≫ 

Kako bi svet izgledao da se Tramp i Kim zauvek pomire? (FOTO) (VIDEO)

Ukoliko se desi da Kim posluša Trampov savet i da pritom obojica nastave da se pridržavaju dogovora koje su postigli, lider Severne Koreje bi mogao da, umesto dosadašnjeg komunističkog diktatora, postane kapitalista, što je kroz šalu pomenuo i sam Tramp

  • 4

Među brojnim taktikama koje je američki predsednik Donald Tramp izneo prilikom sastanka sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, izgleda da je najviše pažnje privukao četvorominutni video, poput trejlera za film, koji je dvojicu lidera predstavio kao heroje novog doba, priču o "dvojici muškaraca, dvojici lidera i jednoj sudbini".

To je bio ključni korak koji je pokazao da dogovor između SAD i Severne Koreje može da pomogne Kimovoj zemlji da tehnološki i ekonomski napreduje, uključujući i razvoj nekretnina.

>>> Čitav svet priča o susretu Trampa i Kima, a evo kako su to prokomentarisali svetski lideri

Tramp je Kimu predložio da počne da se bavi razvojem turizma - Foto: Tanjug/AP

Kako je objasnio Tramp, skrenuo je Kimu pažnju na prelepe plaže kakve ima Severna Koreja i predložio mu da umesto nuklearnih probi u moru, počne da se bavi razvojem turizma jer Severna Koreja svakako ima potencijala za to. Uz Južnu Koreju s jedne i Kinu s druge strane, Sevrna Koreja bi procvetala na tom polju, jer bi uz takvu poziciju mogla da ima najbolje hotele i letovališta na svetu.

Video koji je Tramp pokazao Kimu na ajpedu, novinarima je predstavljen i na engleskom i na korejskom jeziku.

- Istorija se uvek razvija i dolazi vreme kada će samo nekoliko njih biti pozvano da naprave razliku - kaže narator u video snimku i dodaje da prošlost ne mora biti budućnost, da iz mraka može doći svetlost, a svetlost nade može jako da sija.

Kratkim filmom, Tramp je Kimu pokazao mogućnosti koje se otvaraju ukoliko se severnokorejski lider odluči na "korak napred", koji bi doneo investicije iz celog sveta, brojne novine na medicinskom polju, obilje resursa, inovativne tehnologije i nova otkrića.

Američki predsednik je optimista po tom pitanju i nada se da će njegov kolega iz Severne Koreje izabrati pravi put, jer bi to uveliko doprinelo razvoju njegove zemlje u budućnosti.

Sada je najvažnije šta će se zapravo dogoditi nakon istorijskog sastanka dva lidera, jer niko ne može sa sigurnošću da tvrdi.

Tramp je u prvom intervjuu nakon samita u Singapuru, rekao da je zadovoljan ishodom i da veruje Kimu, a čini se i da se severnokorejski lider svideo američkom kolegi.

Tramp je Kimu pokazao mogućnosti koje se otvaraju ukoliko se severnokorejski lider odluči na "korak napred" - Foto: Tanjug/AP

- Da, verujem mu. Možda ćemo za godinu dana razgovarati i ja ću reći da sam pogrešio. To je moguće. Sarađujemo na visokom nivou, mnoge stvari se mogu promeniti i mnoge stvari su moguće - rekao je Tramp.

Predsednik Amerike rekao je kako veruje da Kim želi da odradi dobar posao za svoju zemlju i da je uveren da i Kim želi denuklearizaciju.

- Bez nje nemamo o čemu da razgovaramo. To je na stolu od samog početka i jako je važna potpuna denuklearizacija Severne Koreje - naglasio je Tramp.

Možemo slobodno reći da ni sam Tramp nije siguran šta će se dešavati u budućnosti, jer je Kim i dalje velika nepoznanica, a deklaracija koju su potpisali ni na šta ih ne obavezuje.

Po svemu sudeći, američki predsednik je pokazao svoj smisao za biznis, samim tim što je lideru Severne Koreje predložio da se usredsredi na razvoj zemlje i da zaboravi na nuklearne probe.

Ukoliko se desi da Kim posluša Trampov savet i da pritom obojica nastave da se pridržavaju dogovora koje su postigli, lider Severne Koreje bi mogao da, umesto dosadašnjeg komunističkog diktatora, postane kapitalista, što je kroz šalu pomenuo i sam Tramp.

Ukoliko posluša Trampov savet, Kim će postati pravi kapitalista - Foto: Tanjug/AP

Za sada, obe strane mogu da izvuku male pobede iz ovog susreta. Kim je uspeo ono što njegov otac nije - stao je rame uz rame s vođom najjače svetske sile i to kao ravnopravni partner.

S druge strane, Tramp je svetu pokazao da je kao pravi pacifista uspeo da omekša poslednjeg velikog komunističkog diktatora.

U svakom slučaju, iz sveta stižu poruke ohrabrenja i pohvale na račun dvojice lidera koji se svojim viđenjem politike prilično razlikuju od ostalih kolega.

Obe strane mogu da izvuku male pobede iz ovog susreta - Foto: Tanjug/AP

Kina je tim povodom saopštila da podržava najavu američkog predsednika da će SAD okončati "ratne igre" na Korejskom poluostrvu, uz ocenu da to pokazuje praktičnost kineskog predloga "dvostruke suspenzije", prema kojoj bi Severna Koreja prekinula sa nuklearnim i raketnim probama, a Južna Koreja i SAD sa vojnim vežbama.

Šef britanske diplomatije Boris Džonson istakao je da je posvećenost Severne Koreje denuklearizaciji zapravo signal da je njen lider možda konačno shvatio poruku da samo promena kursa može da donese bezbednu i prosperitetnu budućnost severnokorejskom narodu.

Proslavljeni košarkaš Denis Rodman, inače dugogodišnji prijatelj Kim Džong Una, koji je doputovao u Singapur kako bi idvojici lidera pružio podršku, nazvao je Kima "sjajnim momkom" i istakao da se nada da po sredi nije trik..

- Nadam se da je sporazum ozbiljan i da će se njime premostiti neki jazovi između dve zemlje. Mislim da mogu da dobro obave posao - istakao je Rodman.

Da li je ovo samo početak jednog velikog (ne)prijateljstva? Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Da li će ovo rukovanje promeniti svet?

(M.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZlatkA

    13. jun 2018 | 14:12

    Bilo bi "dosadno".

  • Rajko

    13. jun 2018 | 15:16

    Tram i Kim nisu nikad ni bili u zavdi politički interesi su u sukobu oni mogu ostati prijatelji što se lično njih dvoice tiče i kad nebudu viśe Predsednici biće neko drugi koji će braniti interese onako kako mu program nalaže njegove Države!!!

  • Ocim

    13. jun 2018 | 15:01

    Ameri ce izmisliti novi opasnost za planetu, samo da ne bude Srbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA