≫ 

Španska vlada planira da ukloni Frankove ostatke iz mauzeloja: Ne želi mesto koje veliča diktaturu (FOTO)

U mauzoleju koji se zove Dolina palih, nalazi se bazilika i krst visok 150 metara koji su izgradili ratni zarobljenici, a otvorio ga je sam Franko 1959. godine

  • 3

Nova španska socijalistička vlada planira da ukloni posmrtne ostatke bivšeg diktatora Fransiska Franka iz mauzoleja, jer želi da to bude mesto sećanja na građanski rat, a ne veličanja diktature.

- Odluka o ekshumaciji Frankovih ostataka je sasvim jasna - rekao je Oskar Puente, zvaničnik socijalista premijera Pedra Sančesa.

Najpoželjniji zet španskih majki je novi premijer: Zovu ga Lepi Pedro, šarm mu je glavno oružje, ali nije preterano nadaren političar (FOTO)

U mauzoleju koji se zove Dolina palih, nalazi se bazilika i krst visok 150 metara koji su izgradili ratni zarobljenici, a otvorio ga je sam Franko 1959. godine.

Nova vlada želi da mauzolej pretvori u "mesto odavanja počasti i sećanja na sve Špance", prenosi Rojters.

Konzervativna Narodna stranka protivila se pokušajima ekshumiranja Frankovih otataka dok je bila na vlasti, navodeći da će to samo probuditi bolna sećanja 40 godina nakon Frankove smrti i osam decenija od završetka građanskog rata u Španiji.

VIDEO: Koji je lider pobedio u ratu govora tela?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    19. jun 2018 | 09:02

    Ови Шпанци ми се све више и више свиђају. Једино још луди Срби и луди Руси имају идолске "храмове" двојице крвника који су им више народа побили него Хитлер.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA