≫ 

Amerika započinje ekonomski rat: Tramp je upravo bukvalno opalio šamar Kinezima, i boli kao 50 milijardi dolara

Predsednik SAD zeleno svetlo za uvođenje carina dao je nakon sastanka sa najvišim američkim ekonomskim zvaničnicima u SAD

  • 1

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je danas spisak kineske robe u vrednosti od 50 milijardi dolara koja će biti podložna povišenoj taksi od 25 odsto, čime će eskalirati trgovinski rat, prenosi AP.

Predsednik SAD zeleno svetlo za uvođenje carina dao je nakon sastanka sa najvišim američkim ekonomskim zvaničnicima u SAD, prenosi Si-En-En.

- Trgovina dve zemlje već dugo nije fer, već jako dugo. Takva situacija više nije održiva - rekao je Tramp.

Dve bitne osobe pored Trampa i Kima: O njima se nije pričalo, a imali su ključan posao. Jedna pogrešna reč je mogla da izazove rat (FOTO)

On je istakao da trgovina sa Kinom nije fer, pa ju je čak optužio da krade tehnologiju i intelektualnu svojinu od SAD.

Kina je već istakla da će odgovoriti na ovakve poteze SAD i najavila je kontramere, prenosi rt.com.

Ranije danas je preneto da nove uvozne tarife američkog predsednika Donalda Trampa prete da ugroze globalni trgovinski sistem, izazivajući hitne kontramere drugih zemalja i prouzrokujući štetu američkoj ekonomiji, upozorio je Međunarodni monetarni fond.

Tramp sa kineskim predsednikom Foto: Tanjug/AP

- Ne potcenjujmo makroekonomske posledice - izjavila je direktorka MMF-a Kristin Lagard.

Ona je ocenila da će tarife imati veće ekonomske posledice ako izazovu kontramere trgovinskih partnera, poput Kanade i Nemačke, prenosi Rojters.

U izveštaju o ekonomskoj politici SAD, ta međunarodna finansijska institucija je takođe iznela manje optimističnu procenu od Trampove administracije vezano za njen potencijalni privredni rast.

Iako se očekuje snažan privredni rast SAD u ovoj i narednoj godini, najnovije poreske mere i politike potrošnje bi mogle prouzrokovati veće rizike od 2020. godine pa nadalje, ocenjuje se u izveštaju MMF-a.

Britanska agencija podseća da je Tramp nedavno uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, Kanade i Meksika.

VIDEO: Koji je lider pobedio u ratu govora tela?

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    17. jun 2018 | 13:30

    Zashto bi.americka trgovina izazvala globalni problem? To neko tako zeli ili je neko rekao i sad svi veruju? Ameriku treba iskljuchiti iz svega. Chim im zafale pare objave globalnu krizu i ceo svet ih pomaze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA