalo da ojača relativno slabe ekonomije Rusije i Severne Koreje.

Državna novinska agencija Severne Koreje prenela je da će zemlje fokusirati na razvijanje diplomatskih, poslovnih i kulturnih kontakata. Usledio je potez Rusije, koja je otpisala više od 10 milijardi duga Severne Koreje, dok su ruski investitori uložili više od 20 milijardi dolara u infrastrukuru Severne Koreje.

Dvojica lidera bi trebalo uskoro da se sastanu Foto: Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

Ovaj potez je značajan jer dolazi u vreme kada se podrška Kine Severnoj Koreji znatno "ohladila".

Bugarska je značajan i jedini saveznik Severnoj Koreji u Evropi. Bugarska je imala jedan od najrepresivnijih istočnoevropskih režima tokom Hladnog rata.

Dve zemlje su uspostavile diplomatske odnose 1948. i potpisale su sporazum o bilateralnoj saradnji 1970.

Bugarska je jedna od retkih zemalja koje je više puta zvanično posetio Kim Il Sung.

Još jedan njen značajan saveznik jeste istorijski siromašna, takođe represivna država, Kuba.

I Sirija je saveznik Severne Koreje. Sirijski predsednik Bašar al Asad planira da poseti Kim Džong Una, a posetu je objavio 30. maja.

Asad još jedan Kimov saveznik Foto: Tanjug/AP

Sirija je jedna od retkih zemalja koja je poslednjih decenija održavala srdačne diplomatske odnose sa Severnom Korejom, a dve zemlje su zvanične veze uspostavile 1966.

Severna Koreja je poslala stotine trupa u Siriju kako bi im pomogla u borbi protiv Izraela tokom arapsko-izraelskog rata 1973. Nedavno su UN optužile Severnu Koreju da podržava program Sirije za hemijsko oružje.

PUNO IZGUBLJENIH PRIJATELJA

Od kraja Drugog svetskog rata, Kina je bila čvrst saveznik Severne Koreje, ali su Kinezi sve više razočarani odnosima u proteklih nekoliko godina.

Nakon prvog nuklearnog testa, Kina je izdala zvanično saopštenje da se "odlučno suprotstavlja" testiranju, pa je čak i u Ujedinjenim Nacijama glasala da se uvedu ekonomske sankcije protiv Severne Koreje.

Severna Koreja je i dalje važan trgovinski partner, ali Kina ima odlične ekonomske odnose širom sveta.

Kim u poseti Kini sa predsednikom Si Đinpingom Foto: Tanjug/AP

Međutim, Kim je nedavno boravio u iznenadnoj poseti Kini, gde se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Tom prilikom radili su na unapređenju odnosa.

Za razliku od jake tržišne ekonomije Kine, Severna Koreja nastavlja da se bori kao jedna od najsiromašnijih zemalja u Aziji.

Vlada Severne Koreje se redovno i okrutno osuđuje na zapadu. Iako zvanično održava diplomatske odnose sa SAD, odnos je sve samo ne prijateljski. Ni odnos sa EU nije puno bolji.

Od 2015. godine Severna Koreja ima diplomatske odnose sa Paragvajem i Urugvajem, ali ne i sa značajno razvijenijim i ekonomsko jačim državama kao što su Čile i Argentina.

Severna Koreja jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu Foto: Tanjug/AP

Uspostavila je diplomatske odnose sa Brazilom, ali je prvi zvanični čin brazilskog ambasadora bio protest protiv severnokorejskih vojnih vežbi.

Iako Severna Koreja ima značajan promet i zvanične odnose sa Australijom, nijedna zemlja nema diplomatsko predstavništvo u drugoj.

Severna Koreja ima konstantno negativni balans trgovine sa skoro svim trgovinskim partnerima.

NEPRIJATELJI SEVERNE KOREJE

Spoljni odnosi Severne Koreje su oblikovani sukobom sa kapitalističkim zemljama kao što je Južna Koreja i njenim istorijskim vezama sa komunizmom.

Vlade Severne i Južne Koreje tvrde da su one vlade cele Koreje. Korejski rat 50-ih godina prošlog veka nije uspeo da reši ovo pitanje, ostavljajući DPRK u vojnom sukobu sa Južnom Korejom i američkim snagama u demilitarizovanoj zoni.

Kim poslednjih meseci vodi opušteniju spoljnu politiku Foto: Tanjug/AP

Na početku Hladnog rata Severna Koreja je imala diplomatske odnose samo sa komunističkim zemljama. Tokom narednih decenija uspostavila je odnose sa zemljama u razvoju i pridružila se Pokretu nesvrstanih.

Kada je došlo do rušenja Istočnog bloka u periodu od 1989. do 1991. DPRK je nastojala da unapredi svoje diplomatske odnose sa razvijenim kapitalističkim zemljama. Istovremeno su postojali međunarodni napori za rešavanje konfrontacije na korejskom poluostrvu.

ODNOSI SA SAD

Odnosi dveju zemalja razvijeni su za vreme Korejskog rata, ali su poslednjih godina u velikoj meri definisani na osnovu šest testova nuklearnog naoružanja Severne Koreje, razvojem raketa dugog dometa koje su sposobne da pogode ciljeve koji su hiljadama kilometara daleko.

Veliki zaokret u odnosima Severne Koreje i SAD na samitu u Singapuru Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong Un upravo su završili samit u Singapuru, na kojem su dogovorili pobošljanje odnosa i potpisali su istorijski dokument koji će dovesti do velikih promena.

ODNOSI SA JAPANOM

Japan, zajedno sa Južnom Korejom, Tajvanom, Francuskom i Sjedinjenim Državama, jedna je od retkih zemalja koje nemaju veze sa DPRK. Međutim, brojne grupe unutar Japana podržavaju Severnu Koreju. U maju 2017. delegacija zvaničnika iz Korejske omladinske lige posetila je rodno mesto Kim Il Sunga u blizini Pjongjanga i još neke znamenitosti u Severnoj Koreji.

ODNOSI SA JUŽNOM KOREJOM

Dve Koreje bile su u ratu od 1953. godine, a zategnute odnose imale su i po završetku sukoba. Međutim, pre nekoliko nedelja, došlo je do istorijskog pomirenja dveju Koreja, kada su lideri Kim Džong Un i Mun Džae In potpisali sporazum o okončanju korejskog rata i trajnog mira.

Pomirenje dveju Koreja na nedavnom samitu u Južnoj Koreji Foto: Tanjug / AP

ODNOSI SA SRBIJOM

Srbija održava prijateljske odnose sa Severnom Korejom, koji su započeli 1948. godine kada je na čelu Jugoslavije bio Josip Broz Tito.

Tito je bio u zvaničnoj poseti Severnoj Koreji 1977. godine, kada je dočekan sa najvišim počastima. Tito je posetio Pjongjang, gde se sastao sa dikatorom Kim Il Sungom.

U martu 2017. ambasador Severne Koreje Ri Pjong Du posetio je Beograd i potvrdio podršku DPRK o poziciji Srbije na Kosovu.

Video: Da li će ovo rukovanje promeniti svet?

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    13. jun 2018 | 05:45

    Prijatelji Rusije su i nasi prijatelji!

  • Ja...RS

    13. jun 2018 | 09:39

    Jedna od najsiromasnijih zemalja? Njihov "problem" je sto ne daju da im iko odredjuje sidbinu osim njih samih.

  • Dzejson

    13. jun 2018 | 01:35

    Daj ne lupajte molim vas....pogledajte samo te solitere i uredjene ulice...ako je Severna Korea jedna od najsiromasnijih zemalja sveta onda je Srbija teska BEDA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA