≫ 

Devojčica (2) postala SIMBOL OČAJA zbog Trampove politike razdvajanja dece migranata od svojih roditelja (FOTO)

Srceparajuću fotografiju devojčice koja plače dok policajac pretresa njenu majku napravio je Džon Mur, dobitnik Pulicerove nagrade

  • 6

Srceparajuća fotografija dvogodišnje devojčice iz Hondurasa koja plače dok policajac pretresa njenu majku na granici SAD i Meksika oslikava pravi horor kroz koji prolaze porodice migranata zbog politike "nulte tolerancije" za ilegalan ulazak u SAD koju sprovodi administracija Donalda Trampa.

Bela kuća je politiku "nulte tolerancije" najavila u aprilu, a do maja je skoro 2.000 dece razdvojeno od svojih roditelja. Protokol SAD predviđa da deca nelegalnih migranata ne mogu da budu pritvorena sa njima, jer nisu optužena za isto krivično delo.

Na taj način deca se razdvajaju od svojih roditelja sve dok se njihov predmet ne reši, a taj proces može da traje mesecima ili godinama.

Trampova savetnica brani predsednika SAD zbog haosa koji je nastao oko razdvajanja dece i roditelja migranata: Oglasila se i Melanija

Deca u jednom od kaveza nakon što su razdvojena od roditelja Foto: Tanjug/AP

Srceparajuću fotografiju devojčice koja plače dok policajac pretresa njenu majku napravio je Džon Mur, dobitnik Pulicerove nagrade.

- S obzirom da sam i sam otac, bilo mi je veoma teško kada sam je fotografisao - napisao je Mur na Instagramu.

On je dodao kako mu je majka devojčice rekla da su "putovali mesec dana i bili su iscrpljeni".

Politika Trampove administracije počela je u aprilu Foto: Tanjug/AP

Žena i njena ćerka su prešle Rio Grande iz Meksika i prevezene su u centar za obradu carine i granične zaštite SAD.

- Rekli su joj da spusti dete dok je ne pretresu. Devojčica je istog trenutka počela da plače - izjavio je Mur medijima.

Fotograf je rekao kako je napravio samo nekoliko fotografija, kada su ga sustigle emocije.

- Bili su ih smestili u kombi, a ja sam moram da stanem kako bi došao do daha - ispričao je on.

Jedan od kaveza u koji su smešteni migranti nakon hapšenja Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, majka i ćerka pritvorene su zajedno sa grupom od oko 20 osoba, među kojima su uglavnom žene i deca.

- Na njihovim licima videlo se da nisu imali pojma šta će biti sa njima. Sumnjam da mnoge od ovih porodica znaju uopšte o najnovoj politici Trampove administracije od odvajanju roditelja od dece na granici - rekao je on.

Mur je nakon toga ispričao o još jednom lošem iskustvu sa granice, kada je tešio desetogodišnjeg dečaka iz Hondurasa sa posebnim potrebama.

- Rekao sam mu nešto što je bilo prirodno reći u tom trenutku, ali sam odmah zažalio. Rekao sam mu da "ne brine i da će sve biti u redu". Voleo bih da mu nisam to rekao, jer nisam siguran da je istina - ispričao je on.

Američki zvaničnici su potvrdili da je u periodu od šest sedmica, 1995 dece odvojeno od roditelja ili zakonskih staratelja u skladu sa novom imigracionom politikom "nulte tolerancije".

Protesti protiv politike "nulte tolerancije" Foto: Tanjug/AP

To u proseku znači da se dnevno 46 dece odvoji od roditelja.

Američki predsednik Donald Tramp tvrdi da su razdvajanja porodica krivica opozicionih demokrata.

Američka prva dama Melanija Tramp izrazila je zabrinutost zbog sporne politike razdvajanja porodica prilikom ilegalnog ulaska u SAD, rekavši da "mrzi kada decu odvajaju od roditelja" i da želi "uspešnu imigracionu reformu".

Uz to, izrazila je nadu da će i republikanci i demokrate u Kongresu SAD napokon moći da se slože kako bi sproveli uspešnu imigracionu reformu.

Pogledajte video:

VIDEO: Koji je lider pobedio u ratu govora tela?

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    18. jun 2018 | 23:00

    Ne razdvajajte decu od roditelja,nisu deca kriva ni zasta na svetu.Sram vas bilo.

  • duci

    18. jun 2018 | 21:14

    Krecu na put sa decom a znaju da ako ih uhvate da ce ih razdvojiti

  • captain sorrow

    19. jun 2018 | 06:59

    Klasicna demokratska navlakusa da Trampa predstavi kao cudoviste ,zanima me da li bi se pojavio da je klintonovka pobedila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA